Anasayfa Haber Xbox Satışlarının Sırrı Nedir?

Xbox Satışlarının Sırrı Nedir?

xbox-playstation

Microsoft, Xbox One ve Xbox 360 satışlarında kullanıcılardan ne gizliyor?

Microsoft’un 2014’ün 2. çeyreğine dair Xbox One satışların ilişkin ilk rakamlar ortaya çıkmıştı. Ancak bazı açıklamaların çelişkili olduğu düşünülüyor. Özellikle firmanın yeni CEO’su Satya Nadella’nın eğlence departmanına olan ilgisizliği, yeni nesil konsolun satışlarında bizden saklanan bazı verilerin olup, olmadığı yönünde kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.

Nisan ayı başı itibariyle Windows XP’ye verilen desteğin sonuna gelindi. Windows 8.1 işletim sistemi, büyük bir güncelleme ile geliştirilmeye devam ediliyor. Firmanın mobil pazardaki hamleleri de gittikçe artıyor. Açıklamalara göre firmanın bu çeyrek içerisindeki geliri 20.5 Milyar Dolar’a ulaştı. Öte yandan 2013 yılındaki toplam gelir 20.4 Milyar Dolar’dı. Yani Microsoft, 1 yılda kazandığı parayı sadece 3 ay içerisinde toplamayı başardı.

Microsoft’un açıklamalarına göre Xbox One’ın satışları 5 Milyon barajını geçmeyi başardı. Sadece 2. çeyrek içerisinde 2 Milyon Xbox konsolu satıldı. Bunun 1.2 Milyon birimini Xbox One oluşturuyor. Geriye kalanı ise Xbox 360 konsoluna ait. Öte yandan Microsoft’un Xbox 360’a verdiği desteğin ne zaman biteceği konusundaki düşünceler de artmaya başladı.

Hatırlarsanız Sony, PlayStation 2’nin üretimini geçtiğimiz yıl durdurmuştu. Ancak buna rağmen 5 Milyon PS2 satışı yapmayı da başarmıştı. Öte yandan Xbox 360’ın satışlarında giderek artan bir düşüş görüyoruz. Xbox One’ın satışları da, Sony’nin yeni nesil oyun konsolu PlayStation 4’ün arkasında kalmaya başladı.

Şimdi elma ile armutları birbirinden ayırmaya başlayalım. Firmanın Xbox One konsolunda 5 Milyon barajını geçmesi ve sadece 2014’ün 2. çeyreğinde 1.2 Milyon satış yapmasını elimizde tutalım. Satış ve internet üzerinden satış yapmak iki farklı işlem. Microsoft bu konuda bize dolaylı yoldan bilgi veriyor olabilir.

Microsoft, yurtdışındaki GameStop, Best But ya da Wal-Mart gibi ünlü alışveriş mağazalarına Xbox konsolları satıyor. Öte yandan kendi sitesi üzerinden de online satışlar gerçekleştiriliyor. Yani bir aracı ile son kullanıcıya ulaşmakla, birinci elden son kullanıcıya ulaşmak arasında fark var.

Aracı ile son kullanıcıya ulaşmak uzun vadede işe yarıyor. Alışveriş mağazaları devasa depolarında Xbox konsollarını bekletiyorlar ve bu konsollar satın alınmayı bekliyor. Öte yandan online olarak satışa çıkarılan konsollar Microsoft’un deposundan direkt olarak son kullanıcıya gidiyor. Microsoft, mağazalara sattığı ürünlerden toplu ücret alırken, son kullanıcıya ilk elden sattığı ürünlerin parasını parça parça kazanmış oluyor.

Sony’nin açıklamasına göre 6 Nisan tarihi itibariyle internet üzerinden satılan PlayStation 4’ler 7 Milyon birime ulaştı. Yani arada gerçekten büyük bir boşluk var. Hem de sandığımızdan daha da büyük bir boşluk. Microsoft bu sayede Xbox One’ın satışlarında ortaya çıkan düşüşü gizleyebiliyor. Şu anda PS4’ün satışlarının dünya çapında Xbox One’ı katbekat geçtiği bir gerçek.

konsol-satıslari

2008 yılına geri dönelim. PS3 ve Xbox 360 rekabetinin tavan yaptığı bir dönemden bahsediyoruz. Xbox 360 1.44 Milyon sevkiyat sayısı ile 726.000’de kalan PS3 üzerinde ezici bir üstünlük sağlıyor. PS3’ün kendisinin ve oyunlarının pahalı olması Sony’e her sattığı cihazdan yüzlerce Dolar zarar etmesine sebebiyet verdi. Öte yandan Nintendo Wii’nin satışları bu iki konsolu beklenmedik bir yerden alt etmişti.

Yani aslında Xbox One ve PlayStation 4 arasındaki savaşı sonuçlandırmak için henüz oldukça erken. Belki piyasaya çıkacak yeni bir konsol ya da bahsettiğimiz cihazlara gelecek geniş kapsamlı bir güncelleme dengeleri değiştirecektir. Elbette bu satışlara da etki edecektir.