Anasayfa Haber SpaceX Raptor 2 Motoru, Test Sırasında Alev Topuna Döndü

SpaceX Raptor 2 Motoru, Test Sırasında Alev Topuna Döndü

SpaceX Raptor Motor Testi Alev Topuna Döndü
Patlama Anından Görüntü

SpaceX’in Teksas, McGregor’daki test tesislerinde bulunan bir Raptor 2 motoru testi sırasında şiddetli bir patlama meydana geldi. NASASpaceflight’a göre, motorda meydana gelen bir anormallik sonucu sızan gazlar, ikincil bir patlamaya yol açtı. Haber kuruluşunun canlı yayınında, yangın başlamadan önce motorun kapatıldığı ve alevlerin kısa sürede test standını küle çevirdiği görüldü.

SpaceX, Starship sisteminin Super Heavy güçlendirici ve üst kademe uzay aracı için Raptor motorlarını kullanıyor. Bu motorlar yakıt olarak sıvı metan ve sıvı oksijen kullanıyor, Starship’i Ay’a ve Mars’a gönderebilecek kadar güçlü olacak şekilde tasarlandı. SpaceX henüz resmi bir açıklama yapmamış olsa da, patlamaya bir sızıntı veya benzeri bir anormallik nedeniyle gazların karışması neden olmuş olabilir.

Şirket şu anda, düzenleyici onayların alınması ve olumsuz hava koşulları veya fırlatmayı geciktirebilecek diğer faktörlerin yaşanmaması durumunda 5 Haziran’da gerçekleşmesi planlanan Starship’in dördüncü test uçuşu için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu patlamanın uçuş tarihi üzerinde bir etkisi olması beklenmiyor.

SpaceX’in dördüncü test uçuşundaki ana hedefleri, Super Heavy güçlendiricinin Meksika Körfezi’ne sorunsuz bir şekilde iniş yapmasını sağlamak ve Starship uzay aracının kontrollü bir şekilde atmosfere girişini gerçekleştirmek. Şirket, üçüncü uçuş testinden elde edilen bilgiler ışığında donanım ve yazılımda bir dizi yükseltme yaptığını açıkladı. Starship’in üst kademesi o uçuş sırasında uzaya ulaşmış ancak atmosfere tekrar girerken yanmış, Super Heavy güçlendirici ise okyanusa yumuşak bir şekilde inmek yerine inişinin son aşamalarında parçalanmıştı.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version