Anasayfa Haber Anonymous: Anonim Olmak ya da Olmamak

Anonymous: Anonim Olmak ya da Olmamak

Anonymous
Biz lejyonuz. Biz affetmeyiz. Biz unutmayız. Bizi bekleyin.
Anonymous
Biz lejyonuz. Biz affetmeyiz. Biz unutmayız. Bizi bekleyin.

Sanal alemde ‘anonim’ olmanın ne demek olduğunu hepimiz aşağı yukarı biliyoruz. Fakat son yıllarda adını sıkça duyduğumuz online hacker grubu Anonymous, bu kavrama tamamen farklı bir açıdan bakmamıza neden oluyor…

Anonymous

Anonymous, ilk defa 2003 yılında 4chan imageboard’unda ortaya çıkan bir internet meme’idir ve çok sayıda kullanıcının eşzamanlı olarak oluşturduğu anarşik ve dijital bir küresel beyni temsil eder.

Kullanıcıların internette anonim olarak paylaşımda bulunmaları sonucu ortaya çıkan Anonymous kelimesi, imageboardlar sayesinde ‘paylaşılan kimlik’ anlamında kullanılmaya başlandı. Imageboardların popülaritesi arttıkça da ‘isimsiz bireylerin oluşturduğu bir topluluk olarak Anonymous’ fikri, bir internet meme’i haline geldi.

Bu konsept, önceleri merkezileşmemiş anonim bir online kullanıcı grubu tarafından benimsendi ve genellikle eğlence amaçlı kullanıldı; fakat 2008 yılında gerçekleştirdiği pek çok DDoS (Dağıtılmış Hizmet Reddi) saldırısından sonra Anonymous, uluslararası hacktivizm, protesto ve diğer çeşitli eylemlerle yakın ilişki içinde oldu.

Anonymous tek bir kişi olmadığı gibi, tek bir online oluşum da değildir. Bugün Anonymous bünyesinde çok sayıda imageboard, site ve forum üyesi bulunuyor; ki bu sitelerin arasında 4chan, 7chan, 711chan, Encyclopedia Dramatica, Youtube, çeşitli wiki ve forum siteleri sayılabilir. Grup, bunlara ek olarak çeşitli IRC (İnternet Aktarmalı Sohbet) kanalları da kullanıyor. Bu haberleşme yöntemleri, hangi üyelerin hangi eylemlere katılacağının ve gelecek protestoların nasıl düzenleneceğinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Facebook gibi sosyal ağlar ise gerçek hayattaki protestolara katılacak insanlara ulaşıp gruplar oluşturmaya yardımcı oluyor.

Üyelik ve Organizasyon

Anonymous’un karmaşık ve özerk yapısı nedeniyle, ortada gerçek bir üyelik ya da liderlik sistemi bulunmuyor. Grubun gücü, grup yararına olacak eylemlerde bulunan bireysel katılımcılardan geliyor. Anonymous’a üye olmak da, doldurulması gereken bir form olmadığından, çok zor değil. Tek yapmanız gereken, online aktiviteleriniz sırasında kimliğinizi gizlemek.

“İsteyen herkes Anonymous olabilir ve belli bir amaç uğruna çaba gösterebilir.” diyen bir Anonymous üyesi, Baltimore Şehir Gazetesi’ne yaptığı açıklamada şöyle devam ediyor; “Bizim belli amaçlarımız var ve hepimiz bu doğrultuda koordineli ama bireysel olarak hareket ediyoruz; ün peşinde de değiliz. Biz sadece önemli olduğuna inandığımız işler yapmak istiyoruz.”

Anonymous’ta kararlar bireysel düzeyde alınıyor ve sosyal ağlar aracılığıyla yayılıyor. İnsanlar bu kararların arkasında yatan amacın adil olduğunda fikir birliğine varırlarsa, etkinlik haberini yaymaya devam ediyorlar. Böylece etkinlik günü geldiğinde çok sayıda insan durumdan haberdar olmuş oluyor ve söz konusu amaç için vakit harcamaya değeceğini düşünenler, Anonymous ordusuna katılarak belirlenen hedef doğrultusunda çalışmaya başlıyor. Elbette bu da Anonymous’un üye sayısının daimi bir bilinmez olarak kalmasına neden oluyor, çünkü sosyal ağ kullanıcıları grup aktivitelerine kendi istekleriyle katıldıkları anda grup üyesi haline geliyorlar.

Üyeler genellikle küçük gruplar halinde hareket etseler de, zaman zaman Anonymous’a yöneltilen doğrudan saldırıların, daha çok insanın gruba katılıp misilleme yapmasına neden olduğu da bir gerçek.

Eylemler ve Protestolar

Anonymous’un şimdiye kadar karıştığı bazı olayları ve hedef aldığı kişi ve kurumları şöyle sıralayabiliriz:

2006 – 2007

  • Bir sosyal paylaşım sitesi olan Habbo
  • Radyo programcısı Hal Turner
  • 53 yaşındaki Chris Forcand’ın çocuk istismarı suçuyla tutuklanması

2008

  • Chanology Operasyonu (Scientology Kilisesi)

2009

  • İran Seçimi Protestoları

2010

  • Titstorm Operasyonu (Avustralya Hükümeti)
  • Payback Operasyonu (Telif hakkı şirketleri ve bazı hukuk firmaları)
  • Assange’ın İntikamı Operasyonu (Amazon, PayPal, MasterCard, Visa)
  • Bradical Operasyonu
  • Leakspin Operasyonu
  • Zimbabwe Hükümeti

2011

  • İrlanda siyasi partisi Fine Gael
  • Mısır ve Tunus Operasyonları
  • HBGary Federal adında bir teknoloji güvenlik şirketi
  • Ouraborus Operasyonu (Westboro Baptist Kilisesi)
  • Wisconsin Bütçe Planlaması Protestoları
  • Sony Operasyonu
  • Suriye Operasyonu
  • Facebook Operasyonu
  • Wall Street İşgali

2012

  • Blitzkrieg Operasyonu (Çeşitli neo-nazi topluluklar)
  • Megaupload Operasonu
  • CIA ve Interpol
  • Vatikan

Karşı Operasyonlar ve Tutuklamalar

Aralık 2010: Hollanda’da 16 yaşında bir genç, Visa, MasterCard ve Paypal’a sanal saldırılarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Ocak 2011: FBI, WikiLeaks karşıtı şirketlere düzenlenen Anonymous saldırıları nedeniyle 40’tan fazla arama emri çıkardı ve DDoS saldırısında bulunmanın suç olduğunu ve 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacağını açıkladı.

Aynı ay içinde İngiliz polisi, yaşları 15 ile 26 arasında değişen beş genç ile bir yetişkin erkeği, Anonymous’un DDoS saldırılarına katıldıkları şüphesiyle tutukladı. Anonymous’un IRC kanallarındaki tartışmalarına katılan Matthew George, bilgisayarının Titstorm Operasyonu kapsamında düzenlenecek olan DDoS saldırılarında kullanılmasına izin verdiğini kabul etti. 550 dolar para cezasına çarptırılan George, yaptıklarının yasadışı olduğunun farkında olmadığını ve Titstorm Operasyonu’nun yasalara uygun bir sivil protesto yöntemi olduğunu düşündüğünü söyledi. Yaşadıkları nedeniyle internette anonim olmak konusunda düşünceleri değişen George, diğerlerini şöyle uyardı: “İnternette saklanmanın hiçbir yolu yok. Yenilmez değilsiniz; izinizi saklamak için ne kadar uğraşırsanız uğraşın, yine de yakalanma ihtimaliniz var.”

Haziran 2011: İspanyol polisi üç sözde Anonymous üyesini tutukladı.

Aynı ay içinde Türkiye’de 32 kişi, Türk Hükümeti’nin internet sitelerine saldırı düzenledikleri gerekçesiyle tutuklandı. Bu kişilerin, hükümetin uygulamaya geçirmek istediği ve çoğunluk tarafından sansür olarak algılanan bir internet filtre sistemi nedeniyle hükümet sitelerine saldırdıkları belirtildi.

Temmuz 2011: Amerika, İngiltere ve Hollanda’da Anonymous üyesi oldukları şüphesiyle 20’den fazla kişi tutuklandı.

Şubat 2012: Interpol’ün çıkardığı tutuklama emriyle, yaşları 17 ile 40 arasında değişen 25 şüpheli, Anonymous’la bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutuklandı.