Anasayfa Haber Google Gemma Açık Yapay Zeka Modeli Duyuruldu

Google Gemma Açık Yapay Zeka Modeli Duyuruldu

Google Gemma

Google, Gemma adını verdiği belirli bir kullanıcı tipine yönelik yeni ve daha küçük bir modeli duyurdu. Gemma’nın hedef kitlesi, bulut aracılığıyla yapay zekaya erişmek yerine yerel bir model kullanmak isteyen araştırmacılardan oluşuyor.

Google, Gemma’nın İngiltere merkezli DeepMind tarafından şirketteki diğer ekiplerle birlikte geliştirildiğini belirtti. Gemma, Gemini ile bazı teknik ve altyapı bileşenlerini paylaşıyor. Şu an iki özel model bulunuyor. Bunlar Gemma 2B ve Gemma 7B. Araştırmacılar, yerel masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarının yanı sıra bulutta da çalışabilen “önceden eğitilmiş ve talimatlara göre ayarlanmış Gemma modellerine” erişebilecekler. Modeller, NVIDIA GPU’ların yanı sıra Google Cloud TPU’larda (Tensor İşlem Birimleri) çalışacak şekilde optimize edilecek.

Google, Gemma 2B ve 7B modellerinin diğer büyük dil modellerine (LLM) kıyasla teknik olarak daha küçük olmasına rağmen, Meta’nın Llama 2’si de dahil olmak üzere “önemli kıyaslamalarda önemli ölçüde daha büyük modelleri” geride bıraktığını iddia ediyor.

Google, Gemma’yı artık Kaggle araştırma platformunda araştırmacıların kullanımına ücretsiz olarak sunuyor. Aynı zamanda ücretsiz katmanlı Colab not defterleri olarak da mevcut. Henüz Google Cloud kullanmayanlar ise Gemma’ya 300 dolar tutarında ücretsiz krediyle erişebilecek ve araştırmacılar modeli Google Cloud aracılığıyla kullanmak için 500.000 dolara kadar kredi satın alabilecek.

Diğer taraftan Google, Şubat ayı ortasında hem 1.0 Pro hem de 1.0 Ultra’dan daha güçlü olması beklenen Gemini 1.5 Pro‘yu duyurmuştu.