Anasayfa Haber Bülten Visa Dijital Çağa Yönelik Sunduğu Yeni Ürünlerle Ödeme Kartlarını Yeniden Tanımlıyor

Visa Dijital Çağa Yönelik Sunduğu Yeni Ürünlerle Ödeme Kartlarını Yeniden Tanımlıyor

Visa Dijital Çağa Yönelik Sunduğu Yeni Ürünlerle Ödeme Kartlarını Yeniden Tanımlıyor

Dünya genelinde tüketicilerin ödeme ve tahsilat şekilleri son beş yılda, geçmiş 50 yılda olduğundan daha fazla değişti. E-ticaret ve gömülü ödemelerden temassız ürün ve hizmet alışverişlerine, tüketici alışkanlıkları yeni ödeme yöntemlerine sürekli uyum sağlayarak gelişti. Visa (NYSE:V), San Francisco’da gerçekleştirdiği yıllık Visa Ödeme Forumu’nda, işletmeler, iş yerleri, tüketiciler ve onlara hizmet veren finans kurumlarının gelecek ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, ­ödeme kartları alanında devrim yaratacak yeni ürün ve hizmetlerini tanıttı.

Visa Ürün ve Strateji Başkanı Jack Forestell, “Ödemeler sektörü bir dönüm noktasından geçiyor. ­Üretken yapay zeka gibi yeni teknolojiler, gerek alışveriş yapma, gerekse bütçemizi yönetme şeklimizi hızla değiştiriyor. Visa olarak gerçek anlamda dijital dünyaya yönelik ödeme kartı deneyimlerinin yeni neslini açıklamaktan gurur duyuyoruz. Bugün duyurduğumuz yeni kart özellikleri ve dijital yenilikler, tüketicilere daha kişiselleştirilmiş, rahat kullanımlı ve güvenli bir geleceğin kapılarını açıyor” dedi.

Visa’nın açıkladığı ve ilerleyen aylarda piyasaya sürülmesi planlanan yeni ürün ve hizmetler arasında şunlar yer alıyor:

Visa Flex Esnek Kart (Visa Flexible Credential)

Visa pazar araştırmaları, kart kullanıcılarının yarıdan fazlası, birden fazla ödeme kartı numarasına tek bir kart ürünü üzerinden erişmek istediğini ortaya koyuyor.   Visa Flex Esnek Kart, tek bir kart ürünü üzerinden tüketicilerin farklı ödeme yöntemleri arasında geçiş yapmasına olanak vererek, seçim yapma yetkisini kart hamilinin eline bırakacak. Bu sayede tüketiciler diledikleri parametreleri kendileri ayarlayarak, ödemelerini kart üzerindeki ister banka kartı, ister kredi kartı, ister Şimdi Al Sonra Öde ile örneğin 4 taksitte veya ödül puanıyla gerçekleştirme tercihini yapabilecek.

Tüm cihazlarda Temassız (Tap to Everything)

Dünya genelinde halen kullanımda olan altı milyar mobil cihaz, tüketicilere NFC antenli (Yakın Alan İletişimi) temassız ödeme kabulüyle uyumlu bir cihaz parkı sunuyor. 2023 sonu itibarıyla Visa’nın dünya genelindeki temassız ödeme penetrasyonu %65’e ulaştı. 2019’daki temassız penetrasyon oranının iki katı olan bu rakam, temassız ödemelerin günümüzdeki en iyi alışveriş deneyimlerden biri olduğunu doğrular nitelikte.

Bu yıl, mobil cihazlar üzerinden temassız ödeme yapmanın yeni yolları da Visa deneyiminin ayrılmaz bir parçası olacak.

  • Tap to Pay (Temassız Ödeme): herhangi bir mobil cihaz kart kabul eden bir POS terminali haline gelebilecek.
  • Tap to Confirm (Temassız Kimlik Teyidi): İnternette alışveriş sırasında kolay kimlik doğrulaması yapılabilecek.
  • Tapp to Add Card (Temassız Kart Ekleme): Mobil cüzdan veya uygulamaya kart eklerken güvenliği artırır.
  • Tap to P2P (Kişiden kişiye temassız para gönderimi): Aile fertleri veya arkadaşlar arasında para gönderilmesine olanak tanır.

Visa Passkey Hizmeti

Dijital dünyada bireylerin kimlik doğrulaması son derece karmaşık ve sahteciliğin ciddi ölçüde artmasındaki önemli etkenler biri. Günümüzde internette meydana gelen sahtecilik oranı, fiziksel ortamdakinden 7 kat daha fazla.

En yeni Fast Identity Online (FIDO) standartlarını temel alan Visa Passkey Hizmeti, tüketicilerin kimlik doğrulamasını gerçekleştirerek online ödemeleri yüz veya parmak izi tarama gibi biyometrik doğrulama yöntemleriyle hızlı bir şekilde onaylıyor. İnternet alışverişlerinde, “Visa Passkey” şifre anahtarları, tek kullanımlık şifre veya güvenlik kod ihtiyacını ortadan kaldırarak daha hızlı ve güvenli ödeme işlemlerine olanak tanıyor.

Forestell, “Dünya genelinde online ödemelerde benzer bir ödeme deneyimi, uluslararası işlerlik ve basitlik arayışı var. Ödemeler için özel tasarlanan “Visa Passkey” şifre anahtarlarımız ödeme deneyimini kesintiye uğratmadan kimlik doğrulaması yapabildiği için sektöre eşik atlatan bir uygulamayı temsil ediyor. Visa Passkey Hizmeti, dünyanın neresinde olursa olsun ister bir web sitesinde, ister mobil bağlantılı bir cihazda, ödeme deneyimindeki pürüzleri azaltırken güvenliği de artırıyor” dedi.

Visa Click to Pay + Visa Passkey Hizmeti

Visa, Visa Passkey Hizmetinin ilk uygulamalarından birini e-ticaret ödemeleri için güvenli sanal ödeme deneyimi sunan Click To Pay (Tıkla ve Öde) içerisine entegre ederek daha kusursuz ve güvenli bir ödeme deneyimini geniş ölçekte sunuyor. Dünyada birçok pazarda kart ihraç eden kuruluşlarla iş birliği yapan Visa, tüketicilerin kart bilgileri ve şifrelerini elden girmelerine gerek kalmaması amacıyla Click to Pay (Tıkla ve Öde) ve Visa Passkey Hizmetini kartların sahiplerine ulaştığı andan itibaren etkinleştirilmesi için çalışıyor.

Açık Bankacılık ile Ödemeler (Pay by Bank)

Kartsız gerçekleşen ödemeler, kartlı yapılan ödemelerle aynı deneyimi, güvenliği ve korumayı sunmamakta. Hesaptan hesaba para transferleri gibi elektronik ödemeler, dijital devrimin dışında kaldı. Visa’nın açık bankacılık ödeme hizmeti Pay by Bank ile hesaptan hesaba (A2A) ödeme deneyimi dijitalleşiyor ve kolaylaşıyor. Böylelikle tüketiciler ister hesaptan hesaba para transferi olsun, ister kredi başvurusu olsun, isterse de kredi kartı gibi başka bir finansman kaynağıyla ödeme olsun, nasıl ödeyeceklerine ilişkin daha fazla seçeneğe kavuşuyorlar. Visa, açık bankacılık alanında faaliyet gösteren finansal teknoloji kuruluşu Tink’i satın aldıktan sonra, Avrupa’da milyonlarca banka müşterisine yenilikçi finansal yönetim araçları sağlarken ödeme deneyimlerindeki pürüzleri de ortadan kaldırdı. Şirket şimdi bu yeni teknolojiyi A.B.D.’deki müşterilerine de sunmaya hazırlanıyor.

Visa Protect: Hesaptan Hesaba ödemelerde güvenlik katmanı

Visa ağı üzerinden her yıl geçen 200 milyardan fazla işlem üzerinde 500 farklı veri unsuru analiz edilerek olası sahtecilik teşebbüsleri gerçek zamanlı olarak önleniyor. Dünyanın dört bir yanındaki Gerçek Zamanlı Ödemeler (RTP) ağlarıyla çalışan Visa, 30 yıldır kullandığı Yapay Zeka alanında elde ettiği uzmanlıkla RTP ağlarında hesaptan hesaba ödemelerde sahteciliğin önlenmesini sağlıyor. Halen Latin Amerika pazarlarında uygulanan, İngiltere’de ise pilot çalışması bulunan hesaptan hesaba ödemelerde finansal kuruluşların daha önce tespit edemediği sahtecilik vakalarının %60’ı şimdiden bu sayede tespit edilmiş durumda.

Verilerin Tokenize edilmesi

Son 10 yılda Visa, ödemeleri tokenize ederek ve hassas kart bilgilerini ödeme akışından çıkartarak ödemeler ekosistemine güvenlik kattı. Bugün dünya genelinde iş yerleri ve kart çıkartan kuruluşlar tarafından da geniş ölçekte benimsenen bu teknoloji sayesinde Visa tarafından gerçekleştirilen tüm işlemlerin %29’u tokenize edilmiş durumda. Yeni veri mevzuatları, tüketicilerin veri gizliliği uygulamalarına yol gösterirken ve üretken yapay zeka tüketicilerin internette yeni şeyleri keşfetme şeklini dönüştürürken Visa, ödeme verilerinin bu yeni ve iyileştirilmiş deneyimlerin sağlanmasında rol oynadığına ve tüketicilerin daha fazla söz hakkı olması gerektiğine inanıyor. Visa, tokenizasyon altyapısını kullanarak tüketicilere kendi verilerini kontrol etmeleri ve yapay zeka destekli daha iyi alışveriş deneyimleri elde etmeleri için yeni bir yol sunmayı hedefliyor.

Visa veri tokenleri, tüketicilerin online alışveriş yaparken banka veya hizmet aldıkları finansal kuruluşlara verilerinin paylaşımına izin vermelerini, daha sonra da kullandıkları bankacılık uygulaması üzerinden bu verilerin neresi ile paylaşıldığını ve gerek gördükleri takdirde verilerine erişimi iptal etmelerine olanak tanıyor. Veri tokenları ile Visa ve üye bankaları, üye işyerlerinin tüketicilerden alışveriş yaparken daha kişiselleştirilmiş teklifler almak için onay isteyebileceği bir alışveriş deneyimi de sağlayabiliyor. Tüketici kabul ederse, arka planda Visa üye iş yerine, tüketicinin işlem verilerine dayalı olarak yapay zeka tarafından oluşturulan içgörüleri de içeren özel bir veri tokenı iletir. Veri token’ı, alışveriş yapan tüketiciye gerçek zamanlı öneriler sunmak için satıcının yapay zeka altyapısıyla uyumlu kullanılabiliyor. Visa ayrıca verilerin nerede paylaşıldığını tespit etmek için veri token’ını tüketicinin bankasına ileterek, tüketicinin mobil bankacılık uygulamasında verilerin nerede paylaşıldığını kolayca inceleyebilmesine ve dilerse erişimi iptal etmesine de olanak sağlıyor.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version