Anasayfa Haber AB, Apple, Meta ve Google’a Uyumsuzluk Soruşturması Başlattı

AB, Apple, Meta ve Google’a Uyumsuzluk Soruşturması Başlattı

AB Apple soruşturma

Avrupa Komisyonu, Apple’ın büyük teknoloji şirketlerinin pazar gücünü dizginlemek üzere tasarlanan yeni Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyumunun düzenleyiciler tarafından soruşturulacağını duyurdu.

Komisyon yaptığı açıklamada, yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında Apple, Google ve Meta’ya karşı uyumsuzluk soruşturmaları açıldığını söyledi.

Apple’a yönelik soruşturmada, şirketin geliştiricilerin kullanıcıları App Store’dan ve varsayılan web tarayıcısı seçim ekranından “yönlendirmesine” izin verip vermediği incelenecek. Google’ın Google Play’de yönlendirme ve Google aramalarında kendi kendine referans verme kuralları ile Meta’nın “öde ya da onay ver modeli” de inceleme altıma alınacak.

Komisyon ayrıca, Apple’ın alternatif uygulama mağazaları ve web’den uygulama dağıtımı (dışarıdan yükleme) için yeni ücret yapısı ve diğer hüküm ve koşullarının Dijital Piyasalar Yasası kapsamındaki yükümlülüklerinin amacına zarar verip vermediğini açıklığa kavuşturmak için gerçekleri ve bilgileri toplamak üzere başka soruşturma adımları da attığını söyledi.

Komisyon ayrıca Alphabet, Amazon, Apple, Meta ve Microsoft’a yönelik, Dijital Piyasalar Yasası yükümlülüklerine uyumlarını değerlendirmek için kullanılabilecek belgeleri saklamalarını isteyen beş saklama emrini kabul etti. Komisyon, bugün açılan davayı 12 ay içinde sonuçlandırmayı planlıyor.

İhlal durumunda Komisyon, şirketin dünya çapındaki toplam cirosunun %10’una kadar para cezası uygulayabilir. Hatta Dijital Piyasalar Yasası kapsamında ihlalin tekrarlanması halinde bu cezalar %20’ye kadar çıkabiliyor. Komisyon ayrıca, “bekçiyi bir işletmeyi veya onun bir kısmını satmaya zorlamak” veya şirketin uyumsuzlukla ilgili ek hizmetler satın almasını yasaklamak gibi ek telafi yolları benimseme yetkisine de sahip.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version