Anasayfa Haber Neuralink Çipi Takılı İnsan Denek Düşünerek Fare İmlecini Hareket Ettirdi

Neuralink Çipi Takılı İnsan Denek Düşünerek Fare İmlecini Hareket Ettirdi

Neuralink insan

Ocak ayının sonlarında Elon Musk’un nöroteknoloji şirketi Neuralink ilk kez insan bir hastaya bir beyin çipi implante etti. 3 hafta sonra Musk, girişimci ve Tesla yatırımcısı Sawyer Merritt’in de belirttiği üzere Neuralink çipi takılı insan deneğin artık tamamen iyileştiğini ve bilgisayar faresi imlenici yalnızca düşüncelerini kullanarak kontrol edebildiğini paylaştı.

Nöroteknoloji şirketi, geçen yılın Mayıs ayında ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)nden ilk insan klinik çalışmasını başlatmak için onay almıştı. Neuralink N1 çipi hastanın kafatasına yerleştiriliyor ve insan saçından daha ince ince ipliklerle beyne bağlanıyor. İplikler, aynı anda sinyalleri alabilen ve milyonlarca beyin nöronunu uyarabilen 1.024 elektrot içeriyor. Sinyaller, işlenmek ve yorumlanmak üzere kablosuz olarak aktarılıyor.

Teknolojiye beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) adı veriliyor. Teorik olarak bu tür arayüzler, hayatları hastalıklar veya yaralanmalar nedeniyle ciddi şekilde etkilenen hastalara büyük faydalar sağlayabilir.

Neuralink birçok hastaya umut verirken Musk’un nihai hedefinin insanlığı yapay zekayla aynı seviyeye getirmek olduğunu belirtelim.