Anasayfa Haber Avrupa Uzay Ajansı’nın Yeni Hava Durumu Uydusu Dünya’yı Görüntüledi

Avrupa Uzay Ajansı’nın Yeni Hava Durumu Uydusu Dünya’yı Görüntüledi

Avrupa Uzay Ajansı Hava Durumu Uydusu MTG ile Çektiği Dünya Görüntüsü

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni hava durumu izleme uydusu Meteosat Üçüncü Nesil Görüntüleyici-1 (MTG-I1), Dünya’nın yeni bir görüntüsünü gönderdi.

Uydu, Avrupa ve Afrika bölgelerindeki hava koşullarını izlemek üzere tasarlandı. 18 Mart 2023 tarihinde üzerindeki Esnek Birleşik Görüntüleyici’yi kullanarak ilk görüntüsünü elde etti. Görüntüde Kuzey ve Batı Avrupa ile İskandinavya’nın büyük bölümü bulutlarla kaplıyken, Batı Avrupa ve İtalya üzerinde gökyüzü nispeten açık.

ESA’nın Dünya Gözlem Programları Direktörü Simonetta Cheli’ye göre, görüntünün ortaya koyduğu ayrıntı düzeyi şimdiye kadar Avrupa ve Afrika üzerinde sabit bir yörüngeden elde edilememişti. Bu görüntü sayesinde gezegenimizi ve hava sistemlerini daha iyi anlayacağımızı dile getirdi.

Ajans, uydudaki araçların ikinci nesil Meteosat uydularından çok daha yüksek çözünürlükte ve daha sık görüntü yakalayabileceğini söylüyor. Esnek Birleşik Görüntüleyici, tüm Dünya diskini 10 dakika içinde tarayabilir ve Avrupa’yı sadece 2,5 dakika içinde görüntüleyebilir durumda.

MTG-I1, 1977 yılında Meteosat-1’in fırlatılmasıyla başlayan Avrupa hava durumu uyduları mirasını takip edecek ve ESA’nın önümüzdeki 20 yıl boyunca kritik hava durumu verilerini toplamak için fırlatmayı planladığı altı üçüncü nesil Meteosat uydusunun ilki olma unvanına sahip.

ESA, MTG uydusunun şu anda verilerin toplandığı ve kalibre edildiği devreye alma aşamasından geçtiğini belirtiyor. Veriler bu yılın sonuna kadar Avrupa ve diğer bölgelerdeki meteoroloji servislerine dağıtılacak. Aynı zamanda hava durumu uygulamalarına eklenecek. Görüntünün orijinal kaliteli versiyonunu buradan indirebilirsiniz.