Anasayfa Haber Mevcut İşlemci Soğutucuları, Intel LGA1700 Soket İçin Ek Aparat Gerektirecek

Mevcut İşlemci Soğutucuları, Intel LGA1700 Soket İçin Ek Aparat Gerektirecek

Alder Lake-S Soket V

Intel Alder Lake-S işlemciler için kullanılacak Soket V (LGA1700) daha farklı bir yapıya sahip.

Soket V (LGA1700), Intel Alder Lake-S ve muhtemelen halefi Raptor Lake-S masaüstü işlemcileri için çıkacak soketin kod adı olacak. Yeni soket, Comet ve Rocket Lake-S serileri için LGA1200’den daha dikdörtgen bir şekil alıyor. Igor’s Lab’ın haberine göre, CPU paketi ve soket de daha ince olacak. Bu doğrultuda soğutucu blok kalınlığının en az bir milimetre daha düşük olacağı görülüyor.

LGA1700 soket

Yayınlanan slaytlar, Soket V için yeni soğutmanın şemalarını ve çizimlerini kapsıyor. Bu slaytlara göre Soket V’nin soğutucu blok yüksekliği Soket H’ye (LGA1200) göre azaltılacak. Slaytlarda açıklandığı gibi yüksekliği düşürerek soket, Soket H’ye göre daha düşük yükler üretecek. Öte yandan, Soket V için olan soğutucunun da yeni bir delik düzeni olacağından, gerekli yeni braketler olmadan mevcut tüm soğutucuları uyumsuz hale getirecek.

Ek olarak, yüksek performanslı termoelektrik soğutmanın ön şemalarına da erişilmiş. Intel, LGA1200 CPU serisi için iki tür malzeme arasında bir ısı akışı oluşturmak üzere Cooler Master ile ortaklık kurdu. Yalnız CPU’nun kendisi kadar güç gerektirdiği için bunun çok fazla verimli olmadığı ifade ediliyor.

LGA1700 soğutucu

Standart referans soğutucu, Alder Lake nesliyle hiç merak uyandırmıyor. Bunlar elbette genellikle 65W’ın altında olan orta seviye ve giriş seviyesi işlemciler için. Ayrıca bu soğutucu mevcut modellerle de uyumlu değil. Bununla birlikte soğutucunun alüminyum soğutucuya takılı bir bakır iletken bölüme sahip olup olmadığını da doğrulanamıyor.

LGA1700 soketi, dikdörtgen şeklinde olacak ve  35,5 × 45,0 mm boyutuna sahip olacak. Soket bu anlamda hala önceki nesil HEDT (üst düzey masaüstü) işlemciler kadar büyük değil ve bundan dolayı mevcut birçok soğutucu hala Alder Lake ile uyumlu olabilir. Ancak soğutucu üreticilerinin bu noktada uyumlu aparatları sağlaması da şart.