Anasayfa Haber Mini Oyun Sistem Rehberi

Mini Oyun Sistem Rehberi

Mini-ITX destekli Cooler Master Elite 120 Advanced’a, üst seviye bileşenlerden oluşan performanslı bir oyun sistemi kuruyoruz.

1 (5)

Bu rehberde; Midi yada Big Tower kasaların içinde hayatını sürdüren üst seviye bir oyun sistemini, neredeyse ortalama bir Midi Tower’ın 1/3’ü boyutlarındaki bir kasaya yerleştirerek, “küçük kasalarda oyun sistemi olmaz !!!” efsanesini yerle bir etmeyi amaçlıyoruz.

Giriş bölümünü “havalandırmanın” ince ve baş ağrısı detaylarına ayırdık.

Diyelim ki elimizde Midi Tower standardındaki Cooler Master HAF 912 Combat var. Kasanın ön ve arka panelinde yer alan iki adet 120mm’lik fan, ön kısımdan hava girişi ve arka panelden hava çıkışını sağlayacak şekilde konumlandırılmış. Fanlar sayesinde, kasa içinde her ne kadar sağlıklı olma sa da temel olarak bir hava tüneli mevcut. Peki bu hava akımı, kasa içindeki bileşenlerin soğutulması için ne kadar yeterli?

HAF 912 Combat’ın ebatları: 230 x 480 x 496mm civarında. Cooler Master’ın sitesinde, kasada kullanılan fanların CFM (Cubic Feet Per Minute) değeri belirtilmemiş ama biz bu değeri 30CFM olarak kabul edelim.

1CFM = 0.028 metreküp

30CFM = 0.84 metreküp

Cooler Master HAF 912 Combat’ın kabaca 0.054 metreküp iç hacme sahip olduğunu varsayarsak, egzoz fanı çalıştığı zaman yaklaşık 16 saniye içinde kasa içindeki havayı kasa dışına atacaktır.

Bu sefer elimizde Cooler Master Elite 120 Advanced olduğunu düşünelim. Kasa 240 x 207.4 x 401.4mm ebatlarında. Yukarıda yaptığımız hesabı Elite 120 Advanced’a uygularsak;

Kasanın iç hacmi = 0.019 metreküp

HAF 912 Combat’ta egzoz fanı 0.054 metreküp havayı 16 saniyede kasa dışına yönlendiriyorsa, Elite 120 Advanced’da bu süre kabaca 5 saniye civarında olacaktır.

Peki yaptığımız bu matematik işlemleri ne anlama geliyor?

Midi yada Big tower kasalar, SFF (Small Form Factor) kasalara oranla daha büyük iç hacimlere sahiptirler. Üzerilerindeki egzoz fanı, hesaplarımıza göre kasa içindeki sıcak havayı, Mini-ITX uyumlu bir modelden yaklaşık 3 kat daha uzun bir süre içinde kasa dışına atıyor. Bunun anlamı: SFF kasaların soğutma performansı, diğer büyük kasalara oranla 3 kat daha iyidir. Yüksek miktardaki hava akışı, SFF versiyonları oyun sistemleri için ideal kasalar yapar.

Soğutma performansı konusundaki sorunu hallettikten sonra, ilerleyen sayfalardaki bileşenler, montaj ve performans testleri bölümlerine geçelim…