Anasayfa Haber Linux, RISC-V Çipler İçin Yeni Bir Özellik Alıyor

Linux, RISC-V Çipler İçin Yeni Bir Özellik Alıyor

Linux yayını Phoronix, yakında piyasaya sürülecek olan ana Linux 6.11 çekirdeğinin “RISC-V bellek hot pluging desteği” ile geleceğini bildirdi. Linux çekirdeği bahsedilen özelliği diğer CPU mimarileri için zaten sunuyordu. Ancak bu gelişme, varlığını her geçen dün daha fazla hissettiren RISC-V CPU’ların geleceği için önemli.

Sunucu uygulamaları ve benzer platformlar, masaüstünde pek görülmeyen sistem çalışırken güncelleme yapma veya donanım ekleme gibi esnekliklere sahip. RAM’in çalışırken takılması ya da çalışırken değiştirilmesine aşina olmayabilirsiniz. Bu, konsept olarak HDD/SSD çalışırken takılması ve çalışırken değiştirilmesine çok benzer. Kullanıcılar sistemi kapatmadan desteklenen bileşeni hızlıca değiştirebiliyor.

Depolama sürücülerinin çalışırken takılması tüketici işletim sistemlerinde ve anakartlarda oldukça yaygın bir özellik olsa da, RAM’in çalışırken takılması konusunda aynı şekilde esneklik yok. Belleğin çalışırken takılabilmesi oldukça uzun bir süredir şu ya da bu şekilde mevcuttu; hatta 1980’lerin ultra retro Zilog Z80 CPU’larında bile vardı. Ancak günümüzde çoğunlukla sunucu anakartlarına ve onlarla birlikte Windows’un ya da çoğu Linux dağıtımının özel sunucu sürümlerine odaklanılmış durumda.

Her halükarda, RISC-V CPU’ların işlevsellik kazanması gelecekte RISC-V mimarisinin potansiyel kullanım alanlarını genişletmeye yardımcı olacaktır. Şimdilik kurumsal ve sunucu tarafında Intel/AMD’nin x86 CPU’ları ve NVIDIA’nın yapay zeka hızlandırıcı GPU’ları at koşturuyor. Fiyatlar ise çok yüksek. Fiyatların yüksek olması, RISC-V mimarisindeki ve diğer alternatiflerdeki her gelişmeyi biraz daha cazip hale getiriyor.

RISC-V mimarisi ve platformlar her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Halen x86’ya geride olsa da kullanım alanları yaygınlaşıyor, daha fazla şirket bu işe yatırım yapıyor. RISC-V işlemciler orta sınıf masaüstü CPU’larla karşılaştırılabilir seviyeye geldiğinde, hem PC hem de sunucu pazarında farklı bir konuma yükselebilir.