Anasayfa Haber Intel Son Çeyrekte AMD ve Apple’ı Geride Bırakarak 50 Milyon CPU Sevkiyatı...

Intel Son Çeyrekte AMD ve Apple’ı Geride Bırakarak 50 Milyon CPU Sevkiyatı Gerçekleştirdi

Intel Son Çeyrekte AMD ve Apple'ı Geride Bırakarak 50 Milyon CPU Sevkiyatı Gerçekleştirdi
Intel vs AMD

Intel, 2023’ün 4. çeyreğinde masaüstü ve dizüstü bilgisayar alanında 50 milyon CPU satarak hem AMD’yi hem de Apple’ı geride bırakarak güçlü bir performans sergiledi. Canalys’in 2023’ün 4. Çeyreği Küresel PC CPU pazarına ilişkin raporuna göre AMD 8 milyon ünite ve Apple 6 milyon ünite sattı, Intel rakiplerine önemli ölçüde fark attı.

Raporda APAC ve EMEA’nın masaüstü bilgisayar pazarında canlılık gösterdiği, Çin ve Latin Amerika bölgelerinin dizüstü bilgisayarlara yönelik güçlü bir talebi olduğu ve Kuzey Amerika bölgesinin ise tablet pazarına daha fazla yöneldiği gibi, bölgeler arasında farklı bilgisayar segmentlerinin popülerliği de vurgulanıyor.

CPU satıcılarının yıllık büyümesi açısından Intel, %3’lük bir büyüme göstererek 50 milyon CPU birimi sevk ederek pazara hakim durumda. Bunu yıllık %1’lik hafif bir düşüşle 8 milyon adet sevkiyatıyla AMD takip ederken, Apple ise yıllık bazda %4’lük bir düşüşle 6 milyon adet sevkiyat gerçekleştirdi. Intel, AMD’nin sahip olduğu %13’lük pazar payına kıyasla %78 gibi önemli bir pazar payına sahip.

Gelir açısından Intel, PC CPU sevkiyat gelirinde %2 artışla 41 milyar dolara ulaştı. Apple, yıllık %8’lik bir büyüme göstererek 8 milyar dolar gelir elde etti ve AMD, yıllık %6’lık bir artışla 5 milyar dolar gelir elde etti. MediaTek, Qualcomm ve ARM gibi pazarın diğer oyuncularından da bahsediliyor ve Qualcomm’un bu yıl Snapdragon X Elite ve X Plus yongalarıyla PC pazarına kayda değer bir giriş yapması bekleniyor.

Raporda Lenovo’nun hem Intel hem de AMD açısından en iyi bilgisayar satıcısı olduğu ve Intel’in toplam sevkiyatlarında %25, AMD’nin ise %40 paya sahip olduğu belirtiliyor. HP ise Intel’de %23, AMD’de ise %29’luk payla hemen arkasından geliyor. Dell, ACER ve ASUS’un da önemli pazar payları var. Ayrıca CPU sevkiyatının yaklaşık %69’unu oluşturan dizüstü bilgisayarların en popüler tercih olduğunu, masaüstü bilgisayarların ise %31’lik kesime hitap ettiği vurgulanıyor.