Anasayfa Haber PC DRAM Fiyatlarının %10-15 Artması Bekleniyor

PC DRAM Fiyatlarının %10-15 Artması Bekleniyor

Araştırmalarına devam eden TrendForce, DRAM fiyatlarının en az bir çeyrek artmaya devam edeceğini tahmin ediyor. DRAM fiyatlarının artması da doğrudan satın aldığımız RAM’leri daha pahalı hale getirecek. Üstelik öngörülen artış oranları pek de düşük değil.

Araştırma şirketi, 2024’ün ilk çeyreğinde fiyatların %10-15 oranında artacağını söyledi. RAM’lerin yanı sıra, teknoloji endüstrisinde sunucu DRAM ve grafik DRAM fiyatları da benzer ölçekte artış gösterecek. Gidişattan en çok etkilenen taraf ise mobil pazar olacak ve DRAM fiyatlarının kısa dönem içinde %18-23 artacağı söyleniyor.

TrendForce genel olarak DRAM kontrat fiyatlarının belirsizlik nedeniyle yükseldiğini belirtiyor. Belirsizlik, DDR4 ve DDR5 gibi çeşitli DRAM türleri arasındaki talep karışımıyla ilgili. Sektör için hala bir geçiş dönemindeyiz ve bu da üretici planlamasını olabileceğinden daha karmaşık hale getiriyor.

PC DRAM pazarından başlayarak, piyasanın “DDR5 siparişleriyle dolup taştığı” belirtilmiş. Daha önce de bu konu üzerinde durmuştuk; DDR4 ve DDR5 talebi ile üretimi arasındaki belirsiz denge burada fiyatların yükselmesine yardımcı oluyor.

Diğer yandan, GDDR6 gibi grafik DRAM’lerde olduğu gibi sunucu DRAM’lerinde de 2024 yılının ilk çeyreğinde benzer fiyat artışları görüleceği iddia ediliyor. Pazar araştırma kaynağına göre, mobil DRAM fiyatları ilk çeyrekte %18-23 oranında yükselecek.

Benzer bir artış akıllı TV’ler, konsollar ve dijital yayın alıcılar gibi tüketici cihazlarında kullanılan bellek yongalarında da bekleniyor. Bu çiplerin fiyatları ilk çeyrekte %10-15 oranında artacak. Yani diyeceğimiz o ki, bellek pazarı topyekün etkilenecek.