Anasayfa Haber Almanya, Google’ın Formülünü İstiyor!

Almanya, Google’ın Formülünü İstiyor!

Avrupa Birliği bir dönem Microsoft’a uyguladığı baskıyı şimdi de Google’a yönlendiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki siyasi çekişmeler, çok farklı şekillerde iş dünyasına yansıyor. Özellikle Avrupa Birliği’nin en büyük ve güçlü üyesi sayılan Almanya’nın, Amerikan firmalarına karşı duyduğu güvensizlik gün geçtikçe artıyor. Amerikan bilişim şirketlerinin özellikle internet üzerindeki güçleri, pek çok ülke gibi Almanya’yı da endişelendiriyor.

Özellikle Google son zamanlarda Avrupa ülkelerinden gittikçe daha fazla baskı görmeye başladı. Bir zamanlar Microsoft ile uğraşan AB ülkeleri, şimdi de Google’ın internet üzerindeki yönlendirici gücünden duydukları rahatsızlığı açık açık dile getiriyorlar. Bu bağlamda Almanya adalet bakanı Heiko Maas, Google’dan arama motoru algoritmaları konusunda daha şeffaf davranmasını istediklerini dile getirdi.

Bu talep basitçe Google’ın tüm arama motoru formüllerini ve sırlarını isteyen herkese açması anlamına geliyor. Google gelirinin en büyük dilimini dünya reklam pazarındaki dev payından alıyor. Bunu yapabilmesinin tek yolu ise, Bing ya da Yandex gibi rakiplerinden çok daha iyi arama sonuçları üretebilmek. Bu sayede dünya çapındaki milyarlarca internet kullanıcısını etrafına toplayan Google, bunlardan elde ettiği veriyle internet reklam pazarını yönetiyor ve inanılmaz bir gelir elde ediyor.

Yani Google’dan arama motoru algoritmalarını kamuya açmasını istemek, bir noktada intihar etmesini istemekle aynı şey. Google’ın devamlı geliştirdiği ve büyük bir sır olarak tuttuğu bu veriler rakiplerinin eline düşerse, arama motoru pazarındaki dev payını kısa sürede kaybedebilir. Ancak Almanya bu talebinden kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Şimdilik basit bir rica ile başlayan sürecin yakında mahkemelere kadar uzanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü Google şu an eriştiği güçle bir ülke ekonomisini ciddi biçimde baltalayacak kapasiteye sahip durumda. Tabii bunu yapması kendi ayağına kurşun sıkması olur. Ancak temelinde bir Amerikan firması olması, Google ismine pek fazla güvenilmemesi için dünyanın büyük bir kısmında gayet yeterli bir sebep.