Anasayfa Makale İncelemeler Nokia Lumia 520 Video İnceleme

Nokia Lumia 520 Video İnceleme

Lumia 520’nin gelişiyle takım tamamlanmış oldu! Lumia 520 incelemesinde yeni ve hesaplı Windows Phone’un bütün özelliklerini bulabilirsiniz…

Microsoft ve Nokia arasında süren işbirliği, Nokia’nın Windows Phone 8 pazarında ağırlıklı oyuncu haline gelmesine sebep oldu. Şüphesiz WP 8 telefon üreten tek firma Nokia değil, ancak kimse Microsoft’un mobil işletim sisteminin üzerine Nokia kadar düşmüyor. Şu an Nokia’nın Lumia serisinde tam beş telefon var ve firma bunlarla neredeyse tüm fiyat aralıklarına hitap eder durumda. Öte yandan mesela HTC’nin sadece iki WP 8 modeli var ve firmanın bu seriyle ilgili ne gibi bir gelecek planladığı pek belli değil.

Nokia tabii ki sırf Lumia telefonlara yatırım yapmıyor, fakat firmanın geleceği ağırlıklı olarak bu serinin başarısına bağlı dersek herhalde pek yanlış olmaz. İşin ilginç tarafı, Nokia’nın WP 8’e yönelerek oynadığı kumar, meyvelerini verecek gibi görünüyor. Tabii firmanın henüz kefeni tam olarak yırtmış olduğunu söylemek için biraz erken, fakat geçen senelere oranla çok daha iyi bir yerde olduklarını, geleceğe daha bir ümitle bakabildikleri de bir gerçek.

Lumia 520 firmanın en son çıkan ve en alt seviye fiyat aralığında alışveriş eden müşterilere yönelik telefonu. Peki ama ailenin en küçük üyesi tüketiciye ne sunuyor, verilen parayı hak ediyor mu? Bu incelemede hep beraber bu sorulara cevap arayacağız.

Nokia_Lumia_520_04 Nokia_Lumia_520_07

Tasarım

Lumia 520 tasarım açısından hem 620’nin, hem de 720’nin çizgilerinden etkilenmiş gibi görünüyor. Lumia 620 gibi tek parçadan oluşan ve rahatlıkla çıkarılabilen bir arka kapağı var. Bu kapak farklı renk seçeneklerine sahip ve değiştirilebiliyor, ancak sunulan renkler 620’nin çok canlı renklerinden ziyade, 720’nin daha ağırbaşlı renklerine yakın. Buna biraz da kullanılan malzemenin nispeten mat bir dokuya sahip olması sebep oluyor sanıyorum, çünkü 620 arka kapakları daha şeffaf ve canlı bir görünüme sahipler.

Bu telefon da tıpkı 620 gibi arka kapağın altında çıkarılabilen bir batarya, micro SIM ve micro SD hafıza kartı yuvalarını barındırıyor. Ne var ki telefonun genel çizgileri, özellikle de köşeli hatları 720’nin tasarımına benziyor. Arka kapağın bir işlevi de, tıpkı 620 modelinde olduğu gibi, arkaya doğru yönlendirilmiş olan tek hoparlör için bir rezonans kutusu etkisi yaratması, böylece cihazın dışarıya verdiği ses çok daha güçlü çıkıyor. Cihazın tüm kontrol düğmeleri, diğer Lumia modellerinde olduğu gibi kasanın sağ tarafında toplanmış. Kasanın üst kısmında 3,5 mm kulaklık girişi ve altında ise mikro USB girişi mevcut. Ayrıca ekranın alt kısmındaki siyah panelde de WP 8 için ayrılmış üç dokunmatik kontrol tuşu var.

Nokia_Lumia_520_05

Lumia 520 iç donanım olarak 620 ile büyük benzerlik gösteriyor, ana işlemci 1 GHz hızında çift çekirdekli bir Snapdragon S4 ve sistemi hafızası da 512 MB. Ayrıca veri depolama için ayrılan alan da 8 GB boyunda ve bunun yaklaşık yarısı sistem dosyalarına ayrılmış. Temel sistem özellikleri açısından iki cihazın kardeş oldukları rahatlıkla söylenebilir. Ancak 520’nin ekranı büyük kardeşinin aksine 3,8 değil, 4 inç olarak seçilmiş. Bu sayede 520 biraz daha geniş ve ferah bir ekrana kavuşmuş, ancak aralarında çözünürlük farkı yok, her ikisi de 800×480 çözünürlüğü destekliyor. Bu yüzden 520’nin ekranının daha düşük piksel yoğunluğuna sahip olduğu da başka bir gerçek.

Lumia 520’yi büyük kardeşi 620’den ayıran bir diğer özellik aralarındaki batarya farkı. 620 modelinde 1,300 mAh gücünde bir batarya varken, 520 modelinde biraz daha büyük 1,430 mAh gücünde bir batarya kullanılmış. Şüphesiz daha geniş bir ekrana sahip olduğundan bataryasının da biraz daha güçlü olması gerektiği düşünülmüş, ancak aradaki fark pek o kadar da büyük değil. Tabii batarya çıkarılabilir olduğundan yanınızda yedek taşımak gibi bir şansınız var.

Nokia_Lumia_520_06

Lumia 520 ile 620 arasında temel donanım olarak pek bir fark olmadığına göre, nasıl oluyor da 520 daha büyük ekranına rağmen daha alt seviye model olarak sunuluyor? Çok basit, telefondaki maliyeti artıran bazı donanımlar 520 modelinde makaslanmış. Herşeyden önce 520 modelinde görüntülü konuşma için kullanılacak bir ön kamera yok. Ayrıca arka kamera sadece 5 MP ve ne flaşı var, ne de daha üst modellerdeki gibi Carl Zeiss lens ya da diğer kamera teknolojileriyle donatılmamış. Bunların yanı sıra, Nokia’nın tüm Lumia’lara koyduğu NFC teknolojisi de bu modelden çıkarılmış. Ayrıca çoğu modelde artık standart donanımlardan olan dijital pusula da bu modelde yok. Bunlar hep maliyeti kırpan adımlar tabii ki.

Nokia_Lumia_520_09

Performans
Nokia Lumia 520 bir telefon olarak klasik Nokia kalitesinde performans gösteriyor, gelen ve giden çağrılarda sorun yok, ses kalitesi temiz ve anlaşılır. Dış hoparlör boyuna göre hayli güçlü olduğundan zil sesleri rahat duyuluyor, ayrıca nispeten hafif müzikleri de kabul edilebilir seviyede dinletebiliyor. Ancak tabii ki müzik dinlerken kulaklığı tercih etmek lazım, beraberinde gelen kulaklıklar fena değil, ancak herkesin kulağını tatmin edecek kadar kaliteli oldukları söylenemez.

Cihazın akıllı telefon olarak performansına bakarsak, içindeki işlemci ve hafızanın pek yeterli olmadığını düşünebilirsiniz, özellikle de Android kullanmaya alışkınsanız! Ancak Windows Phone 8 işletim sistemi söz konusu olduğunda durum değişiyor, bu donanım gayet tatmin edici bir performans sunuyor, çünkü Microsoft’un şart koştuğu kriterlere uyuyor. Aslında Windows Phone telefonları bu açıdan masaüstü bilgisayarlardan ziyade Xbox oyun konsollarına benzetmek mümkün. Donanım ve üzerinde çalışacak yazılım Microsoft tarafından sıkı kriterlere bağlandığından, kullanıcının genellikle pek performans problemi olmuyor.

Öte yandan, 520, 620 ve 720 modellerinin sahip olduğu 512 MB RAM, uzun vadede yeni WP 8 güncellemeleri ve özellikle de boyutları gittikçe büyüyen yeni nesil mobil oyunlar karşısında yetersiz kalabilir. 520 uzun vadede istediğiniz her yazılım çalıştırmayabilir, özellikle de yeni nesil oyunlar konusunda sıkıntı yaşanabilir. Ancak zaten en yeni WP 8 oyunlarını oynamak gibi bir arzunuz varsa, hafıza ya da depolama alanı sorunu çekmemek istiyorsanız, 820 ya da 920 gibi daha üst seviye modellere bakmanız daha iyi bir fikir olacaktır. Sonuçta 520 listenin en altındaki telefon ve amacı hesaplı bir Nokia WP 8 telefon seçeneği sunmak, hız rekorları kırmak değil.

Nokia_Lumia_520_02 Nokia_Lumia_520_03

Lumia 520’nin 4 inçlik ekranı Full HD içerik gösteremese de, günlük kullanımda gözünüzü yormayacak, açık havada da rahatlıkla görülebilecek kalitede. Dokunmatiği tüm Nokia telefonlardaki gibi eldivenle de rahatça kullanılabiliyor. Ne var ki düşük bütçeli bir telefon olduğundan Gorilla Glass türü bir korumaya sahip değil, sadece çizilmeye dayanıklı bir cama sahip. Öte yandan, kullanım esnasında bu modelin ekranının kir tutmaya Nokia’nın daha üst modellerinden biraz daha fazla meyilli olduğunu fark ettim.

Lumia 520’nin kamerası sadece 5 MP çözünürlük sunuyor ve led flaşa da sahip değil. Aslında üzerindeki kameranın birkaç yıl önce piyasaya çıkan amiral gemisi telefonlarda standart donanım olduğunu düşünürseniz, hem teknolojinin hızını, hem de maliyetlerin buna bağlı olarak nasıl değiştiğini rahatça anlayabilirsiniz. 720p video da çekebilen bu kameranın performansı az çok tahmin edebileceğiniz gibi, lazım olduğunda iş görüyor ancak mucize beklemeyin. Ön tarafa bir kamera konmamış olması ise görüntülü konuşma yapma ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Nokia_Lumia_520_011
Lumia 520 ile gün ışığında çekilen resimlerin kalitesi fena değil. Ancak renkler biraz soluk çıkıyor.

Cihazın bataryasının büyük kardeşi 620’den biraz daha yüksek kapasiteli olduğunu söylemiştim. Ancak buna rağmen performansı çok daha iyi değil. Gün boyu telefonu elinden düşürmeyen bir kullanıcı akşamı zor edecektir. Tabii bunda 4 inçlik ekranın da payı var, özellikle ekran parlaklığını sonuna kadar açarsanız, ciddi enerji tüketiyor. Fakat WP 8’in içinden biraz ince ayar yaparsanız, önemli bir enerji tasarrufu da sağlayabilirsiniz.

Burada bir hususun altını çizmek gerekiyor, çoğu kullanıcı cep telefonunda FM radyo olmasını ister, işin doğrusu bu artık standart bir özellik sayılıyor. Nitekim Nokia Lumia telefonların içinde de standart olarak FM radyo alıcısı mevcut. Ancak WP 8’den kaynaklandığı söylenen bir yazılım problemi yüzünden, bu radyo alıcısı şimdilik çalışamıyor. Yani 520’nin de içinde, diğer modellerde olduğu gibi radyo var, ancak kullanılamıyor. Bu sorun önümüzdeki aylarda Microsoft tarafından çıkarılacak olan Amber güncelleme paketiyle birlikte çözülecek. Bu güncelleme sadece radyo alıcılarını devreye sokmakla kalmayacak, ayrıca kamerayla ilgili bir dizi iyileştirmeyi de beraberinde getirecek. Mesela Lumia 520’nin 5 MP olan kamerası 6 MP olarak çalışacak hale gelecek. Ancak tabii ki birden bire mükemmel gece fotoğrafları çekebilir hale gelmesini ya da gövdesinde bir led flaş belirmesini de beklemeyin. Sonuçta yazılımın yapabilecekleri de bir yere kadar.

Nokia_Lumia_520_08

Sonuç

Nokia Lumia 520, firmanın beş telefondan oluşan WP 8 işletim sistemli telefonlarının en ucuz olanı. Piyasada 600 TL altında fiyatlarla satılan bu telefon, kime hitap ediyor? WP 8 işletim sistemli bir akıllı telefon edinmek isteyen, ancak bunun için kesenin dibini delmek istemeyen kullanıcılar için Lumia 520 yegane seçenek diyebiliriz. Tabii ki kamera özellikleri, veri depolama alanı, saf işlemci gücü ya da doğrudan fiyat etiketinin getirdiği prestij gibi detaylara önem veriyorsanız, zaten çok yanlış fiyat aralığında alışveriş ediyorsunuz demektir.

Öte yandan, eğer daha fazla para harcamayı göze alabiliyorsanız, 620 ve hatta daha da iyisi 720 modellerinin sunduğu ek özelliklere sahip olmayı düşünebilirsiniz. Ancak tek başına ele aldığımızda, Nokia 520 aldığınız için pişman olacağınız türden bir telefon değil. Özellikle biraz avlanıp, piyasa fiyatının altında bir paraya edinebilirseniz, uzun zaman zevkle kullanabileceğiniz düşük bütçeli bir seçenek olacaktır.

Video İnceleme Zaman Çizelgesi:

  • 00:15 – Windows Phone kullanıcısı Berker Güngör’ün Lumia 520 yorumu
  • 01:30 – Lumia 520 kaç çekirdekli?
  • 02:00 – Depolama kapasitesi ne kadar?
  • 02:40 – MicroSD kapasitesi en fazla ne kadar
  • 03:30 – Batarya ve ağırlık değerleri
  • 04:00 – Arka kapak nasıl çıkıyor?
  • 05:30 – 520’nin 620’den düşük olan özellikleri
  • 06:50 – 5 Megapiksel kamera, LED flaş yok
  • 07:50 – Dijital pusula ve NFC eksikliği
  • 08:00 – Bluetooth 3.0 desteği
  • 08:10 – Gorilla Glass var mı?
  • 08:40 – Lumia 520’ye darbe ve fırlatma testi
  • 09:15 – Ergonomi ve kullanım kolaylığı

Yakın Plan

  • 10:05 – Eldiven ile kullanılabilme
  • 11:35 – Ekranda parmak izi kalıyor mu?
  • 12:30 – Aynı anda kaç uygulama çalışıyor?
  • 13:00  -Web’de gezinme
  • 13:35 – GPS ve Nokia Maps
  • 15:20 – Haritayı önceden yükleyip kablosuz  ağ olmadan navigasyon özelliği
  • 16:05 – Canlı trafik bilgisi
  • 17:00 – Nokia Müzik
  • 18:00 – Lumia 520 ses performansı
  • 20:30 – FM Radyo ne zaman gelecek?
  • 21:05 – Kamera 6 megapiksel olacak mı?

Sonuç

  • 21:30 – Değerlendirme
  • 22:10 – Lumia 520 kimler için?
  • 23:15 – 5 farklı renk seçeneği
  • 23:50 – Fiyat?

İnceleme:

Kamera Test Videosu:

Teknik Özellikler:

  • İşlemci: 1 GHz çift çekirdek Snapdragon S4
  • Hafıza: 512 MB RAM
  • Veri Depolama: 8 GB / 64 GB mikroSD kart
  • Kamera: 5 MP
  • Ekran: 4 inç 800×480
  • Kablosuz Erişim: WiFi, 3G, Bluetooth 3.0
  • Bağlantılar: 3,5 mm kulaklık girişi, mikro USB portu
  • İşletim Sistemi: Windows Phone 8
  • Ağırlık: 124 gram

Nokia Lumia 520 İncelemesi

Nokia Lumia 620 İncelemesi

Nokia Lumia 625 İncelemesi

Nokia Lumia 720 İncelemesi

Nokia Lumia 820 İncelemesi

Nokia Lumia 920 İncelemesi

Nokia Lumia 925 İncelemesi

Nokia Lumia 1020 İncelemesi

Windows Phone ile ilgili her türlü sorunuz için Technopat Sosyal Windows Phone bölümünden yararlanabilirsiniz…