Anasayfa Haber Lazerlerle Hava Durumunu Kontrol Edebileceğiz

Lazerlerle Hava Durumunu Kontrol Edebileceğiz

hava-durumu-kontrol

Lazer ışınlarını kullanarak hava durumunu kontrol etme yolunda ilk aşama kaydedildi.

Hava durumunu kontrol denilince akla Red Alert serisindeki Weather Machine geliyor. Allies fraksiyonu tarafından kullanılan bu süper silah sayesinde, hava durumunu kontrol ederek düşman askerlerini ya da karargahını yıldırımlara boğabiliyordunuz. Yeni geliştirilen bir lazer teknolojisi sayesinde hava durumunu kontrol etmek artık mümkün olabilir.

Öncelikle geliştirilen yeni teknolojiden biraz bahsetmek gerekiyor. Yeni bir metod sayesinde lazer ışınları, normalde katettikleri mesafeden daha fazlasını gidebilecek. Arizona Üniversitesi’ndeki araştırmacılar lazer ışınının havadaki yolculuğunu bir başka lazer ile kuvvetlendirme fikrini geliştirdi. Bunu bakır kablo üzerine kaplanan alaşımlara benzetebiliriz.

Lazer ışını uzun mesafeler boyunca seyahat edebiliyor. Ancak ışın yeteri kadar yoğun hale geldiği zaman kendi içerisine çöküyor. Bu çökme sırasında oksijen ve nitrojen içerisindeki elektronlar parçalanarak plazmayı oluşturuyor.

Yeni geliştirilen lazer ışını etrafında bir başka lazer ışını katmanı var. Yani asıl lazerin üzerine yeni bir lazer katmanı giydirilmiş. Araştırmacılar buna Dressed Beam yani Giyinik Işın adını verdi. Giyinik ışın daha uzun mesafeler alabiliyor. Bu sayede bilim dünyasının hava durumunu kontrol edebilmesinin önünü açıyor.

Hali hazırda kısa mesafeli lazerler ile yağmur yağdırma projeleri süre geliyor. Ancak ışın yayılma noktasına ulaşabilecek kadar ilerleyebiliyor. Araştırmacılar lazerin uzunluğunu 25 Cm ila 2 M arasında genişletebiliyor. Teoride ışınların 50 Metre uzatılabileceği söyleniyor.