Anasayfa Haber Dell, NVIDIA Blackwell AI GPU Serisindeki B100 ve B200 Hızlandırıcıları Doğruladı

Dell, NVIDIA Blackwell AI GPU Serisindeki B100 ve B200 Hızlandırıcıları Doğruladı

Dell, NVIDIA Blackwell AI GPU Serisindeki B100 ve B200 Hızlandırıcıları Doğruladı
NVIDIA Blackwell GPU

Dell’in açıkladığına göre NVIDIA’nın Blackwell AI GPU serisinde iki büyük hızlandırıcı yer alacak. 2024 için B100 ve 2025 için B200 hızlandırıcıların yer alacağı doğrulanmış oldu. Dell son kazanç çağrısı sırasında, NVIDIA’nın yeni nesil Blackwell serisinin yalnızca B100 AI hızlandırıcıya sahip olmayacağını, gelecek yıl yükseltilmiş bir sürümünün de sunulacağını açıkladı. NVIDIA bu bilgiyi yapay zekasını ve bilişime hazır donanımını kullanarak sunucuları ve veri merkezlerini işletecek olan Dell gibi en büyük ortaklarına açıklamış.

NVIDIA, yeni Blackwell GPU’larını bu yıl piyasaya sürmeyi planlıyor ve birkaç hafta içinde gerçekleşecek olan GTC 2024 etkinliğinde resmi olarak tanıtacaklar. Mevcut bilgiler şimdilik üç versiyonun olacağını gösteriyor. Bu versiyonlarda bulunacak olan hızlandırıcılar sırasıyla B100, GB200 ve GB200NVL şeklinde. B100 ise GPU’nun kod adı olacak. Henüz doğrulanmasa da Blackwell GPU’ların yekpare bir tasarıma sahip olabileceğine dair söylentiler var. Bu da GPU’nun tüm bileşenlerinin tek bir çipte entegre edileceği anlamına geliyor. Ancak bu konuda henüz elimizde somut bir bilgi yok.

Blackwell GPU’ların ilk nesli yani B100 modeli, Hooper H200 GPU’lar gibi HBM3e bellek teknolojisini kullanacak. Bu tür belleklerin yüksek performans sağlaması bekleniyor. Gelecekteki B200 adı verilen yükseltilmiş bir sürümü sayesinde daha yüksek bellek kapasiteleri, iyileştirilmiş ve geliştirilmiş özelliklerin yanı sıra, HBM belleğin daha da hızlı bir sürümünü kullanma potansiyeline sahip olup olmayacağını göreceğiz. Samsung’un Blackwell GPU’lar için önemli bir bellek tedarikçisi olduğu bildirilirken, bu ekran kartları için gerekli bellek yongalarını da sağlayacağı belirtiliyor. Blackwell serisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumak isteyebiilrsiniz.