Anasayfa Makale İncelemeler MSI X79MA-GD45 Anakart İncelemesi

MSI X79MA-GD45 Anakart İncelemesi

[tab name=’MSI X79MA-GD45 Anakart’]

MSI’ın yeni nesil Intel işlemcileri destekleyen, ufak ama özelliklerle dolu anakartı X79MA-GD45 Technopat’ın konuğu oldu. Intel’in yepyeni X79 platformu üst seviye sistemlerde eski çipsetlerin yerini alacak. Yepyeni bir mimariye sahip olan X79 platformu genel P67/Z68 çipsetlerden çok daha gelişmiş özelliklere sahip. Üst seviye işlemcilerde zorlu overclock denemeleri için tercih edilecek bu anakartın özellikleri bununla kalmıyor, güç, BIOS, güncelleme, ses kalitesi ve yüksek depolama alanı desteği gibi incelememizin ilerleyen bölümlerinde değineceğimiz yetenekleri bünyesinde barındırıyor.

Anakartın ilk dikkat çeken noktaları Military Class III, kutusundan çıkan harika bir sertifika ile tescil ediliyor. Beraberinde kendi overclock yani hız aşırtma rehberi ve bütün teknik özelliklerin detaylı anlatıldığı kullanıcı rehberi çıkıyor. Klasik sürücü ve yazılım araçları CD’si, SATA kabloları ve kasanın arka tarafına takılan toz önleyici kapak kutuda bulunuyor. Gereksiz bir şey yok. Kutu tasarımı ve beraberinde gelen materyal son derece üst seviye bir anakart olduğunu zaten gösteriyor.

MSI X79MA-GD45 Anakart, standart ATX anakart formatından biraz daha küçük olan Micro-ATX formatına sahip. ATX 305 × 244 mm boyutlarında iken Micro ATX 244 × 244 mm boyutlarında tam bir kare şeklinde. ATX kasanıza rahatlıkla takabileceğiniz bu anakartın boyutları yüzünden bir uyum sorunu olmadığı gibi, kasanızın içerisinde hava akışı için daha çok alan bırakması, zorlu overclock çalışmalarınızda sizi daha rahat ettirecektir.

Güçlü, üst seviye bir sistem toplamaya yönelik olan bu anakart aynı zamanda küçük boyutlarıyla Micro ATX kasa ile kullanarak daha derli toplu, ortalıkta çok yer kaplamayan bir bilgisayar toplamanıza da yarayabilir.

[/tab]

[tab name=’Overclock’]

MSI X79MA-GD45 Anakart  Overclock İşlemi

LGA2011 Soket’e sahip olan MSI X79MA-GD45 Anakart yeni nesil Intel işlemcileri destekliyor. Eğer amacınız overclock yapmak ise Xtreme Edition işlemcileri seçmeniz daha iyi olacaktır. MSI kendi overclock rehberinde işlemcileri XE, K-SKu ve non K-SKU olarak üç türe ayırıyor. XE ve K-SKU işlemcilerin maksimum çarpanının x57 olduğunu ancak non-SKU işlemcilerin Turbo Ratio Limit kısıtlamasıyla geldiğini hatırlatıyor.

Intel X79 çipsetlerin mimarisi farklı, “CPU Base Clock=DMI Clock x BCLK Ratio”  formülü geçerli. Bu yüzden MSI yeni kontrol çipi ile DMI Clock ve BCLK Ratio’yu otomatik olarak entegre ediyor. Overclock tutkunları da uğraşmaksızın CPU Base Clock değerini değiştirerek DMI Clock ve BCLK Ratio’yu da ayarlamış oluyorlar.

Bellek kısmına gelirsek, yeni çipsette DDR3-2400 Mhz desteği var RAM Ratio 9x. Esnek taban saat hızı (Base Clock) sayesinde bellek overclock işlemleri yeni X79 çipsette daha kolay.

MSI, klasik BIOS’tan UEFI BIOS’a geçtiği için bütün bu overclock işlemleri artık daha kolay. Yıllardır bakmaktan sıkıldığımız eski BIOS arayüzü yerine, eli yüzü düzgün bir ekranla karşılaşmak son derece memnun edici. MSI UEFI BIOS’ta Overclocking Setting yani hız aşırtma ayarları bölümü bulunuyor. Ekranın hemen üzerinde mevcut sistem sıcaklığını, özelliklerini kolayca görebilir, sol orta kısımdan da bu ayarları seçip frekans ve voltaj ayarları yapabilirsiniz.

Overclock Seçenekleri

İşlemcinin taban saat hızını değiştirir. Bellek frekansı ve diğer ayarlar buna göre otomatik olarak değişir.CPU Base Clock

CPU Base Clock Ratio

Otomatik ayarları sevmeyen kullanıcılar için alt ayarlara erişim sağlar. Bellek frekansını ototmatik olarak değiştirir

CPU Ratio

Detaylı ayarlar çarpan kilitsiz, overclock’a müsait işlemcilerde karşınıza çıkacaktır, bellek frekansını otomatik olarak değiştirmez.

DRAM Frequency

DDR3 2400 (Ratio 9x) ile sınırlanmıştır.

Extreme Memory Profile (XMP)

Intel’in otomatik bellek overclock özelliğidir, sadece XMP destekli belleklerde çalışır.

DRAM Timing Mode

RAM’lerinizin SPD zamanlamasını elle ayarlamanıza imkan tanır. Eğer bilgisayarınız açılmazsa buradan ayarlama yaparak çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Vdroop Control

CPU voltajının düşerek sistem istikrarını bozmasını engelleyen bir yük dengeleme teknolojisidir. 7 basamaklı kontrol sunar.

CPU Core Voltage

CPU frekansını arttırdıkça voltajı da arttırarak istikrarı sağlamanız gerekir.

System Agent Voltage

İşlemcinin içerisindeki dahili bellek kontrolcüsünün voltajını ayarlar.

CPU I/O Voltage

CPU VVT voltakı da denilen bu ayar sayesinde yüksek frekanslı bellek overclock işlemlerinde sistem istikrarını arttırma imkanı sunar.

CDDR CH_A/B C/D Voltage

Belleğin voltajını ayarlar, A/B ve C/D farklı kanallardaki bellekler için ayrı ayarlama imkanı sunar.

 

Overclock Hakkında Önemli Uyarı:

Overclock yani hız aşırtma işlemine kalkışmadan önce sisteminize zarar verebileceğinizi göz önünde bulundurun. Başarılı bir işlem sisteminizin performansını arttıracaktır ama bunun öncesinde sisteminizin iyi soğutulduğundan ve ne yaptığınızı iyi bildiğinizden emin olmanızı tavsiye ederiz. Overclock son derece popüler ve yaygın olmasına karşın kullanıcıların kendi sorumluluğunda olan bir işlemdir.

[/tab]

[tab name=’Detaylar’]

MSI’ın Özel Teknolojileri

Military Class III

MSI’ın üst seviye anakartlarında bulunan en önemli özellik Military Class III’tür. Askeri dayanıklılık testlerinden geçen sağlam parçacalar, Hi-c CAP, SFC, Solid CAP, DrMOS II gibi güçlü özellikleri barındırır. Anakart overclock gibi zorlu işlemlere karşın yıllarca sağlamlığını, sistem performansını ve istikrarını sürdürmeyi garantilemek için sağlam testlerden geçmiştir. MIL-STD-810G sertifikasını resmen almıştır. Entegre çift termal koruma ile yüksek ısıya bile dayanıklı olan bu anakartlar güven verir.

PCI Express Gen 3

Ultra yüksek hızlı 32GB/s veri aktarım bant genişliğine sahip olan PCI Express 3. nesil teknolojisi PCI Express 2. nesile göre iki kat daha fazla aktarım sunar. Bu da anakartın üzerindeki bileşenlerin darboğaz oluşmadan iletişim kurmasına ve ekran kartlarının maksimum performans sunmasına yarar.

UEFI BIOS

Kullanımı kolay ve şık UEFI BIOS sayesinde dokunmatik ekran desteğine de sahip bir BIOS ile kullanıcılar rahat eder. Üstelik sistemin en ince detayları burada kolayca bulunabilen bir arayüz sayesinde göz önünde ve kontrol altındadır.

NVIDIA SLI ve AMD CrossFire

NVidia’nın sunduğu SLI ve AMD’nin (Eski ATI) sunduğu CrossFire teknolojileri sayesinde birden çok ekran kartı bağlı olarak çalıştırılabilir. MSI’ın üst seviye anakartları her iki teknolojiyi de destekleyerek oyunculara yüksek performans için gereken altyapıyı sunar.

THX TruStudio PRO

Yüksek kalitede ses sunan THX, sadece yüksek çözünürlüklü görüntü değil, yüksek çözünürlüklü ses ile tam bir multimedya tecrübesi isteyen kullanıcıların aradığı özellikler arasında yer alıyor. MSI THX TruStudio PRO ile hem oyun, hem ev eğlence sistemi olarak kullanılabilecek bir altyapı sunuyor. HiFi ses ve müzik severler için çok önemli bir özelliktir.

Gaming Device Port

PS/2 portlarındaki altın kaplama katmanın kalınlığı 30um’a çıkartılmıştır. Yüksek hassasiyetli oyuncu fareleri ve kontrolörleri için lüks bir özellik.

Super Charger

Mobil cihazları USB portları üzerinden normalin çok üzerinde hızlarla şarj etmeyi sağlar. Ön tarafa verilen kırmızı USB portları sistem kapalıyken bile şarj yapılabilmesini sağlar.

SATA 6Gb/s

SATA 3Gb/s’nin iki katı hız ile yüksek hızlı veri transferi sağlar. Sabit diskten veri aktarımının darboğaz oluşturmaması için artık gerekli bir özelliktir. Yeni nesil SSD’ler için olmazsa olmazdır.

M-Flash

MSI’ın M-Flash teknolojisi sayesinde BIOS’u USB belleğe atarak güncellemek, yedeklmeek, hatta sistemi çalıştırmak mümkündür. Ekstra bir BIOS çipi olmadan yüksek güvenlik ve esneklik sağlar. BIOS güncellemelerinde oluşabilecek sorunlara karşı başarılı bir çözüm.

APS (Active Phase Switching)

APS teknolojisi MSI’ın kullandığı, gereksiz güç tüketimini azaltan bir özelliktir. İşlemcinin yükünü tespit ederek gereken enerjiyi sağlar.

USB 3.0

Artık günümüzün standart teknolojileri arasına girmeye başlayan USB 3.0, USB 2.0’ın 10 katına varan aktarım hızları, istikrar ve esneklik sağlar.

Lossless 24-bit/192KHz HD Audio

THX’e ilave olarak MSI’un sunduğu kayıpsız HD ses teknolojisi günümüz kullanıcılarının büyük çoğunluğunun ayrı bir ses kartı satın almadığı göz önüne alınarak geliştirilmiş. 109 SNR dB değer sunan, temiz, canlı HD ses kalitesi, 7.1 kanal desteği, multiple streamin ve ön 3.5 mm jackten 2 kanal bağımsız ses çıkışı destekler.

Winki 3

Ücretsiz bir Linux temelli işletim sistemi olan Winki 3 sayesinde çok hızlı bir şekilde sisteminizi açarak internette gezinebilir, maillarınıza bakabilir, mesajlaşabilir ve bilgisayarınızı aynı hızla kapatabilirsiniz. Windows’u beklemeden acil bir internet araması gibi işlemler için biçilmiş kaftandır. 25 saniyede açılır.

USB Safeguard

USB Safeguard özelliği anakartın kendisini ve USB cihazları kısa devre ya da elektro statik boşalmadan korur. Üzerindeki Anti-ESD (Electrostatic Discharge) çipi sayesinde ürün ömrünü uzatır.

Live Update 5

MSI Live Update 5 uygulaması sayesinde en son BIOS sürümü ve sürücüler bulunup kurulabilir.

Instant OC

Anında overclock imkanı sunan bu araç 4 farklı modda çoğu kullanıcının temel overclock isteklerine yanıt verir.

V-Check Points

Anakartın üzerinde değişiklik yapmaya gerek kalmadan multimetre için işlemci ve RAM voltajlarını ölçecek özel noktalar sunar. İşinin ehli overclockçular için hayatı kolaylaştırır.

3TB+ Infinity

Sabit disk desteğini 3 terabyte’lık tek disklere kadar uzatmanın yanında 64 bit sistemlerde 3 Terabyte sabit diskten boot etme yani sistem açma desteği sunar.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

MSI X79MA-GD45 Anakart İncelemesi Sonuç:

Sonuçta MSI X79MA-GD45 Anakart, Military Class III sertifikasına sahip üst seviyede dayanıklılık ve istikrar sağlayan bileşenleriyle taş gibi bir anakart. Sorunsuzca takıp kullanmanın ötesinde beraberinde gelen overclock rehberiyle sisteminde standart özelliklerle yetinmeyen, daha çok performans isteyen bilgisayar kullanıcılarına yönelik, üst düzey bir ürün.

Standart ATX anakartlardan daha küçük olmasına karşın kart yüzeyine başarılı bir şekilde yerleştirilen komponentler ile son derece ideal bir tasarıma sahip, eksiği değil fazlası var. Bu kadar çok özellik, sıkışmadan karta entegre edilmiş durumda. Overclockçuların takacağı özel fanlar için esneklik sağlayan parçalara kadar gereken her şey düşünülmüş. Gerçek PCI Express 3.0 teknolojisi ve bol PCI hattı, üstüne de 4 kanal RAM desteği ile yüksek performans için ne lazımsa bulmak mümkün. Gereken bütün giriş-çıkış ve bağlantılara sahip olan anakart, modern UEFI  BIOS’u, sağlam bileşenlerin ötesine geçen güçlü yazılım ve firmware desteği ile MSI’ın anakart konusundaki ününü koruyor.

Kendisi kadar kutusuyla da, altın yaldızlı güvenilirlik sertifikasıyla da son derece etkileyici görünen bu anakart, içerdiği teknolojiler ile yüksek performanslı sistem kurulumları için idealin de üzerinde bir platform oluşturuyor. USB üzerinden BIOS update, THX ses desteği, Nvidia SLI ve AMD Crossfire desteği gibi ek özelliklerle Intel’in X79 çipsetiyle sunduğu özelliklerine ötesine geçmeyi başarıyor ve Technopat’tan Editörün Seçimi Ödülü almaya hak kazanıyor.

Technopat Notu: 5/5

[/tab]

[tab name=’Teknik Özellikler’]

MSI X79MA-GD45 Anakart Teknik Özellikler

İşlemci

• İkinci Nesil Intel Sandy Bridge Intel® Core i7 LGA2011 işlemcileri destekler.

Çipset

• Intel X79 Chipset

Bellek

• 4 Kanal bellek ve buffersız DIMM,

 DDR 3 1066/1333/1600/1800*/2133*/2400* (OC) DRAM,

 1.5 v, 64GB maksimum bellek destekler

Slotlar

• 2 PCI Express gen3 x16 slot
• 2 PCIE x1 slot

 ATA • SATAII kontrolcüsü 
– 3Gb/s transfer hızı
– 4 SATAII portu destekler• SATAIII kontrolcüsü
– 6Gb/s transfer hızı
– 2 SATAIII portu destekler
– Intel Rapid Storage Technology Enterprise (AHCI / RAID 0/1/5/10) destekler

USB 3.0

• 1 USB 3.0 NEC® D720200
• 2 USB 3.0 arka I/O portlar NEC® D720200

Ses• Realtek® ALC892
– Jack tespit destekli 8 kanal ses
– Azalia 1.0 Özellikleri Destekli
LAN • PCI Express LAN 10/100/1000 Fast Ethernet Realtek 8111E.
Dahili Bağlantılar– ATX 24-Pin güç bağlantısı
– 8-pin ATX 12V güç bağlantısı
– CPU x 1 / System x 2 FAN bağlantısı
– Ön panel ses bağlantısı
– Ön panel bağlantısı
– 1 x kasa müdahale tespit bağlantısı (chasis intrusion)
– 2 x USB 2.0 bağlantısı
– 1 x USB 3.0 bağlantısı
– 4 x Serial ATAII bağlantısı
– 2 x Serial ATAIII bağlantısı
– 1 x Clear CMOS jumper
– 1 x TPM modül bağlantısı
– 1 x Voice Genie bağlantısı
– 1 x MultiConnect Panel bağlantısı
– 1 x V-Check Point bağlantısı
Back Panel I/O Ports– 1 x PS/2 Klavye/Fare portu
– 1 x Clear CMOS tuşu
– 1 x Coaxial SPDIF portu
– 1 x Optical SPDIF portu
– 1 x RJ45 LAN Jack
– 6 x USB 2.0 portu
– 2 x USB 3.0 portu
– 1 x 6 in 1 ses jack’ı
Boyutlar• 24.4cm(Uzunluk) x 24.4cm(Genişlik) M-ATX Form Factor

[/tab]

[tab name=’Desteklediği İşlemciler’]

Desteklediği İşlemciler

İşlemci Çekirdek İsmi CPU Kodu CPU No FSB CPU Hızı L2 L3 Stepping Watt
Core i7 Sandy Bridge-E SR0GW i7-3960X 100 3.30 1.5M 15M C1 130
Core i7 Sandy Bridge-E SR0H9 i7-3930K 100 3.20 1.5M 12M C1 130
Core i7 Sandy Bridge-E SR0KF i7-3960X 100 3.30 1.5M 15M C2 130
Core i7 Sandy Bridge-E SR0KY i7-3930K 100 3.20 1.5M 12M C2 130
Core i7 Sandy Bridge-E SR0LD i7-3820 100 3.60 1M 10M M1 130

[/tab]

[tab name=’BIOS Update’]

BIOS Güncellemesi

MSI X79A-GD45 AMI Bios

Özellikler:

  • Intel® X79 Çipset Tabanlı
  • Military Class III: Üst Seviye Kalite ve İstikrar
  • PCI Express Gen 3: Dünya’nın ilk PCI Express Gen 3 Anakart Markası
  • Click BIOS II: Dünya’nın ilk  UEFI BIOS’u
  • OC Genie II: Hızlı Overclock
  • USB 3.0 & SATA 6Gb/s Desteği

Yenilikler:

  • Güncelleme: CPU Micro Kodu
  • Optimize edilmiş İşlemci Overclock Yetenekleri
Download: MSI X79MA-FD 45 Anakart BIOS Sürüm 1.5

[/tab]

[tab name=’Galeri’]

MSI X79MA GD45 Anakart Galerisi

Görselin sağına veya soluna tıklayarak görseller arasında gezebilirsiniz…

[imagebrowser id=65]

[/tab]

[end_tabset]