Anasayfa Haber Google, Gemini Güncellemelerini ve Gemini 1.5 Flash Modelini Duyurdu

Google, Gemini Güncellemelerini ve Gemini 1.5 Flash Modelini Duyurdu

Google I/O 2024 geliştirici konferansında şirket, Gemini serisi yapay zeka modelleri için bazı yeni güncellemeler ve Gemini 1.5 Flash adlı tamamen yeni bir modeli duyurdu.

Gemini 1.5 Pro Güncellemeleri Neler?

Öncelikle Gemini 1.5 Pro modeli bazı güncellemeler alıyor. Açıklama şu şekilde: “1.5 Pro artık rol, format ve stil içeren ürün düzeyindeki davranışları belirleyenler de dahil olmak üzere giderek daha karmaşık ve incelikli talimatları takip edebiliyor. Bir sohbet aracısının kişiliğini ve yanıt stilini oluşturmak veya birden fazla işlev çağrısı aracılığıyla iş akışlarını otomatikleştirmek gibi belirli kullanım durumları için modelin yanıtları üzerindeki kontrolü geliştirdik. Ayrıca kullanıcıların sistem talimatlarını ayarlayarak model davranışını yönlendirmesine olanak sağladık.”

Gemini 1.5 Flash Neler Sunuyor?

Gemini 1.5 Flash hızlı çalışacak şekilde tasarlanmış hafif bir büyük dil modeli (LLM) olarak tanımlanıyor. Şirketin model için açıklaması şu şekilde: “1.5 Flash özetleme, sohbet uygulamaları, resim ve video altyazıları ekleme, uzun belge ve tablolardan veri çıkarma ve daha pek çok konuda mükemmeldir. Bunun nedeni, daha büyük bir modeldeki en temel bilgi ve becerilerin daha küçük, daha verimli bir modele aktarıldığı “damıtma” adı verilen bir süreç aracılığıyla 1.5 Pro tarafından eğitilmiş olmasıdır.”

Yeni model şu anda önizleme biçiminde sunulurken genel kullanıma Haziran ayında sunulacak.

Hem Flash hem de Pro modelleri 1 milyon token içerik penceresiyle birlikte geliyor ancak Google bugün Pro sürümü için 2 milyon token içerik penceresini test ettiğini de duyurdu. Bu sürümü denemek isteyen geliştiriciler bekleme listesine kaydolabilecek.

Gemma 2 Duyuruldu

Google ayrıca yeni Gemma 2 açık kaynaklı LLM modelini duyurdu: “Geliştiriciler ve araştırmacılar, hala kullanımı kolay boyutta, daha büyük bir model talep ettiler. Yeni Gemma 27B modeli bunu yapmalı: Kendi boyutunun iki katından daha büyük olan bazı modellerden daha iyi performans gösteriyor ve GPU’larda veya Vertex AI’deki tek bir TPU ana bilgisayarında verimli bir şekilde çalışacak.”

Modelin Haziran ayında piyasaya sürüleceğini ifade ediliyor.

Son olarak, cihaz içi yapay zeka çalışmalarına yönelik Gemini Nano modeli artık şirketin Pixel cihazlarındaki metin komutlarının yanı sıra görsel, sesli ve sözlü dil komutlarını da anlayabilecek.