Anasayfa Haber Güneş Üzerinde Jüpiter’den Büyük Koronal Delik Gözlemlendi

Güneş Üzerinde Jüpiter’den Büyük Koronal Delik Gözlemlendi

gunes-koronal

NASA, tarafından dağıtılan görüntüde devasa boyutlardaki Koronal Delik görülebiliyor.

NASA, Güneş üzerinde yaptığı gözlemler hakkında topladığı verileri paylaşmaya devam ediyor. Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından Güneş’in gözlemlenmesi fırlatılan Solar Dynamics Observatory (SDO) bu konuda NASA’nın en güvendiği sondası. 2015 yılında görevi bitecek olan SDO, Güneş hakkında yeni bilgileri toparlayıp yeryüzüne gönderiyor.

Uzay meteorolojisi açısından oldukça önemli sayılan Koronal Delik ya da Güneş Lekeleri, NASA’nın üzerinde çalıştığı en merak edilen olaylardan biri. SDO’nun çektiği son görüntülere göre Güneş’in, Güney Kutbu bölgesine yakın bir yerde Jüpiter’den daha büyük bir Güneş Lekesi tespit edildi.

Güneş Lekeleri, güneş yüzeyinde gerçekleşen bir tür manyetik olay. Genellikle kutup bölgelerine yakın yerlerde gözlemlenen Güneş Lekeleri, yüzeyin çevresine oranla daha düşük sıcaklığa sahip olmasından kaynaklanıyor. Bu sıcaklık 4000-4500 Kelvin dereceye kadar yükselebiliyor. Çevresindeki alanın bu sıcaklıktan daha yüksek olmasından ötürü karanlık bölgeler olarak gözüküyor. Bu yüzden Güneş Lekeleri ya da Koronal Delik olarak adlandırılıyor.

Solar patlamalar bu bölgelerin çevrelerinde yoğunlukla yaşanıyor. NASA bu patlamalara gözlemleyerek, Dünya’nın manyetik alanını etkileyebilecek olayları gözlemliyor. Bu delik çok büyük olmasına karşın, Güney Kutbu’na yakın olmasından ötürü Dünya’yı etkileyecek bir solar rüzgar ya da patlama yaşatmayacak.