Anasayfa Makale Pratik Aşırı ısınan işlemcilerin yaz aylarında bilgisayarları kapatması

Aşırı ısınan işlemcilerin yaz aylarında bilgisayarları kapatması

Intel Pentium 4 3.0 Ghz  işlemcisi olan bir okurumuz sistemin kendi kendine kapanmasından şikayetçi. P4’lerin biraz ısındığını söyleyebiliriz. Buna tozlanan işlemci fanı, kuruyan termal macun ve yaz sıcakları da eklenince sistemin yeniden başlaması kaçınılmaz oluyor. Kullanıcımızın sorununa hep beraber bakalım:

Soru:

Son 2 aydır bilgisayarım değişik zaman aralıklarıyla kendini tekrar başlatıyor.Başka bir sorun ise aynen 2 aydır girdiğim her türlü oyunda bilgisayarımın kilitlenip yeniden başlatana kadar düzelmemesi ve RAM girişlerine 2 ram taktığımda (Aynı model ve aynı seviye) bilgisayarın açılma ekranında donması.Sorduğum bazı yerlerde PSU’dan kaynaklanabileceğini söylediler. 5 ay önce sistemimi yenilemiştim (Ekran kartı ve RAM). Bunu yapmamın tek sebebi yine oyunlarda kilitlenmesiydi. Sistemi yenilediğim ilk 3 ay çok rahat çalıştı. Az öncede belirttiğim gibi 2 aydır böyle bir sorun devam ediyor. Sistemim: İntel p4 3.00 Ghz Asus P4P800-X I865PE yonga seti 1 GB DDR 400 Mhz.

Technopat Cevabı:

Merhaba , öncelikle P4 3.0 Ghz çok ısınan bir işlemci. Size ilk tavsiyem işlemci ısısını kontrol etmeniz ve gerekliyse termal macunun yenilemeniz. İkincisi sorun güç kaynağınızdan da kaynaklanıyor olabilir. Başka bir güç kaynağı ile deneme yapın ve sorunu gözleyin. Üçnücü sorun ise anakart olabilir. P4P800-X oldukça eski ve katı kapasitörlü bir anakart. Anakartın kapasitörleri akmış olabilir veya kart miadını doldurmuş olabilir. Bir de BIOS’u güncelleyin, olmazsa son çare olarak anakartınızı değiştirin.