Anasayfa Etkinlik Computex Oyunlarda Yapay Zekadan Destek Alın: NVIDIA G-Assist Nedir?

Oyunlarda Yapay Zekadan Destek Alın: NVIDIA G-Assist Nedir?

Yapay zeka oyun dünyasında da etkilerini hissettirecek. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu işin öncüsü yine NVIDIA olacak. GPU devi, Computex 2024 esnasında anlık olarak oyunun gidişatını izleyen ve çeşitli bilgileri algılayan bir yapay zeka destekli asistan duyurdu. G-Assist isimli yapay zeka robotu oyunculara anlık destek sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sistem performansını ve donanımı izleyerek optimum ayarları sunmak için algoritmalar içeriyor.

Yeşil ekibin teknolojisi ilk başta bazı oyuncular için “gereksiz” gibi görünebilir. Ancak RTX ve DLSS teknolojileri de başlangıçta bu kadar yaygın değildi. NVIDIA, zaman içinde asistanını geliştirecek ve farklı işlevler kazandıracaktır.

Özetle diyebiliriz ki, yapay zeka artık oyun dünyasında etkisini daha fazla gösterecek. “LLM (Büyük Dil Modeli)” tarafından desteklenen yapay zeka robotu, ses veya metin girdileri aracılığıyla bir oyun ekranında gerçekleşen bağlamsal eylemlere tepki verebilecek, size fikir ve tavsiyelerde bulunacak.

Project G-Assist Nedir?

Project G-Assist, PC oyunları ve uygulamaları için içeriğe duyarlı yardım sağlayan RTX destekli bir yapay zeka asistan teknolojisi olarak duyuruldu. Oyun dünyasında farklı türlerden sayısız oyun var. Bunların bazıları büyük haritalar, karakterler, canlılar ve keşfedilebilecek geniş evrenlere sahip. Yeşil takımın teknolojisi ise oyuna ait bilgileri kullanıcıya sunarak deneyimi geliştirmek üzere geliştirildi.

G-Assist’in oyun esnasında anlık bilgiler aldığını yazmıştık. Elde edilen veriler çeşitli bilgi veri tabanları ve yapay zeka modellerinin yardımıyla işleniyor. Sonrasında ise oyunda neler olup bittiğine bağlı olarak metin veya konuşma şeklinde bir yanıt üretiliyor. NVIDIA, teknolojiyi ARK: Survival Ascended ile tanıtmak için Studio Wildcard ile ortaklık kurdu. Project G-Assist bu oyunda yaratıklar, görevler, eşyalar ve boss’lar gibi birçok konudaki soruları yanıtlayabiliyor. Yapay zeka teknolojisi ayrıca yanıtlarını kullanıcının oyun deneyimine göre kişiselleştirebiliyor.

Oyunla ilgili bilgilerin yanı sıra, teknoloji sisteminizin yapılandırmasını ve performansını değerlendirebiliyor, optimum oyun deneyimi için anında ayar yapabiliyor. Uygulanan ayarlar, binlerce donanım yapılandırması üzerinde yapılan kapsamlı testlere dayanmakta. Yapay zeka belirli bir kare hızına ulaşmak için çabalayabiliyor ve watt başına performansı en üst düzeye çıkarmak için voltajı güvenli bir şekilde kontrol edebiliyor. Bu da dizüstü bilgisayar kullanıcılarının pil ömrünü uzatmasına yardımcı olabilir.

G-Assist’i oyunlara yönelik olarak hazırlanmış Copilot olarak düşünebilirsiniz. Sizlere ipuçları sunmak için oyunu gerçek zamanlı olarak analiz eden akıllı bir asistan. Yapay zeka oyun içi nesneleri tanıyabiliyor ve metin okumak için OCR kullanabiliyor, ardından bu bilgileri wiki gibi dış kaynaklarla birleştirerek yardım sunabiliyor. Microsoft’un Copilot isimli asistanı da Minecraft ve Sea of Thieves gibi oyunlarda bazı yardımlar sunuyordu. Yeşil takımın teknolojisi çok daha kapsamlı olacak. İlk tanıtım ise Ark: Survival Ascended ile yapıldı.

NVIDIA’nın yeni yapay zeka asistanını sadece klavye bir kısayol tuşuyla etkinleştirebileceğiz. Oyuncular bazen bir noktada tıkanıp kalır, tam o anda çevrimiçi rehberlere ulaşmaya çalışır. Artık yardımınıza G-Assist koşacak. Tanıtımda kullanılan ARK: Survival Ascended oyunundan örnek verelim. GPU üreticisi, G-Assist’in oyuna yeni başlıyorsanız kullanabileceğiniz en iyi silahı önerebileceğini ve aynı zamanda metin ve sesli uyarılar aracılığıyla boss’lar hakkında ipuçları alma ya da dinozor bilgisi konusunda bilgi edinme seçeneği sunacağını belirtiyor.

En iyisi ise Project G-Assist oyunda neler olup bittiğinin farkında, bağlam kurabiliyor. Yapay zeka görüş modellerini kullanan asistan oyun ekranından bilgi alabiliyor, bunları anlayıp analiz ediyor, oyuncuyu neler olup bittiği konusunda uyarabiliyor ve bundan sonra ne yapılması gerektiğiyle ilgili bilgiler sağlayabiliyor.

Project G-Assist’in ne zaman yaygınlaşacağını bilmiyoruz çünkü oyun geliştiricileri tarafından özel olarak uygulanması gereken bir araç. Bu özellik yaklaşan RTX AI geliştirme kitine dahil edildi, ancak her şey oyun stüdyolarının elinde.

AI Asistan Nasıl Çalışıyor?

Aslında çalışma mantığını yeterince açık şekilde anlatmıştık. Project G-Assist, oyun penceresinde ne olduğunun anlık görüntüsü ile birlikte oyuncudan ses veya metin girdilerini topluyor. Anlık görüntü, wiki gibi bir oyun bilgisi verita banına bağlı olan Büyük Dil Modeli (LLM) için bağlam farkındalığı ve uygulamaya özgü anlayış sağlayan yapay zeka görüş modellerine besleniyor. Yani yapay zeka algoritmalarına bir sonuç verebilmesi için bilgiler sağlanıyor.

LLM, oyunda neler olup bittiğine bağlı olarak mantıklı ve kişiselleştirilmiş yanıtlar sunuyor. Başka bir şekilde özetleyecek olursak, NVIDIA’nın asistanı diğer sohbet robotlarının oyunlara yönelik olarak özelleştirilmiş bir sürümü gibi. NVIDIA, G-Assist’in “geliştiriciler tarafından belirli bir oyun veya uygulama için özelleştirilebileceğini, ayrıca yüksek derecede doğruluk ve içgörü sağladığını” iddia ediyor.

Arka planda konuşulan metni tanımak için bir AI modelinin yanı sıra oyunda neler olup bittiğini anlamak için birden fazla bilgisayar görüş modeli çalışıyor. Metin tanımlama için bir OCR modeli kullanılmakta; görev hedefleri, NPC adları vb. gibi. Bunun üstüne, başka bir model de oyundaki nesneleri tanımak için kullanılıyor; düşman türleri gibi.

Asistan bulut üzerinde veya yerel olarak bir RTX GPU üzerinde çalışabilecek. Peki performansı olumsuz etkileyebilir mi? NVIDIA, yapay zeka GPU üzerinde çalıştığında performansın çok minik oranlarda etkileneceğini söylüyor. Şirket bu performans maliyetlerinin “ekran kaydı/akış yazılımı” işlemlerine benzer olduğunu da dile getirdi. Bilgi toplamak sürecinde önceki karelerin bir kaydı tutuluyor ve bunlar yalnızca gerektiğinde analiz ediliyor. DLSS’den farklı olarak bu süreçte işlem hattı kullanılmıyor.

Project G-Assist ile Oyun Ayarı ve Overclock

Tüm oyuncular sisteminden maksimum performansı almak ister. Ancak genellikle oyun ayarlarını yapma işi biraz karmaşıktır, ince ayarlar ve deneme gerektirir. Biraz önce de söz ettiğimiz gibi Project G-Assist, anlık akışa bağlı olarak oyun ayarlarını en iyi şekilde yapabiliyor.

Yeşil takım, asistanın yeteneklerini göstermek amacıyla Cyberpunk 2077 üzerinden örnek verdi. Şirket “basit bir komut” ile Steam oyunlarından en yüksek performansı alabileceğinizi iddia ediyor. G-Assist, donanım yapılandırmanızı minimum uğraşla analiz edip ayarlayabilecek.

Otomatik donanım algılama ayarları PC oyun alanında yıllardır var olan bir şey, ancak oyun içi kıyaslamalar çalıştırmak her zaman bir oyun oynarken deneyimleyeceğiniz ortalama FPS ile aynı olmuyor. Yapay zeka yalnızca donanımınızı algılamıyor, aynı zamanda oyun içi verileri de izleyebiliyor. Kare hızlarını, gecikmeyi, güç tüketimini ve diğer donanım istatistiklerini takip ederek grafiklendiriyor, ardından onay vermeniz durumda otomatik ayarlamalar yapıyor. Bununla birlikte, “ekranınızın çözünürlüğünden, yenileme hızından veya HDR/G-Sync gibi diğer yeteneklerinden tam olarak yararlanmak” için PC’nizi veya dizüstü bilgisayarınızı analiz edebiliyor.

Henüz bitmedi. Tek bir komutla güvenilir şekilde overclock yapmak da mümkün. Aracın yapacağı hız aşırtma sizin verileriniz ve binlerce donanım yapılandırması ile yapılan kapsamlı testlere dayanacak.

Oyun menüleri, uygulamalar ve kontrol panellerinde bildiğiniz gibi yüzlerce oyun ve donanım ayarı var. AI destekli asistan bu ayarların ne işe yaradığını ve performans üzerinde yaratabileceği etkiyi de açıklayacak.

Teknolojinin Geleceği

NVIDIA, yapay zeka asistanlarının insanların oyun ve uygulamalarla etkileşim kurma şeklini değiştireceğini düşünüyor. Eğer teknoloji söylendiği gibi çalışır ve oyunculardan olumlu tepkiler alırsa geleceği çok açık. Oyun ayarlarını mükemmel şekilde yapması insanlara çok zaman kazandıracaktır. Aynı şekilde, özellikle hikayeli oyunlar oynayanlar asistandan hızlı şekilde yardım alırsa bu bize zaman kazandıracak.

Eğer overclock ayarları da iyi çalışıyorsa tadından yenmez. Bu özellikler ilk duyuruyla birlikte geldi. Hepimiz NVIDIA’yı çok iyi tanıyoruz. Yapay zeka dünyasına yıllar önce adım atan teknoloji devi, şüphesiz G-Assist’i gelecekte çok iyi yerlere taşıyacak kapasiteye sahip.