Anasayfa Haber Google, Gemini 1.5 Yapay Zeka Modelini Tanıttı

Google, Gemini 1.5 Yapay Zeka Modelini Tanıttı

Gemini 1.5

Google, büyük dil modeli Gemini‘nin piyasaya sürülmesinden yalnızca 2 ay sonra halefi Gemini 1.5’i tanıttı. Gemini 1.5 yakında tam tüketici sunumundan önce geliştiricilerin ve kurumsal kullanıcıların kullanımına sunulacak.

Gemini 1.5 Neler Sunuyor?

Google, erken test için Gemini 1.5 Pro’yu yayınladığını duyurdu. Bu yeni model güncellemesinin odak noktalarından biri, ilk etapta 128.000 token’lık bir bağlam penceresini destekleyen ancak bunu 1 milyon token’a kadar ölçeklendirmeyi hedefleyen uzun bağlamlı içeriği anlama yeteneği. Bu noktada OpenAI’ın GPT-4 modelinin şu an 128K token işleyebildiğini de not olarak düşelim.

Google tarafından yayınlanan teknik bir makaleye göre Gemini 1.5 Pro, hem 1.0 Pro hem de 1.0 Ultra’dan daha iyi performans gösteriyor. Ultra ile karşılaştırıldığında, 1.5 Pro’nun çekirdek yetenekler kazanma oranı %54,8, metin kazanma oranı %77, görüntü kazanma oranı %46 ve ses kazanma oranı %20. Bu anlamda sırasıyla %87,1, %100, %77 ve %60 puan alan 1.0 Pro’dan çok daha iyi performans gösteriyor.

Bu modelin öne çıkan özelliklerinden bazıları şunlar:

  • Gemini 1.5 Pro, Apollo 11’in Ay görevinden 402 sayfalık transkriptleri analiz edebilir ve özetleyebilir.

  • Gemini 1.5 Pro, sessiz bir Buster Keaton filmi gibi farklı modaliteler için oldukça karmaşık muhakeme görevleri gerçekleştirebilir.

  • Gemini 1.5 Pro, 100.000 satır kod üzerinde muhakeme yaparak faydalı çözümler, değişiklikler ve açıklamalar sunabilir.

Google CEO’su Sundar Pichai, Gemini’nin yeni sürümü hakkında şunları söyledi:

“Ekiplerimiz en yeni modellerimizin sınırlarını zorlamaya devam ediyor ve bunun merkezinde de güvenlik var. Hızlı bir ilerleme kaydediyorlar. Aslında, yeni nesli tanıtmaya hazırız: Gemini 1.5. Bir dizi boyutta çarpıcı gelişmeler gösteriyor ve 1.5 Pro, daha az işlem kullanırken 1.0 Ultra ile karşılaştırılabilir kaliteye ulaşıyor.

Bu yeni nesil aynı zamanda uzun bağlamlı anlamada da çığır açıyor. Modellerimizin işleyebildiği bilgi miktarını önemli ölçüde artırmayı başardık – sürekli olarak 1 milyon token’a kadar çalışarak şimdiye kadarki büyük ölçekli temel modellerin en uzun bağlam penceresini elde ettik.”

Gemini Pro 1.5’e erken erişim elde etmek istiyorsanız, Google AI Studio formunu doldurmanız gerekiyor. Google, bu güncellemeyi tüm kullanıcılara ne zaman yayınlayacağına dair bir zaman çizelgesi vermedi ancak testlerini tamamladığında yayınlayacak.