Anasayfa Haber OpenAI, Elon Musk’ın Şirketin Mutlak Kontrolünü İstediğini Söyledi

OpenAI, Elon Musk’ın Şirketin Mutlak Kontrolünü İstediğini Söyledi

OpenAI Elon Musk

Elon Musk, yapay zeka girişiminin kar amacı gütmeyen bir kuruluş yerine kar amacı güden bir şirket haline gelerek kuruluş anlaşmasını ihlal ettiğini iddia ederek geçen hafta OpenAI’a karşı dava açtı. OpenAI ise Musk’ın davasına, bir noktada şirketin “mutlak kontrolünü” veya Tesla ile birleştirmeyi istediğini söyleyerek yanıt verdi.

OpenAI kurucu ortakları Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman ve Wojciech Zaremba tarafından yazılan blog yazısına göre yapay zeka şirketi, Musk’ın tüm iddialarını reddetmeyi planlıyor. OpenAI, Musk’uın kendisinin ilk kar amacı güden planlarını desteklediğini söylüyor. Açıklama şu şekilde: “2017 sonlarında biz ve Elon, misyonun bir sonraki adımının kar amaçlı bir kuruluş oluşturmak olduğuna karar verdik. Elon çoğunluk eşitliğini, ilk kurul kontrolünü ve CEO olmayı istiyordu. Bu tartışmaların ortasında finansmanı kesti. Reid Hoffman maaşları ve operasyonları karşılamak için açığı kapattı.”

Elon Musk, OpenAI’ın ilk yönetim kurulu üyelerinden biriydi ve şirketin finansman sağlamasına yardımcı oldu. OpenAI ile olan ilişkisi ile Tesla’daki otonom yapay zeka teknolojisi üzerine yaptığı çalışmalar arasında ortaya çıkabilecek olası çıkar çatışmalarını önlemek için 2018 yılında şirketin yönetim kurulundan ayrıldı.

Blog yazısında ayrıca şu ifadelere yer veriliyor: “Elon’la kar amacı güden bir anlaşmaya varamadık çünkü herhangi bir bireyin OpenAI üzerinde mutlak kontrole sahip olmasının misyona aykırı olduğunu düşünüyorduk. Daha sonra bunun yerine OpenAI’yı Tesla ile birleştirmeyi önerdi. Şubat 2018’in başlarında Elon bize, OpenAI’ın “nakit ineği olarak Tesla’ya bağlanması” gerektiğini öne süren bir e-posta gönderdi ve bunun “tamamen doğru olduğunu” yorumunu yaptı. Tesla, Google’a mum tutmayı umut edebilecek tek yol. O zaman bile Google’a karşı bir denge unsuru olma ihtimali düşüktür. Sadece sıfır değil”.

OpenAI ayrıca, Elon Musk’ın çalışmasını açık kaynak yapmama kararından memnun olduğunu da iddia ediyor. Gönderide “Elon, misyonun açık kaynaklı AGI anlamına gelmediğini anladı” diyor.

OpenAI’ın Elon Musk’ın şikayetini mevcut çalışanlarına gönderdiği bir dahili notta da reddettiği iddia ediliyor. E-postada Musk’un bu davayı açma sebebinin bugün şirkette yer almamasından duyduğu pişmanlıktan kaynaklandığı belirtiliyor.