Anasayfa Video Huawei MateBook 14s İncelemesi

Huawei MateBook 14s İncelemesi

Huawei MateBook 14s modeli firmanın üst seviye özelliklerle donanmış, dokunmatik ekranlı yeni dizüstü bilgisayarı. Çok ince bir metal gövdeye sahip ve standart laptopların iki katına ulaşabilen bir pil ömrü var. Bütün özelliklerine incelemede adım adım bakalım…

Özellikle testlerde şaşırtıcı derecede iyi performans verdiği nokta pilde çalışma süresi oldu. Günümüzün pek çok kaliteli dizüstü bilgisayarı 8 saat civarına ulaşırken, Huawei MateBook 14s modeli testlerden birinde 19 saatin üzerinde pilde çalışarak etkileyici bir seviyeye ulaştı. Elbette birden fazla defa test edip, güncellemeleri yaptık ve 13 saatin üzerinde sonuçlar da gördük. Hangi testi ya da yazılım durumunu düşünürsek düşürelim pilde etkileyici.

Ekran parlaklığı yarıda, Wi-Fi açık ve ses yüzde 20’de yapılan standart PCMark 10 Office batarya testinde iş ve üretkenlik uygulamaları, telekonferanslar ve boş sürelerin bir harmanı mevcut. Elbette yoğun kullanımda pili çok daha hızlı tüketiyoruz, ancak yine de kıyaslamalı olarak sayısız laptopun önüne geçiyor.

60 Wh batarya oldukça iyi bir kapasite ancak esas etkileyici olan yapılan optimizasyonlar olmuş. 90 Wattlık şarj cihazı ile 90 dakikada 0’dan %100’e şarj edebiliyorsunuz.

İnceleme zaman çizelgesi:

  • 00:00 – 2021 sonu, 2022 başı için güncel bir dizüstü bilgisayar.
  • 00:17 – Diğer MateBook modelleriyle farkları neler?
  • 00:40 – Kasa sabit, esnemiyor ve tek elle kolay açılıyor.
  • 01:35 – MateBook X modellerine benziyor.
  • 02:00 – Dokunmatik ekran ve 3:2 oran.
  • 02:25 – Parmak izi okuyucu ve açılış hızı.
  • 03:25 – Webcam bu sefer üstte.
  • 04:15 – Renk ölçüm sonuçları ve ekran notlarımız.
  • 05:50 – Ekranın artısı ve eksisi.
  • 06:55 – Bu bir verimlilik bilgisayarı ve pili de verimli.
  • 07:20 – En uzun batarya ömrüne sahip bilgisayarlar arasında.
  • 07:49 – Intel Core i7 11370H işlemci ve soğutması.
  • 08:30 – Ses nasıldı?
  • 08:55 – 11300H ve 11370H modeller arası ciddi fiyat farkı var.
  • 09:30 – Diğer teknik özellikler, GPU, bellekler ve SSD.
  • 10:10 – Disk yapılandırması ve Windows 10.
  • 10:45 – Pil performans modları.
  • 11:00 – Genel performans değerlendirmesi.
  • 12:00 – Ağ gücü yerinde ve Wi-Fi 6 destekli, Router da hediyesi.
  • 12:45 – Genel kullanıcı deneyimi.
  • 13:17 – Bağlantı portları.
  • Şarj cihazından bahsetmedik zira bize Huawei’den gelen ürün paketsiz, salt laptop olarak geldi. Ofisteki başka bir Huawei laptopun Type-C şarj cihazını kullandık. Piyasada satılan laptoplar şarj cihazıyla birlikte geliyor.
  • 14:30 – Huawei bu kategoride başarılı, sırada diğerleri olabilir.
  • 15:05 – İnceleme tarihinde fiyatlar ne durumda?

Ekran Üstü WebCam

Üstelik MateBook 14S diğer Huawei laptoplardan farklı olarak klavye seviyesinde değil, ekranın üzerinde bir Webcam sunuyor. Daha ince bir kamera olmasına karşın, Huawei burada göz hizasına daha uygun, pek çok kullanıcının tercih ettiği görüşme açısını sunuyor. Artısı daha çok göz teması, eksisi ise gizlilik kilidiyle kasa içine saklanan ve daha derin olan kamera sisteminin kullanılamaması.

Güç tuşu aynı zamanda bir parmak izi okuyucu, bu sayede pin girmeden tek dokunuşla açmak ve güvenli bir giriş yapmak çok güzel bir deneyim. Çok hızlı açılıyor ve neredeyse anında karşınıza Windows masaüstünü getiren ekran ile çalışmaya, izlemeye, eğlenmeye başlayabiliyorsunuz

Kasa Yapısı ve Sağlamlık

Özellikle klavyesinde, kasada, ekranda tutup denediğimizde ve hızla yazarak kullandığımızda esneme olmaması çok güzel. Tuşların 1.5 mm hareket mesafesi kullanımı hızlı ve rahat kılıyor. Parlak ya da az parlak olarak ayarlanabilen beyaz bir arka aydınlatması da var.

Bu modeli daha hesaplı kasalardan ayıran unsurlar hep kendisini kullanımda gösteriyor. Biri neden daha hesaplı da diğeri daha pahalı, işlemci vb. aynı dediğiniz yerlerde kasaların farklı olduğunu hatırlayın. MateBook 14s kasa olarak üst seviye, daha çok metal kullanılıyor bu sayede daha az esniyor. Hatta ekran menteşelerinin üzerini örten kısım hariç bütün kasa CNC alüminyum ve özel bir alüminyum yeşil tona sahip.

Ayrıca dokunmatik ekran olduğu için ek bir cam katmanı var, özellikle ekran kısmında esneme sevmeyenlerin beğeneceği bir sabitlik sunuyor. Ekranı kaldırırken tek el ile kolayca açabiliyorsunuz, oradaki kasa yapısı hiç bakmadan parmaklarınızla tutacağınız yeri anlamanızı sağlıyor. Kasanın alt ağırlığı da açarken laptopu dengeli tutuyor. En fazla 145 derece yatan ekran her yönden rahatça görülüyor.

2.5K FullView Ekran

14.2 inçlik 2.5K FullView ekranında 2520×1680 çözünürlük var. 400 Nit parlaklık, 1500:1 kontrastın yanında 90 Hz tazeleme hızı en dikkat çekici yanı. Yüksek Hz ekranlar, 60 Hz standart ekranlara göre bilgisayarı kullanırken daha hızlı bir kontrol hissiyatı sunuyor. 3:2 ekranın yukarıdan aşağıya alanı daha geniş ve Windows ölçeklendirme ayarlarıyla çok fazla satır sığdırmak mümkün.

Ekranda TÜV Rheinland titreşimsizlik ve düşük mavi ışık sertifikası var. Yani uzun kullanımlarda göz yormamak üzerine gerekenler yapılmış. Pratikte yüzde 50 parlaklıkta rahatça kullandık. Daha alt seviyede parlaklıklar bu sefer de görmeyi zorlaştırıyor. Bahçede, güneşli havada dışarıda kullanırken ekranın parlak kaplaması yansıma yapabiliyor, bu tür çok güneşli hava kullanımları için daha da yüksek parlaklık gerekli. Ancak cihazlar ofis standart kullanımlarına göre tasarlanıyor ve buna fazlasıyla uygun.

Renk gamı da güçlü, çok kaliteli bir LTPS panel kullanılmış. Zayıf yanı piksel tepki süreleri, bu da oyuncu bilgisayarı olmayan bir laptopta pek önemli değil, 90 Hz sayesinde elinizin altındaki imleç hızlı ve tepkisel zaten.

Genel olarak baktığımızda ufak bir bilgisayar kullanmak, rahat taşıma, şarj etmekle daha az uğraşıp işe odaklanmak isteyenler için ideal bir tasarım olmuş. Özellikle 16:9 bilgisayarların dikdörtgen formunu beğenmeyen, daha kare formda bilgisayarları beğenenler için bu modelin 3:2 en boy oranı çok güzel.

Şahsen çok kullanmaya alışamadığım ama pek çok kullanıcının sevdiği bir özellik ise dokunmatik ekran. Güncel Windows sürümlerinde, modern dokunmatik özellikle çok iyi çalışıyor.

Kullanımında dinlediğimiz konulardan birisi de ses performansı. Surround etki verecek şekilde ayarlanmış 4 hoparlör, 5 metreden 360 derece ses alabilen 4 mikrofon ile Huawei Sound teknolojisi hem film izlerken, hem ses kaydederken son derece başarılı.

Portlar ve Bağlantılar: TB4

Genel kullanımda kasanın solundaki iki Type-C portu, şarj olurken şarj olduğunu görmenizi sağlayan bildirim ışığı, sunumlar için HDMI 1.4b çıkışı ve 3.5 mm kombo kulaklık mikrofon bağlantısı hemen hemen her ihtiyacı karşılamaya yetiyor. Sağ taraftaki USB Type-A ile de adaptör taşımaya gerek kalmadan eski/yeni sayısız cihazı bağlayabiliyorsunuz. Bu port 5 Gbps USB 3.0 ya da yeni adıyla USB 3.2 Gen 1 portu.

Aslında soldaki iki USB Type-C portundan ikincisi bir Thunderbolt 4, kullanıcı olarak ha Type-C diye geçmemek gerekli. Zira TB4 hem hız, hem güç, hem yüksek veri demek. Her iki port da veri, güç ve görüntü için DisplayPort destekli olarak listelense de Type-C görüntü kablosu ve Thunderbolt kablosu ayrı oluyor.

Şahsen Touchpad’inden memnun olsam da alışkanlığımdan ötürü Bluetooth bir fareyle kullandım ve ergonomisinden, kullanıcı deneyiminden çok memnun kaldım. Görüntü, ses, kullanım, performans… İş ya da genel kullanım için aranan her şeyi sunuyor. Daha önce bu kadar uzun pil ömrü sunan ve Windows’un standart x86 mimarili sürümünü, bütün uygulamaları destekleyerek çalıştıran bir cihaz bulmak gerçekten çok zordu. Ancak Huawei bu cihazda başta söylediğimiz gibi bir çok üst düzey özelliğin yanında sıradışı bir pil verimliliği sunmayı başarmış. Bu da cihazı tercih etmek için onu ayırt eden çok önemli bir sebep sunuyor.

İşlemci ve Performans

İşin altyapısına baktığımızda çok güçlü bir mobil işlemci olan 11. Nesil Intel Core i7 11370H modelini görüyoruz. 4 Çekirdek, 8 Thread, frekansları kolayca yükselip gerektiğinde alçalıyor. inceleme tarihinde güncel, güçlü ve enerji verimliliği yüksek bir işlemci. Özellikle Tiger Lake mimarisinin laptop ürünleri olan H serisi işlemciler çıkışlarından bu yana artan tek çekirdek performansları sayesinde büyük beğeni topladılar. H serisi işlemciler U serisine göre çok daha güçlü olabiliyor.

Elbette bu işlemciler kullanıldıkları kasaya göre yapılandırılıyorlar. Bu yapılandırma dediğimiz şey, güç ve soğutma açısından aynı işlemcinin farklı performans verecek şekilde kullanılması. Üreticiye farklı amaçlara yönelik bilgisayar tasarımında esneklik sağlıyor. Performans ve dengeli modlarda da iyi performans veriyor, TDP açısından bir kısılma yok.

Testlerde stres altında 4 GHz bütün çekirdeklerde frekans görebilirken, daha uzun testlerde 3.6 Ghz’leri görüyoruz. Tek çekirdekte muhteşem, frekanslar rahatlıkla 4.4 GHz seviyelerine her gerekli yerde çıkıyor hatta Cinebench testlerinde bu ince kasaya göre çok yüksek puanlar alabiliyoruz. 1165G7’nin performans olarak üzerine çıkabilen bu işlemci, burada benzer sonuçlar veriyor.

Önemli olan sistemin güç ayarı, batarya tasarrufu modunda performans düşüyor ama tarayıcıda kullandığınız uygulamaları bu durum pek etkilemiyor. Sisteme yüklenecekseniz en yüksek performans moduna alın, tamamen sessiz olmayacak ama hiç umursanmayacak kadar düşük bir fan sesi olacak. Sessizken 32, fan sonda, sistem ağır yükteyken 48 desibel en yüksek ses seviyesi duymayı bekleyebilirsiniz. Cihaz pratikte kullanıcı deneyimi açısından hiç ısınmıyor, teknik testlerde ağır stres altındayken bile sıcaklık çok iyi yönetiliyor. Yani soğutması inceleme sonucuna göre sıkıntısız.

Intel Xe ve Çözünürlük

İçerisinde Intel Iris Xe Graphics G7 dahili grafik yongası bulunuyor. Bu 96 EU modeli DG1 olarak da isimlendiriliyordu. Intel bir yandan Xe serisi ayrık grafik yongalarını geliştiriyor, diğer yandan HD Graphics ve Iris sonrasında bu dahili Xe serisi GPU’ların performansını artırıyor. Ciddi şekilde iyileştirmeler var ve bunlar sadece FPS olarak değil, sürücü kısmında güncellemelerde de kendisini gösteriyor. Bu bir oyuncu bilgisayarı değil, Xe’nin amacı da Huawei’nin tasarımı da bu yönde değil ama Casual Gaming denilen hafif oyunculuğa da izin veriyor. Yani hafif oyunları rahatlıkla çalıştırabiliyorsunuz. Ancak ekran çözünürlüğünü oyunların içerisinde düşürmeyi unutmayın, genellikle Xe gibi GPU’lar 1920×1080 için yeterli güç verecek şekilde hesaplanarak tasarlanıyor, daha yüksek çözünürlükte modern oyunlarda yetersiz kalıyorlar. Bunu oyunun çalışma çözünürlüğünü ayarlayarak ya da iyi ölçeklenmeyen, eski oyunlarda pencere içerisinde çalıştırarak halledebiliyorsunuz.

Genel olarak işlemcinin tek çekirdek performansı ve GPU performansı rakip AMD modellerinin önünde ancak çok çekirdek performansı gerisinde diyebiliriz.

RAM ve SSD

Burada tabii ki RAM miktarı ve performansı önemli oluyor. Hem günümüz, hem de ilerleyen yıllar için gayet yeterli 16 GB LPDDR4x çift kanal dahili bellek var. RAM’e yükseltme yapılamıyor zira lehimli, ancak hem kompakt hem de az enerji tüketiyor. 512 GB ve 1 TB NVMe SSD’lerle farklı konfigürasyonlar mevcut. SSD klasik M.2 2280 olduğu için değiştirilebilir. Kasa Torx T5 ile kolayca açılıyor.

Kullanılan SSD KPART512 isimlendirmesinde, araştırınca Toshiba XG6 olduğunu bulduk, PCe 3.0 x4 bağlantılı, hızlı ve güvenilir bir model. Partisyonları yönetip tek disk olarak kullandık.

Özetle işlemcisi, RAM’i ve SSD seçenekleri hangi modeli seçerseniz seçin uzun yıllar yüksek performans ile kullanabileceğiniz bir bilgisayar ortaya koyuyor. Ayrıca Wi-Fi 6 destekli kablosuz ağ bağlantısı da sorunsuz, ancak elbette bu incelikte bir Ethernet portu beklemeyin. İşin ilginç yanı buradaki AX201 güzel bir anten dizilimiyle pek çok AX201 yongalı laptoptan daha iyi bir sinyal gücü ve hızına sahipti. Wi-Fi modülü yine lehimli yapıda.

Karşılaştırırsak Nasıl?

Karşılaştırılabilecek yakın cihaz olarak Huawei MateBook X Pro 2021 modeli var, 3000×2000 ekran çözünürlüğü, 2.1 mm daha ince olması ve 100 gram daha hafif olmasıyla çok az da olsa daha ufak bir bilgisayar. Öte yandan ekranı 13.9 inç, bu modelin ise 14.2 inç. Webcam’i klavye içerisinde yer alıyor. Gerçekten benzer cihazlar diyebiliriz ancak bu modelin işlemcisi biraz daha güncel, bu oyun performansını artırıyor, kamerasının ekran çerçevesinde olması daha iyi göz teması sağlıyor.

Çok hesaplı Huawei Matebook modellerine göre de kasada esneklik olmaması, çok yüksek çözünürlük ve ekran oranı gibi farklar dikkat çekiyor. Yoksa neredeyse bütün ürün ailesinde Huawei’nin kablosuz mobil bağlantısı, yazılımda Firmware sürüm kontrolü gibi güzel özelliklerini bulmak mümkün.

Huawei MateBook 14s yeni nesilde özellikle farklı kasa rengi, kamera konumlandırması, dokunmatik ekranı ve yüksek ekran çözünürlüğü ile diğer modellerden ayrışan bir laptop. Tavsiye ettiğimiz kullanıcı kitlesi öncelikli olarak sağlam, pili inanılmaz uzun dayanan bir iş bilgisayarı arayanlar. Kaliteli bir kasa, uzun süre güncelliğini ve performansını koruyacak bir donanım ve kapasite elde ediyorsunuz.

Huawei Türkiye mağazasında bizim incelediğimiz Intel Core i7 11370H model 1 TB SSD konfigürasyonu, Wi-Fi 6 Router ve kablosuz fare hediyesiyle 19.999 TL’ye satılıyor. Intel Core i511300H  ve 512 GB SSD sürümü ise yine Router ve kablosuz fare hediyeleriyle 13.999 TL’ye bulunuyor. Her ikisi de piyasa koşullarındaki cihazlara baktığımızda fiyat olarak oldukça iyi konumlandırılmış.

Huawei Mağazasında MateBook 14s…

Artılar: Abartı derecede başarılı pil ömrü, esnemeyen çok sağlam ekran ve kasa yapısı, webcam’in göz hizasına yakın konumlandırılması, güç tuşunda parmak izi okuyucu, iş için bol alan ve özellik sunan 3:2, 90 Hz, dokunmatik FullView ekran.

Eksiler: Bu tarz kompakt yeni nesil kasalarda RAM yükseltilemiyor, oyun performansı için çözünürlük çok yüksek.