Anasayfa Haber Elmas Kaplı Beyaz Cüce Keşfedildi!

Elmas Kaplı Beyaz Cüce Keşfedildi!

beyaz-cuce

Astronomlar derin uzayda, dünya büyüklüğünde bir beyaz cüce keşfetti. Şaşırtıcı tarafı ise bu beyaz cücenin elmasla kaplı olması!

Bugüne kadar yıldızlar hakkında topladığımız veriler ışığında, nükleer ocakları içerisinde ölçülemez sıcaklıklara ulaştıklarını biliyoruz. Astronomlar derin uzayı araştırırken, yıldızlar hakkında toplanan yeni bilgilerle bizleri de şaşırtıyor.

900 ışık yılı uzaklıkta keşfedilen yeni bir beyaz cüce, bilinen kozmosun en soğuk yıldızı olabilir. Devasa bir pulsarın yakınında bulunan bu beyaz cücenin 2.700 Celsius (3.000 Kelvin) sıcaklıkta olduğu belirlendi. Bu endüstriyel alanlarda kullanılan asetilen gazının yanmasıyla eş değerde bir sıcaklık demek.

Beyaz cücenin tüm dış katmanlarının döküldüğü belirtiliyor. Geriye oldukça ufak bir çekirdek kalmış. Bunun içerisinde de karbon ve oksijen atomları var. Yavaş bir şekilde yanan bu atomlar, milyarlarca yıllık bir sürecin sonucu.

Bu sıradışı gök cismini keşfetmek oldukça zorlu oldu. Çünkü PSR J2222-0137 isimli pulsarın yanında bulunuyordu. Pulsarın radyo dalgaları yayması ve beyaz cücenin düşük kütlesi sebebiyle, gözden kaçması oldukça doğaldı. Ayrıca elmas ile kaplı olması teleskopla yakalanmasını imkansız kılıyordu.

Bu gök cisminin 11 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor. Yani hemen hemen bizim galaksimiz ile aynı yaşta. Beyaz cücenin keşfedilmesi, astronomlar arasında heyecan yarattı. Samanyolu Galaksisi ile aynı yaşta olması ve elmasla kaplı olması, onu daha da ilgi çekici kılıyor.