Anasayfa Haber AMD Güncellenmiş FreeSync Gereksinimlerini Duyurdu

AMD Güncellenmiş FreeSync Gereksinimlerini Duyurdu

AMD Güncellenmiş FreeSync Gereksinimleri

AMD, FreeSync teknolojisi için güncellenen gereksinimleri duyurdu. FreeSync, NVIDIA G-SYNC’e göre daha ucuz bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. AMD FreeSync’in daha ucuz olmasının nedeni ise performansından çok nasıl çalıştığıyla ilgili. Uyarlanabilir kare hızı senkronizasyon işlemi yapmak için monitörün içindeki özel bir donanım modülüne güvenen NVIDIA G-SYNC’inden farklı olarak FreeSync, VESA’nın Adaptive Sync çözümü üzerine inşa edilmiş yazılım tabanlı bir yaklaşım olmasıyla öne çıkıyor.

Tipik olarak günümüzde 60, 75, 90 ve 120 Hz monitörlerin büyük çoğunluğu FreeSync sertifikalı olarak geliyor. Başlangıçta genellikle DisplayPort üzerinden çalışsa da zamanla birçok FreeSync monitör HDMI’yi de desteklemeye başladı. HDMI, özellikle bütçe segmentinde çok daha yaygın görünüyor ve bu nedenle çoğu monitörde varsayılan olarak bir HDMI kablosu yer alıyor.

Son olarak AMD yeni gereksinimlerle birlikte FreeSync’in çalışması için monitör ve TV’lerin en az 144 Hz yenileme hızına sahip olmasını zorunlu hale getirdi. Bu, yatay çözünürlüğü 3440 pikselin altında olan tüm monitörler ve TV’ler için geçerli. Bu nedenle, en popüler çözünürlük olan 1080p (1920X1080) veya 1440p (2560×1440) veya bunun altındaki herhangi bir çözünürlük, 16:9 en boy oranına sahip monitörlerin FreeSync olarak sınıflandırılabilmesi için artık 144Hz’yi desteklemesi gerekecek. Bu, gelecekteki bütçe dostu monitörlerinin yakında FreeSync adını kaybedeceği anlamına geliyor.

Daha yüksek çözünürlüklü FreeSync Premium monitörler için yenileme hızı 120Hz’e ayarlandı. Şirket, duyurusunda şunları belirtiyor: “Monitörler ve TV’ler için, AMD FreeSync teknolojisi sertifikasyonu için gereken maksimum yenileme hızları, günümüzün sınıfının en iyi standartlarını yansıtacak şekilde artırıldı ve HDR gereksinimleri, ekosistem özellikleriyle uyumlu hale getirildi.”

Diğer taraftan dizüstü bilgisayarlara yönelik gereksinimler aynı kalacak ve mevcut AMD FreeSync teknolojisi sertifikalı ekranlar desteklenmeye devam edecek.

Yeni gereksinimler için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz:

Dizüstü Bilgisayarlar Monitörler ve TV’ler
FreeSync Maks. Tazeleme Oranı: 40-60 Hz Maks. Tazeleme Oranı: ≥ 144 Hz
FreeSync Premium Maks. Tazeleme Oranı: ≥ 120 Hz Maks. Tazeleme Oranı: ≥ 200 Hz

Yatay Çözünürlük: ≥ 3440
Maks. Tazeleme Oranı: ≥ 120 Hz

FreeSync Premium Pro FreeSync Premium gereksinimlerinin ek olarak AMD FreeSync HDR FreeSync Premium gereksinimlerine ek olarak AMD FreeSync HDR