Anasayfa Haber Elon Musk OpenAI’ya Verdikleri Söze Uymadıkları İçin Dava Açtı

Elon Musk OpenAI’ya Verdikleri Söze Uymadıkları İçin Dava Açtı

Elon Musk OpenAI'ya Verdikleri Söze Uymadıkları İçin Dava Açtı
OpenAI

OpenAI kurucu ortaklarından Elon Musk, şirkete, kurucu ortaklarına, ilişkili işletmelere ve kimliği belirlenemeyen diğer kişilere karşı dava açtı. İnsanlığın yararı için yapay zekanın geliştirilmesinden ziyade kâra öncelik vererek OpenAI’ın kar amacı gütmeyen statüsünü ve sözleşmeye dayalı anlaşmalarını ihlal ettiklerini söylüyor. Musk, OpenAI’a 13 milyar dolarlık yatırımlarının ardından şirkette yüzde 49 hisseye sahip olan Microsoft’un “kapalı kaynaklı fiili yan kuruluşu” haline geldiğini iddia ediyor.

Microsoft, üretken yapay zeka araçlarını güçlendirmek için OpenAI’ın Copilot gibi birkaç teknolojisini kullanıyor. Musk’ın davasına göre OpenAI’ın, başlangıçta amaçlandığı gibi insanlığa fayda sağlamak yerine Microsoft’un kârını en üst düzeye çıkarmak amacıyla mevcut yönetim kurulu altında bir yapay genel zeka (AGI) geliştirdiği iddia ediliyor. AGI için insanlara benzer zekaya sahip olan ve çok çeşitli görevleri yerine getirebilen makineler diyebiliriz.

Musk, muhakeme yeteneğinin ortalama insanlardan daha iyi olduğu iddia edilen GPT-4’ün aslında AGI ve Microsoft’a ait özel bir algoritması olduğunu savunuyor. Musk uzun süredir AGI ile ilgili endişelerini dile getirerek, bunun özellikle Google gibi kâr amacı güden bir şirket tarafından kontrol edilmesi durumunda insanlık için önemli bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Başlangıçta OpenAI’ın kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak oluşumunu desteklediğini ve DeepMind aracılığıyla Google’ın AGI’deki ilerlemelerine karşı koymak için fon sağladığını iddia ediyor. Musk, OpenAI CEO’su Sam Altman ve kurucu ortak Greg Brockman arasındaki anlaşma, OpenAI teknolojisinin halka ücretsiz olarak sunulmasını şart koşuyordu.

Dava, sanıkları sözleşmeleri ihlal etmek, güvene dayalı görevleri ihlal etmek ve adil olmayan ticari uygulamalarda bulunmakla suçluyor. Musk, bir jüri duruşması ve OpenAI’ı orijinal kar amacı gütmeyen misyonuna bağlı kalmaya zorlayacak bir karar istiyor. Ayrıca OpenAI’ın, Microsoft’un ve diğer ortakların yararına kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak geliştirilen teknolojiden para kazanmasının da yasaklanmasını istiyor.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki rekabet düzenleyicilerinin OpenAI’ın Microsoft ile olan ortaklığını incelediği, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun OpenAI’ın yatırımcıları yanıltıp yönlendirmediğini araştırdığı bildiriliyor. OpenAI, Musk’ın davasına yanıt olarak, iddialara kesinlikle katılmadığını belirtti. Baş Strateji Sorumlusu Jason Kwon, OpenAI’ın Microsoft’un bir yan kuruluşu olduğunu reddediyor ve Musk’ın iddialarının bugün şirkete dahil olmamaktan duyduğu pişmanlıktan kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Altman başka bir notunda Musk’a olan hayranlığını ifade ediyor ve daha iyi teknoloji geliştirerek rekabet eden tanıdığı kişiyi özlediğinden bahsediyor.