Anasayfa Makale İncelemeler Crucial Ballistix Tracer LED 2 GB DDR2 Kit İncelemesi

Crucial Ballistix Tracer LED 2 GB DDR2 Kit İncelemesi

Crucial’ın Ballistix Tracer LED model  2 GB kapasiteli DDR2 bellek kitini inceliyoruz.

Bu ay test merkezimize konuk olan Crucial bellekleri inceleme konusunda biraz kararsızdık. Fakat bellek alırken yapılan tercihlere göz attığımızda -özellikle teknik servis bölümüne gelen sorulardan anladığımız kadarı ile- bu konuda yazacağımız çok şey var diye düşündük.

Öncelikle konunun en başından, yani belleğin neden ortaya çıktığından başlayalım. M.Ö. 2000’li yıllarda abaküsün icat edilmesinden beridir sayısal bilgi işleme teknolojisi çok ilerledi. O zamanlar yapılan hesapları kaydetmek için abaküsün üzerindeki boncuklar yeterliyken bugün artık verileri kaydetmek için “zettabyte” ve “yottabyte” gibi terimler kullanılıyor. Fakat artık verinin kaydedilme ve erişme hızları büyük önem kazandı. Bu hıza da sabit diskler yetişemiyor. Bu sayede ortaya RAM’ler, yani rastgele erişimli bellekler çıkıyor. İnanılmaz yüksek hızlı çalışan işlemcilere yetişemeyen sabit disklerin yerine, veriler önce geçici olarak belleğe alınıyor ve bu sayede işlemci bu verilere sabit diskten 500 kat kadar daha hızlı bir şekilde erişebiliyor.

Bellek alırken nelere dikkat etmeli?

Yapılan en büyük hata, ürünün sadece markasına ve üzerine tutuşturulan soğutucuya göre bellek almak. Bellek alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, modüllerin artık genellikle kit halinde satılıyor olması. Bu sayede uyumsuzluk sorunları ortadan kalmış oluyor. Bir sonraki nokta ise bellek hızı; artık 667 Mhz bellekler eskide kaldı; hatta 800 Mhz devri bile ufaktan kapanıyor. Crucial ise elimizdeki bu 1066 Mhz desteği sunan ürünü ile DDR2’nin sınırlarını zorluyor. Her ne kadar birçok firma belleklerini 800 Mhz olarak tanıtsa da bellekleri sisteminize taktığınızda sürpriz bir şekilde hızı, 667 Mhz olarak görebiliyorsunuz veya bellek 800 Mhz’de çalışsa bile sorunlar olabiliyor. Kısacası belleğinizin sorunlu çıkması mümkün. Crucial ise bu konuda istisnasız bir numara. Amerika’nın tek DRAM yonga üreticisi olan Micron adlı firmanın alt markası olan Crucial, gerçek anlamda bir bellek üreticisi olduğu için ürettiği ürünlerin inanılmaz derecede kaliteli ve performanslı olması için çok sıkı testler gerçekleştiriyor.

Bir başka nokta ise belleklerin MHz oranına göre erişim süresi. Belleklerin hızı arttıkça erişim süreleri de artıyor ki bu oldukça olumsuz bir durum. Yüksek erişim süreleri takılmalara ve performans kayıplarına yol açabiliyor. Frenlenen işlemci, beraberinde bütün sistemi de frenliyor. Zaten burada “en yavaş” kuralı geçerli: Bir sistemin performansı, sistemdeki en yavaş bileşene bağlıdır. Yani siz gidip de E8400 işlemci aldıktan sonra bu sisteme 800 Mhz CL6 gecikme süreli bellek takarsanız, çok anlamlı bir tablo ortaya çıkmaz.

Gördüğümüz kadarı ile Crucial, 1066 Mhz gibi yüksek bir frekansta bile 5-5-5-12 bellek zamanlaması sunarak bütün performans darboğazlarını ortadan kaldırıyor. Yaptığımız testlerde ürünün bu frekansta çalışan en hızlı bellek olduğuna tanık olduk. Ürünün fiyatını karşılaştırmak için birebir özellikteki diğer markalara da baktık fakat rakipler arasında aynı frekansa sahip olmasına karşın aynı erişim süresine sahip bir başka ürün bulamadık. Buna rağmen Crucial, bu bellekler arasında da fiyatıyla ön plana çıkmayı başardı.

Modül Boyutu 2 GB kit (1GB x 2)
Hız 1066 Mhz @ 2.2V
Gecikme Süresi 5-5-5-12
Diğer LED ışıklar
  • Fiyat: 93 Dolar + KDV
  • İthalat: Boğaziçi Bilgisayar
  • Web: Bogazici.com.tr