Anasayfa Makale İncelemeler AMD Mantle Testleri

AMD Mantle Testleri

AMD’nin, Dice ekibi ile birlikte geliştirdiği ve yeni nesil oyunlarda çığır açması beklenen Mantle’ı masaya yatırıyoruz. 

Battlefield 4

AMD’nin R serisi ekran kartları ile birlikte tanıtımını yaptığı Mantle; işlemci yükünü hafifleterek oyunlarda daha fazla frame sayısı elde etmeyi hedefleyen bir yazılım (API). Mantle sayesinde ucuz bir işlemci satın alarak, geri kalan parayı ekran kartına yatırıp daha fazla oyun keyfi elde edebileceğiz.

Mantle teknolojisinin temeline oturan AMD’nin yenilikçi yaklaşımı bu şekilde. Mantle, oyun konsollarındaki kısıtlı donanımın maksimum düzeyde kullanılmasını yani yazılım optimizasyonunu Windows altına taşımak istiyor. DirectX’in alternatifi olarak görücüye çıkan Mantle, oyun motorlarındaki gereksiz pek çok protokolü basitleştirerek yada tamamen ortadan kaldırarak GPU ve CPU’nun daha verimli çalışmasını sağlayacak. Şu an Battlefiled 4 ile başlangıcı yapan yeni API’nin, kısa süre içinde Star Citizen, Thief yanında Oxidewill’in Nitrous ve Frostbite3 oyun motoruna sahip tüm oyunlarda yer alması bekleniyor. Kısaca; AMD, Nvidia ile sürdürdüğü ezeli rekabete, arkasına yazılım desteğini alarak devam etmek istiyor ve bu işten ne kadar karlı çıkacağını hep birlikte göreceğiz.

Temel mantığın biz kullanıcılar için kulağa hoş gelen yenilikleri, kafalarda pek çok soru işareti oluşturmuyor değil. AMD’nin iddialarına göre Mantle ortalama %45 performans getirisi sağlıyor ve giriş-orta seviyedeki ekran kartları ile yüksek çözünürlük/detay kalitesinde oyunları rahatlıkla oynayabileceğiz. Ancak; tüm üreticilerin pazar bölümlemesi yaptığı, fiyatların da bu bölümlemeye göre ayarlandığı bir arenada giriş ve orta seviye ekran kartları ile güncel oyunları sorunsuz bir şekilde oynayabileceksek, üst seviye modellerin satışı ne olacak? Yada; Mantle sonrası CrossfireX tarihe mi karışacak?

Bu sorulara cevap bulmak için henüz çok erken. Yapmamız gereken sadece beklemek.

Kısa süre önce yayınlanan Catalyst 14.1 beta sürümü ile ilk Mantle desteği geldi. Bu yazıda sürücü kurulumu ve ayarların yapılması yanında Battlefield 4’le birlikte performans değerlendirmesi yapacağız.

İlk olarak Mantle’ın destek verdiği ekran kartlarına göz atalım:

– AMD Radeon R9 serisi

– AMD Radeon R7 serisi

– AMD Radeon HD 7000 serisi

– AMD Radeon HD 8000 serisi

– AMD A10-7000 ve AMD A8-7000 serisi APU’lar

Mantle’ın aktif edilmesi için öncelikle AMD’nin resmi sitesinden Catalyst 14.1 beta sürümü indirmeniz gerekiyor. Eski sürücüyü kaldırdıktan sonra yenisini yüklüyorsunuz:

Mantle (4)

Sürücü güncellemesinin ardından Battlefield 4’ü açtığınızda, “OPTIONS” bölümündeki “FULLSCREEN MONITOR” sekmesinin hemen üstüne “GRAPHICS API” adında yeni bir sekme daha eklendiğini görüyoruz:

Mantle (3)

Catalyst 14.1, Mantle desteği yanında aynı zamanda oyunun DirectX altında da çalışmasına izin veriyor:

Mantle (2)

Oyun sırasında klavyedeki “é” tuşuna basarak konsolu yani komut yazabileceğimiz arayüzü açıyoruz:

Mantle (4)

render.DrawScreenInfo 1 komutu; ekranın üst kısmında API (DirectX yada Mantle), çözünürlük, VSync açık/kapalı, ekran kartı ve işlemci bilgilerinin görüntülenmesini sağlıyor. Kapatmak için Render.DrawScreenInfo 0:

Mantle (3)

perfoverlay.drawfps 1; Fraps’da olduğu gibi ekranın sağ üst köşesinde anlık frame değerini göstermek için kullanılıyor. Kapatmak için perfoverlay.drawfps 0:

Mantle (2)

perfoverlay.drawgraph 1’le, ekranın sol alt köşesinde anlık frame değerlerini grafiksel olarak görebiliyoruz. Kapatmak için perfoverlay.drawgraph 0:

Mantle (1)

Oyun sırasında CPU ve GPU verilerinin rakamsal ve grafiksel olarak gösterimi:

Mantle (1)

Mantle (14)

Battlefield 4’e eklenen komutlar sayesinde ekran kartının frame durumunu görsel olarak takip edebiliyoruz. Ancak Mantel’in gerçek anlamda performansa ne kadar katkı sağladığını sağlıklı bir şekilde görmek için daha net ve keskin sonuçlara ihtiyacımız var.

Oyun testlerinde sıklıkla kullandığımız Fraps, DirectX ve OpenGL uyumlu olduğu için Mantle altında çalışmıyor. Bunun için Frostbite ekibinin Battlefield 4’e eklediği bir komut diziliminden yardım alacağız. İlk olarak konsolu açarak “PerfOverlay.FrameFileLogEnable 1″ yazarak log kaydının başlatılmasını sağlıyoruz. İşimiz bittiğinde ise “PerfOverlay.FrameFileLogEnable 0″ yazarak kaydı durdurmamız gerekir.

Log kaydını; Bilgisayarım- C-Kullanıcılar-Kullanıcı adı-Belgeler-Battlefield 4 klasörünün içinde bulabiliriz. Dosyayı sağlıklı olarak görebilmeniz için Excel yada LibreOffice’le açmanız gerekecek.

Dosyayı açıldığında, 3 dakikalık bir kayıt için ortalama 8000-10.000 satır arası veri ve üç ana başlıkla karşılaşıyoruz:

Mantle (11)

Hesaplama şu şekilde yapılıyor:

En az frame time değeri + en çok frame time değeri ÷ 2

1 saniye =1000 milisaniye

1000’i, elde ettiğimiz sonuca bölerek frame sayısını buluyoruz.