Anasayfa Makale İncelemeler Nokia Lumia 925 İncelemesi

Nokia Lumia 925 İncelemesi

Nokia_Lumia_925_01

Daha şık, daha ince ve daha net: Nokia Lumia 925 İncelemesinde hem Nokia’nın yeni amiral gemisi Lumia 925’i inceliyoruz, hem de Lumia 920 ile karşılaştırıyoruz. İşte alüminyum gövdeye kavuşan Lumia serisinin yeni üyesi Nokia Lumia 925…

Nokia’nın 925 modelinin gelişini uzun zamandır bekliyorduk. Her ne kadar firma bu konuda ağzını sıkı tutmuş olsa da, internet bu söylentilerle doluydu. Ve en sonunda Lumia 925 tüm dünyayla birlikte ülkemizde de satışa sunuldu. Ancak aslında bu telefon ilk bakışta göründüğünden çok daha fazla anlam taşıyor. İlk bakışta 925, piyasada sayıları gittikçe artan alüminyum gövdeli telefonlar kervanını yakalamak için çıkarılmış bir ara model gibi görünebilir, ancak durum pek böyle değil.

Lumia 925, Nokia’nın üzerinde çalıştığı Windows Phone 8 telefon serisinin nasıl bir evrim geçireceğini, bir sonraki nesilde nelerin geleceğini anlamak için anahtar model diyebiliriz. Her ne kadar firma yetkilileri bu konuda pek açıklama yapmak istemeseler de, Lumia serisinde yeni bir neslin gelişine önümüzdeki aylarda şahit olacağımız kesin, bunun öncüsü de 925 olacak. 920’den 925’e yükselen isimlendirme politikası, diğer modellerde de aynen uygulanacak. Zaten 620’nin yeni versiyonu olan 625 tanıtıldı ve muhtemelen siz bu satırları okurken satışa sunulmuş olacak.

Her iki telefonu da yakından görme imkanı bulduk, ancak 925’i daha detaylı inceleme fırsatımız oldu, çünkü amiral gemisi model olduğundan test örnekleri öncelikli olarak dağıtıldı. 925’e yakından baktığımızda şunu açıkça gördük ki, Nokia bir önceki modelden önemli dersler çıkarmış ve bunları da doğrudan yeni modelin tasarımına yansıtmış. Bu inceleme yazısı da haliyle 920 ile 925 arasında bir kıyaslama şeklini alacak, çünkü iki telefon pek çok açıdan hem benzerler, hem de bir o kadar farklılar!

Nokia_Lumia_925_05

Tasarım

Lumia 925 tasarım olarak Nokia’nın kendine has çizgisini koruyor. 920 ile kıyaslandığında hatları daha incelmiş ve sert köşeleri daha da yuvarlaklaştırılmış olsa da, kesinlikle bir Apple ya da Samsung kopyasına dönüşmemiş. 920 açıkça eski N9 modelinin çizgilerine sahipti, 925 ise çok daha yumuşak ve kıvrımlı hatlara sahip. Bunun iki önemli sebebi var, ilki tabii ki 920 modelinde kullanılan polikarbon gövde malzemesinin yerini alüminyum alaşıma bırakmış olmasıdır. Alüminyum alaşımlardan mamul kasaların imal edilmesi daha zordur, ancak ortaya çok daha zarif tasarımlar koymak mümkündür. İkinci önemli unsur ise, Nokia’nın 920 modelinde standart olarak sunduğu kablosuz şarj teknolojisinin, 925 modelinde bir seçenek haline getirilmiş olmasıdır. 920 modelinde kablosuz şarj için kullanılan indüksiyon levhası, cihazın çok daha kalın ve ağır olmasına sebep oluyordu. Ancak 925 modelinde bu parça ayrı bir kılıf şeklinde tasarlanmış ve kablosuz şarj kitinin bir parçası olarak satılıyor. Aynı zamanda koruyucu kılıf görevi de gören bu aksesuar takıldığında, 925’in kalınlığı ve ağırlığı yine 920 seviyesine ulaşıyor. Nokia’nın bu kararı almasının ardındaki sebep, müşteriye seçenek sunmak ve böylece telefonun temel fiyatının daha da şişmesini önlemek, kaldı ki kablosuz şarj seçeneği her tüketicinin ilgisini de çekmiyor. Bu iki temel tasarım değişikliği, 920’nin 185 gram olan ağırlığının, 925 modelinde 139 grama indirilebilmesini sağlamış.

Kasa tasarımında değişen bir diğer unsur da renk seçenekleri olmuş, 925 öncekine nazaran çok daha ağırbaşlı olan gri, beyaz ve siyah renklerde satışa sunuluyor. Bu renkler de telefonun arka panelini kaplayan plastik kaplamada görülebiliyor, çerçevede açıkça görülen alüminyum malzemenin rengi değişmiyor. Bu tarz değişikliği 925’in 920 ile kıyaslandığında çok daha ağırbaşlı görünmesine sebep oluyor ve kendine canlı renkler arayan tüketicilerin diğer Nokia modellerine yönelmesine sebep olabilir.

Nokia_Lumia_925_03

Giriş portları ve düğmeler gibi detayların kasa üzerindeki genel konumlandırılmasına gelince, burada da bazı değişiklikler yapılmış. Alt tarafta bulunan dış hoparlör arka kapağa kaydırılmış, USB 2.0 soketi ise üst kısımdaki 3,5 mm kulaklık jakının yanına taşınmış. Aynı jakın diğer yanında ise telefonun microSim çekmecesini bulmak mümkün. Sağ tarafta bulunan kontrol tuşları aynen korunmuş, zaten bunların tüm WP 8 telefonlarda aynı yerde ve işlevde olması, Microsoft’un şart koştuğu temel tasarım şartlarından biridir.

Lumia 920’nin en önemli kozlarından biri olan 8.7MP PureView arka kamerası ise, 925’e biraz evrimleşerek geçmiş. Nokia bu yeni modelde kullandığı kameraya, ışık ve odaklama konularında iyileştirme sağlamak amacıyla altıncı bir lens daha eklemiş. Sıradan bir kullanıcının sonuçlar arasındaki farkı görmesi kolay değil, ancak foto ve video kalitesinde küçük bile olsa bir artışın olduğu söylenebilir. 920’de kullanılan kameranın zaten hafif siklet olmadığını düşünürseniz, 925’in kalitesini de tahmin edebilirsiniz. Zaten video incelemede kendi gözünüzle de göreceksiniz. 925’in kamerasıyla ilgili can sıkan en büyük husus, kasanın incelmesiyle birlikte lensin bulunduğu kısmın bir çıkıntı haline gelmiş olmasıdır. Bu durum zaman içinde lensin çizilmesine sebep olabilir, başka telefonlarda bu problemi görmüştük.

Nokia_Lumia_925_02

Donanım Ve Yazılım

Lumia 925 işletim sistemi olarak Windows Phone 8 çalıştırıyor, bu da belirli donanım özelliklerinin Microsoft tarafından getirilen standartlara uyması gerektiği anlamına geliyor. Microsoft WP 8 telefonlara koyduğu sıkı standartlarla, piyasadaki tüm WP 8 telefonların aynı performans ve kullanıcı tecrübesi sınırları içinde kalmasını hedefliyor. Bu yüzden 925’in içindeki parçaların çoğu gerçekte 920 ile aynı özelliklere sahipler. İşlemci olarak 1,5 GHz hızında çalışan çift çekirdekli Snapdragon S4 ve 1 GB ana hafıza, her iki telefonda da aynı. Bunu dışında Bluetooth 3.0, NFC, Wi-Fi ve GSM özellikleri de her iki telefonda aynı denebilir. Aralarındaki en önemli fark, depolama kapasitesi seçeneklerinde ortaya çıkıyor. 920 modeli standart olarak 32 GB kapasiteyle gelirken, 925 modelinde 16 ve 32 GB olarak iki farklı seçenek ortaya çıkmış. Artık çoğu WP 8 telefonda microSD hafıza kartı yuvasına yer verilmesine rağmen, 925’te de tıpkı 920’de olduğu gibi artırılabilir hafızaya yer verilmemiş. 16 GB bile çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır, fakat tabii ki yine de bu bizce bir eksiklik.

Telefonun en önemli kısmı olan dokunmatik ekrana gelince, Nokia yine her koşulda eldivenle kullanılabilecek bir ekran tasarlamış. Dokunmatik hassasiyeti en üst seviyedeyken parmağınız ekranın üzerine temas etmeden bile çalışıyor. Ekranın şekli telefonun hatlarına uyacak biçimde çok hafif bir kıvrıma sahip, üzerinde ise Gorilla Glass 2 koruma camına ek olarak, Nokia’nın kendi yansıma önleyici kaplaması var. Tıpkı 920’de olduğu gibi 4,5 inçlik ölçüye sahip olan ekran, aynı şekilde 24 bit renk derinliğine ve 1280×768 çözünürlüğe sahip. Ancak iş kullanılan panel teknolojine gelince durum biraz değişiyor. Nokia daha önce 920 modelinde IPS TFT panel kullanmıştı, 925 modelinde ise doğrudan AMOLED ekran kullanılmış. İki telefonu yanyana koyduğunuzda, 925’in ekranı en tecrübesiz gözün bile farkedeceği denli üstün bir görüntü kalitesi sunuyor.

Nokia_Lumia_925_04

Batarya performansına gelince, 925’te de tıpkı 920 ve çoğu diğer üst seviye telefonda olduğu gibi 2,000 mAh kapasiteli bir bataryaya yer verilmiş. Ancak buna rağmen telefonun genel performans verilerine baktığımızda, Nokia’nın 925 için 920’den biraz daha kısa bir stand-by süresi verdiğini görüyoruz. Çoğu donanımsal özellik iki telefonda da aynı olduğundan, bu düşüşün sebebi olarak aklımıza sadece 925’in AMOLED ekranı geliyor. Her ne kadar AMOLED teknolojisi çoğunlukla TFT LCD’den daha tasarruflu olarak bilinse de, daha yüksek parlaklık değerleri genellikle hep daha fazla enerji tüketimi anlamına gelir. Kaldı ki 925’in ekranı parlaklık ve kontrast açısından 920’den bariz bir şekilde daha güçlü. Fakat yine de 925 ile 920’nin batarya performansları arasında pek fark olduğu söylenemez. Her iki telefon da, kesintisiz oyun oynamak ya da video seyretmek gibi elektrik düşmanı kullanımlar haricinde, ortalama bir kullanımla günü rahatlıkla çıkarabilecek kadar enerjiye sahipler.

Lumia 925 kutusundan Windows Phone 8’in en son güncellemesi olan Amber yüklü olarak çıkıyor. Bu da cihazın radyosu dahil pek çok ek özelliğinin açılmış olduğu anlamına geliyor. Öte yandan ben bu satırları yazarken 920 için halen Amber güncellemesi gelmemişti. Fakat biraz gecikme olsa bile 920’nin de güncelleneceği kesin, yani onda da ek özellikler açılmış olacak. Performans açısından iki telefonu yanyana koyarsak, aralarnda pek fazla fark olmayacaktır. Temel donanım ve yazılım aynı çünkü, o yüzden her ikisinin de tüm WP 8 uygulamalarını olası en yüksek performansla çalıştıracaklarına emin olabilirsiniz. Yani iki model arasında seçim yaparken Android telefonlarda olduğu gibi işlemci performansını dikkate almanız gerekmeyecektir.

Nokia_Lumia_925_06

Sonuç

Nokia Lumia 925 Tasarım Ödülü
Nokia Lumia 925 Tasarım Ödülü

Nokia Lumia 920 halen satışta ve 2013 sonunda stoklar tükenince yerini tamamen 925 modeline bırakacak. 920’nin fiyatı 1,350 TL civarına inmiş durumda, 925 ise 16 GB modeli için 1,399 TL etiketle piyasaya girdi. Bu da iki telefonun doğrudan birbirlerine rakip olacağı anlamına geliyor, en azından 2013 sonuna dek. Öte yandan, aslında 920’nin fiyat/performans puanı 925’in gelişiyle birlikte hafifçe yükseldi diyebiliriz. Herşeyden önce 920 aynı fiyata iki kat daha fazla depolama alanı sunuyor. Genel performansta çok fark yok, kamerası zaten çok iyi ve kablosuz şarj isterseniz ayrıca kılıf almanız gerekmiyor. Yani 925’in gelişi benim gözümde 920’nin değerini pek düşürmüş değil, aksine artırdı bile diyebirilim.

Öte yandan, yeni nesil tasarımı, daha hafif ve ince alüminyum gövdesi, daha gelişmiş kamerası ve AMOLED ekranıyla 925 bariz bir şekilde kendini ön plana çıkarmayı başarıyor. İkisini yan yana koyduğunuzda, 900 serisinin evriminde hangi telefonun bir sonraki adım olduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Eğer elinizdeki 920’nin performansından memnunsanız, apar topar 925 almaya kalkmanın çok bir manası olmayacaktır. Ancak yeni bir amiral gemisi sınıfı telefon almaya niyetliyseniz, o zaman 925’i tercih etmemek için sebep göremiyorum.

Teknik Özellikler:

  • İşlemci: Qualcomm Snapdragon S4 1,5 GHz çift çekirdek
  • Hafıza: 1 GB RAM, 16/32 GB depolama alanı
  • Gövde: Alüminyum yekpare kasa
  • Ekran: 4,5 inç AMOLED, 1280×768, Gorilla Glass 2
  • Arka Kamera: 8,7MP PureView, 1080p video, çift LED flaşlı
  • Ön Kamera: 1,2MP
  • İşletim Sistemi: Windows Phone 8
  • Radyo: Var
  • Ağırlık: 139 gram
  • Batarya: 2,000 mAH sabit batarya
  • Bağlantı Portları: USB 2.0 ve 3,5 mm kulaklık

Nokia Lumia 520 İncelemesi

Nokia Lumia 620 İncelemesi

Nokia Lumia 625 İncelemesi

Nokia Lumia 720 İncelemesi

Nokia Lumia 820 İncelemesi

Nokia Lumia 920 İncelemesi

Nokia Lumia 925 İncelemesi

Nokia Lumia 1020 İncelemesi