Anasayfa Makale İncelemeler Cooler Master V8 GTS İncelemesi

Cooler Master V8 GTS İncelemesi

Cooler Master’ın üst seviye işlemci soğutucusu V8 GTS’i tüm detaylarıyla inceliyoruz.

Cooler Master  V8 GTS (14)

Ürün Özellikleri

  • Marka: Cooler Master
  • Model: V8 GTS
  • Fiyat: 140$
  • İşlemci Uyumu: Intel: LGA 2011, 1150, 1155, 1156, 775 / AMD: FM1, FM2, AM3+, AM2+, AM2
  • Gövde Yapısı: 3 bağımsız bloklu alüminyum gövde
  • Isı Borusu: 8 x 6 mm’lik nikel kaplı bakır borular
  • Soğutucu Ölçüleri: 154 x 149.8 x 166.5mm
  • Ağırlık: 854gr
  • Fan Ölçüleri: 2 x 140mm
  • Fan Devri: 600-1600RPM
  • Fan Gürültüsü: 16-36dBA
  • Bağlantı Tipi: 4 pin
  • Fan Yapısı: POM Bearing

Cooler Master’ın 2009 Computex etkinliğinde görücüye çıkarttığı V8 işlemci soğutucusu, yüksek soğutma performansının yanında “V8” motorlardan ilham alınan dış gövdesi ile büyük ilgi çekmiş, hatta bu tasarımı ile “iF Ürün Tasarım” ödülünü almıştı. Bu modelle başarıyı yakalayan Cooler Master, V8’in ardından fiyat/performans odaklı V6 ve üst seviye V10 modellerini de piyasaya sürmüştü.

Aşağıdaki fotoğrafta yer alan V8’in plastik üst bölümü, 8 silindirli motorlarda kullanılan “motor üst kapağı” şeklinde tasarlanmış. Bunun yanında gövde üzerinde çok sayıda ince alüminyum yapraktan oluşan 4 adet bağımsız soğutucu blok, 8 adet ısı borusu ve gövdenin ortasına yerleştirilmiş bir adet 120mm’lik fan yer alıyor.

Cooler Master  V8 GTS (25)

İncelemeye gelen V8 GTS ise; adından da anlaşılacağı üzere 5 yıl önceki ilk sürümün revize edilmiş/üzerinde iyileştirmeler yapılmış bir versiyonu. Önceki gövde tasarımı temel alınarak geliştirilen V8 GTS, 154 x 149.8 x 166.5mm ölçülere ve 854gr ağırlığa sahip. Intel LGA 2011, 1156, 1155, 775 ve AMD FM1, FM2, AM3+, AM2+, AM2 işlemcilerle uyumlu soğutucu her biri 6mm kalınlığında 8 adet nikel kaplı ısı borusu, iki adet 140mm’lik fanı ve birbirinden bağımsız 3 soğutucu blokla birlikte, daha estetik bir dış gövde tasarım eşlik ediyor.

Cooler Master  V8 GTS (1)

Soğutucunun ön ve arka bölümlerine baktığımızda, ortadaki gövdeyle irtibatlı daha küçük ebatlarda alüminyum bloklar görüyoruz. Her bir blok, ikişer adet ısı borusu ile desteklenmiş:

Cooler Master  V8 GTS (23)

Sol ve sağ yan bölümler ise, çift fan tarafından oluşturulan hava kanalının sağlıklı şekilde çalışması için tamamen kapatılmış:

Cooler Master  V8 GTS (7)

Plastik tavan, önceki versiyon V8’in “motor üst kapağı” tasarımından biraz daha uzaklaşmış görünüyor. Bu bölüm, kasasının sol yan penceresinde pleksi bulunan kullanıcılar için kırmızı renkli LED’lerle desteklenmiş:

Cooler Master  V8 GTS (4)

Alüminyum gövdeye toplam 6 adet vida ile sabitlenen iki adet fan ve diğer koruyucu plastik parçalar, vidaların sökülmesi ile gövdeden kolay bir şekilde ayrılıyor. Soğutucuyu uzun süre kullandıktan sonra tozlarından arındırmak için bu işlemi yapacaksınız:

Cooler Master  V8 GTS (12)

Soğutucunun gövdesine monte edilmiş halde gelen 2 adet kırmızı LED’li 140mm’lik fan, PWM desteği ile 600-1600RPM hızında dönerken, firmanın geçtiği bilgiye göre maksimum 82CFM hava akımı üretiyor. Tam devirdeki gürültü değeri ise 36dBA:

Cooler Master  V8 GTS (11)

Soğutucu üzerinde çift fan yanında, orta gövdedeki kırmızı LED’li aydınlatmayla birlikte kablo trafiği de orantılı olarak artmış durumda. Kutu içeriğine dahil edilen 4 pin çoklayıcı kablo ile iki adet fan ve LED aydınlatma bağlantıları basit bir şekilde organize edilmiş görünüyor:

Cooler Master  V8 GTS (15)

Çoklayıcı kablonun, anakart üzerine takılan 4 pin PWM destekli soketi:

Cooler Master  V8 GTS (16)

Fanlar ve plastik parçalar çıkartıldıktan sonra ortaya çıkan birbirinden bağımsız 3 adet alüminyum blok:

Cooler Master  V8 GTS (8)

Soğutucuya yandan baktığımıza, bağımsız gövdelerin birbirlerine ısı boruları ile sabitlendiğini görüyoruz:

Cooler Master  V8 GTS (9)

Her biri 6 mm kalınlığındaki 8 adet bakır ısı borusu, kararmaya karşı nikelle kaplanmış. Soğutucunun üç gövdesini de boydan boya dolaşan tek parça halindeki ısı boruları tabana kaynaklanmış:

Cooler Master  V8 GTS (10)

Nikel kaplı tabanın yüzeyi, testlerde kullandığımız yol canavarının görüntüsünü net bir şekilde yansıtmıyor. Genelde işlemci soğutucularının tabanlarının, işlemci yüzeyi ile arasında boşluk kalmadan örtüşmeleri için tabanın düzgün olması aranılan bir özellik.  Ancak bazı firmalar tam aksi olarak; termal macun sürülmüş düzgün yüzeyli tabanlar arasındaki ısı transferinin sağlıksız olduğunu iddia ediyor. Bu yüzden bazı modellerinde taban yüzeyine özelikle mikro kanallar açarak, olası hava cepleri azaltma yoluna gidiyorlar. Ancak her zaman söylediğimiz gibi buna test sonuçları karar verecektir:

Cooler Master  V8 GTS (13)

Kutu İçeriği 

Cooler Master  V8 GTS (2)

Cooler Master V8 GTS’nin kutu içeriğinde bulunanlar:

  • Kurulum kılavuzu
  • AMD ve Intel anakartlar için montaj plakaları
  • Montaj için gerekli vida/somun gurubu
  • Termal macun
  • Somunları sıkmak için anahtar

Cooler Master  V8 GTS (3)