Anasayfa Haber Volvo’dan Yeni Güvenlik Önlemi

Volvo’dan Yeni Güvenlik Önlemi

volvo-cyclist

Volvo araçlar artık yayalar kadar bisikletçileri de dikkate alacak.

Otomotiv endüstrisinde özellikle güvenlik konulu pek çok teknolojik yeniliğin mucidi olarak ün salmış olan Volvo, şimdi de gözünü bisikletçilere dikmiş. Ve bu bir kelime oyunu değil, Volvo gerçekten de gözünü bisikletçilere dikmiş, daha doğrusu “dijital gözünü”. Avrupa ülkelerinde bisiklet kullanımı çok yaygın, üst düzey bürokratların bile işe bisikletle gidip geldikleri biliniyor. Tabii bu durumun bazı tehlikeleri de var, bisikletçi sayısı çok yüksek olduğundan, bisikletçilerin karıştığı ciddi trafik kazaları da sayıca hayli fazla.

Bu tür ciddi, yani ağır yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanan ciddi bisiklet kazalarında, neredeyse her iki kazadan birinin otomobil sürücülerinin bisikletçilere çarpması sonucu gerçekleştiği istatistiksel olarak belirlenmiş. Volvo yeni geliştirdiği güvenlik sistemiyle bu kazaları da önlemeyi amaçlıyor. Firmanın araç dışına yerleştirdiği ve kaza anında yayaların yaralanmasını engellemeyi amaçlayan hava yastıkları bir dereceye kadar faydasını ispatlamış durumda, ne var ki bu yeni sistemde esas amaç çarpışmaları tümden engellemek.

Volvo gibi pek çok firmanın araçlarına entegre etmeye başladıkları gelişmiş radar sistemleri, aracın önündeki yolu gözleyerek yayaları tespit ediyor ve sürücüyü uyarıyor. Bu sistemler her zaman olmasa bile, en azından düşük hızlarda, mesela şehir içinde ilerlerken işe yarayabiliyor. Volvo bu sistemi bir adım ileri taşımış ve sürücüyü uyarmak yerine, aracın doğrudan fren yapmasını sağlar hale getirmiş. Radar sistemi sadece yayaları değil, bisikletçileri de algılamak üzere geliştirilmiş. Ne var ki bisikletçilerin yayalardan daha hızlı hareket edebiliyor olması, sürücünün dikkatini çekmeye çalışmak yerine otomatik frenleme yapmayı mecbur kılıyor.

Volvo bu sistemi önümüzdeki Mayıs ayından itibaren V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 ve S80 modellerinde standart olarak sunmaya başlayacak. Gelecek yıllarda ise tüm Volvo modellerinde standart ekipmana dahil edilmesi planlanıyor. Diğer büyük markaların da zaman içinde bu sistemle ilgilenecekleri düşünülüyor.