Anasayfa Teknoloji NASA Dünyanın En Güçlü Teleskobunu İnşa Edecek

NASA Dünyanın En Güçlü Teleskobunu İnşa Edecek

ATLAST-NASA

NASA, uzak gezegenlerdeki olası yaşam izlerini bulmak için ATLAST adını verdiği gezegenin en güçlü teleskobunu inşa edecek.

Londra’da 24 Haziran tarihinde düzenlenecek The Royal Astronomical Society toplantısı sırasında NASA önemli bir duyuruda bulunacak. ABD merkezli ünlü havacılık ve uzay dairesi, ATLAST (Advanced Technology Large Aperture Space Telescope) adı verilen, gezegenin en güçlü ve en büyük teleskobunu inşa etmek için çalışmalara başlıyor.

Bu devasa teleskop, uzak gezegenlerdeki yaşam izlerini araştıracak. 30 ışık yılı uzaklıktaki gezegenler ve gök cisimleri yüksek kalitede izlenebilecek. NASA’nın açıklamalarına göre ATLAST oldukça büyük bir teleskop. Bu yüzden gezegenden fırlatılması söz konusu değil. Yörüngeye fırlatılan parçalar, yerçekimsiz ortamda birleştirilecek. Orion roketi ile gönderilen bir grup astronot bu teleskobun birleştirilmesi için görevlendirilecek.

Teleskop, Hubble Uzay Teleskobundan 4 kat daha büyük olacak. ATLAST içerisinde kullanılacak yansıtıcı aynanın çap büyüklüğü 15.8 Metre olacak. Bu da insanoğlunun Dünya üzerinde ürettiği en büyük ayna olma özelliği taşıyacak.

ATLAST’in görevine 2030 yılında başlaması bekleniyor. Görev süreci boyunca 60 farklı gezegenin keşfedilmesi ve yakından takip edilmesi planlanıyor.