ABD ordusu taşınabilir nükleer enerji kullanımında yeni bir adım attı. ABD Hava Kuvvetleri modüler nükleer reaktörü bir askeri üsse hava yoluyla taşıdı ve kurulumun ardından çalıştırdı. Kaliforniya’dan Utah’a götürülen 5 MW kapasiteli reaktörün aktif hale gelmesi taşınabilir nükleer güç sistemlerinin sahada kullanıldığı ilk örneklerden oldu.
Modüler nükleer reaktör C-17 uçağıyla taşındı, üste devreye alındı!
Operasyon kapsamında ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-17 Globemaster III nakliye uçağı kullanıldı. Reaktör bulunduğu üsten sökülerek hava yoluyla taşındı, yeni konuşlandırıldığı askeri tesiste indirildi ve kurulum sonrası çalıştırıldı. Böylece modüler nükleer reaktör ilk kez bir askeri üsse taşınarak yeniden devreye alınmış oldu.

Kullanılan sistem Project Janus programı çerçevesinde geliştirilen Ward250 adlı modüler reaktör olarak açıklandı. Reaktör 5 megavat güç üretiyor. Günlük üretim kapasitesi 120 megavat-saat seviyesine ulaşıyor.
Bu miktar elektrik yüzlerce elektrikli aracın tamamen şarj edilmesine yetecek enerjiye karşılık geliyor ve küçük ölçekli bir yerleşim yerinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde.
Taşınabilir nükleer reaktörün sahada devreye alınması askeri üslerde sürekli enerji üretimi sağlıyor. Bu enerji özellikle elektrikli askeri araçların şarj edilmesi, radar sistemleri, iletişim altyapısı ve diğer yüksek güç gerektiren ekipmanların kesintisiz çalıştırılması için kullanılıyor. Sistem kurulduğu noktada yakıt tedariki gerektiren jeneratörlere olan ihtiyacı azaltıyor.

Modüler nükleer reaktörler fabrikada üretilip sahaya taşınabilecek şekilde tasarlanıyor. Kurulumları geleneksel nükleer santrallere kıyasla daha kısa sürede tamamlanıyor ve farklı üsler arasında yeniden konuşlandırılabiliyor.
ABD ordusunun gerçekleştirdiği bu taşıma ve çalıştırma işlemi nükleer enerji üretiminin sabit tesisler dışında mobil kullanımına dair uygulamaya geçmiş bir örnek oluşturdu.
Son dönemde küçük modüler reaktör teknolojileri dünya genelinde enerji projelerinde daha sık gündeme geliyor. Farklı ülkeler bu alanda araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütüyor ve taşınabilir enerji sistemleri üzerine projeler geliştiriyor.



