Anasayfa Haber Galaksimizin Merkezindeki Kara Delik İlk Kez Görüntülendi

Galaksimizin Merkezindeki Kara Delik İlk Kez Görüntülendi

Galaksi Kara Delik

Event Horizon Teleskopu’nu kullanan araştırmacılar, galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara delik olan Sagittarius A*’nın (diğer adıyla Sgr A*) ilk görüntüsünü ortaya çıkardılar. Anlık görüntü hem kara deliğin varlığını doğruluyor hem de bu aşırı uzay nesnelerinin nasıl çalıştığına dair daha fazla ayrıntı sağlıyor.

M87’nin içinde görülen kara delik gibi Sgr A* da etrafındaki tüm ışığı büküyor. Öte yandan her iki karanlık delik de oldukça farklı. Samanyolu’nun deliği 1000 kat daha küçük ve daha az kütleli. Bu, M87’nin gazının günler hatta haftalar aldığı yörüngede dakikalar içinde döndüğü için deliğin etrafında dönen gazı doğru bir şekilde görselleştirmeyi zorlaştırdı. Ayrıca nesne, Güneş’ten 4 milyon kat daha büyük bir kütleye sahipken M87’nin karşılığı milyarlarca kat daha büyük.

Ekip, görüntüleri birden fazla gece boyunca üretmek için Event Horizon Teleskopu’nun radyo gözlemevleri ağına ihtiyaç duydu. Ek olarak ekip yeni görüntüleme araçları geliştirdi ve bulgularını karşılaştırmaya yardımcı olmak için bir süper bilgi işlem gücü ve kara delik simülasyonlarının bir karışımını kullandılar. Projenin tamamlanması, ABD Ulusal Bilim Vakfı’nda 100 milyon saatlik süper bilgisayar zamanı da dahil olmak üzere beş yıl sürdü.

Görüntü nihayet insanlığın yaklaşık 27.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksinin merkezini görmesine yardımcı oluyor. Bu gelişme aynı zamanda genel olarak kara deliklerin incelenmesine, galaksilerin nasıl oluştuğuna ve geliştiğine dair anlayışları şekillendirilmesine yardımcı olacak.