Anasayfa Haber ICQ, 28 Yılın Ardından Veda Ediyor

ICQ, 28 Yılın Ardından Veda Ediyor

ICQ Veda
Screenshot

İnternetinin ilk günlerinde çok popüler bir anlık mesajlaşma hizmeti olan ICQ için sonunda kapatma kararı alınmış durumda. Resmi ICQ websitesinde hizmetin 26 Haziran tarihinde sonlandırılacağına dair mesaj paylaşıldı.

İlk olarak Kasım 1996 tarihinde İsrail merkezli Mirabilis tarafından hizmete sunuldu. Şirketin kurucu ortaklarından Yair Goldfinger, kendisinin ve iki arkadaşının ICQ ya da başka bir deyişle “Seni Arıyorum” fikrini yaklaşık 2 ay içinde geliştirdiklerini belirtti. Program İsrail’de geliştirilse de Mirabilis’in kurucuları hizmeti San Jose, Kaliforniya’daki küçük bir dairede başlattılar. Bunun sebebi ise Goldfinger’a göre ABD’de internet erişimi daha ucuz olmasıydı.

ICQ, AOL ve hatta IRC gibi hizmetlerde bulabileceğiniz gruplar halinde sohbet etmek yerine bire bir sohbetlere odaklandı. ICQ, kendisinden 6 ay sonra başlatılan AIM gibi diğer sohbet ve mesajlaşma hizmetlerini de etkiledi. Daha sonra AIM’in sahibi AOL, Haziran 1998’de Mirabilis ve ICQ’yu 287 milyon dolara satın aldı.

Diğer anlık mesajlaşma hizmetlerinin yükselişi ve daha sonra Twitter ve Facebook gibi sosyal ağların daha popüler hale gelmesiyle birlikte birçok kullanıcı ICQ’yu terk etti. 2010 yılında AOL, ICQ’yu Rusya’daki Digital Sky Technologies’e sattı.

Şirketin adı daha sonra VK olarak değiştirildi ve bu hafta ICQ’nun kapatılma duyurusu gelirken kullanıcıların VK Messenger veya VK WorkSpace’e geçiş yapmaları önerildi.