Çanakkale Köprüsü, Ücretsizken Bile Garanti Araç Sayısını Dolduramadı

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Çanakkale Köprüsü'nden ücretsiz olduğu dönemde kaç aracın geçtiğini aktararak bir hesaplama yaptı.
Kahveci, "Köprü gerçekleri ve bakanlık açıklaması" başlıklı yazısında "Bakan Karaismailoğlu’nun Bakanlığı açıklama yolladı. Açıklamaya göre; 'Açılışının ilk haftasında Çanakkale Köprüsü’nden günlük ücretsiz araç geçiş sayısı hafta içi 20 bine ve hafta sonu 40 bine yaklaştı' ifadelerini kullanarak 'Çanakkale Köprüsü ücretsizken, yani bedava olduğunda bile günlük 45 bin garantiyi doldurmamış'" dedi.

HESAPLAMA YAPTI​

Kahveci, Adil Karaismailoğlu'nun köprüden 6 bin araç geçmesini açıklamasına ilişkin ise şu hesabı paylaştı:
"Araç başı fiyat (indirimsiz)= 285 TL (17.7 euro) Araç başı fiyat (indirimli)= 200 liracık. 6 bin x 200 liracık= 1 milyon 200 bin TL Normalde tahsil edilmesi gereken para: 45 bin x 285 TL= 12 milyon 825 bin TL. 12.825.000-1.200.000= 11.625.000 (Bu para günlük toplam zarar)"

Son incelemeler

Olan yine halka oluyor. 45 bin arac garantisini hangi kafayla cikardilar acaba.

Yorumlar

Merak ettim, bu Çanakkale Köprüsü'nün ihalesini hangi şirket almış acaba?

Şimdi baktım Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG almış ihaleyi, Limak istifa eden TFF başkanı Nihat Özdemir'in şirketi. 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi var, yani Enflasyonu hesaba katmaz ve 16 yıl boyunca köprü geçiş ücretini 200 ₺'den sayarsak, 70152 gün çarpı 11.625.00 ₺'den 815 Milyar 517 milyon ₺ devletin kasasından para çıkacak, böyle zarar etmeye devam ederse.
 
İyimser davranalım ve günde ortalama 15 bin araç geçtiğini düşünelim, 30000*200*365*16=35.040.000.000 TL = 2.2 milyar Euro zarar ediyor.

O paraya köprü yapacağına gidip geleceğin şirketlerinden hisse alınsa daha az riskli ve daha kazançlı olur. Hadi bu devlet ve hisse alamaz veya almaz diyelim, 2.2 milyar Euro'dan bahsediyoruz.

Bu parayı İTÜ'nün ODTÜ'nün mühendisliklerine ver, start-uplarına ver, 20 sene içinde parayı 10'a katlamazsa bir şey bilmiyorum.
 
Asıl vurgun Osmangazi köprüsünde yaşanıyordur. O zamanlar kimse nasılsa bilmiyor diye 35 $+ KDV garanti verildi. Yıllık ABD enflasyon oranına göre artışta cabası. Yani şu an yaklaşık 45$+KDV X 40000 araç garantisi verilmiş. Yani bir arabanın 2 dakikada geçtiği köprüye yaklaşık 750 TL garanti ücret verilmiş. Bu sözleşmede kimin imzası varsa hepsini yargılayıp, cezalandırmak gerekir diye düşünüyorum.
Kasım ayında bu garanti ödemeleri için para basılmasından dolayı doların uçtuğunu düşünüyorum. Eğer haklıysam, her yıl bu ödeme tarihlerinde dolar uçuşu yaşayabiliriz.
 
Şimdi olaya bu bakımdan bakarsan, bu hizmetleri kısa vadeli düşündüğün için bu sonuca çıkmış olursun. Örnek verelim. Mesela eski düzen feribot ile geçişlerde kaynak vererek gösteriyorum. Kamyon 295 lira, otobüs 310 lira, otomobil 135 lira, küçük motor 30 lira ücrete sahip. Bu fiyatlara feribot bekleme, sıraya girme, araç yükleme ve indirmede eklenirse belki sıradan vatandaş için sadece vakit kaybı olabilir fakat işletmeler için özellikle otobüs ve kamyon, tırlar için büyük para ve zaman kaybı demek. Daha detaylı fiyat için bakınız. peki aynı sistemle köprü fiyatlarını da yazalım. Otomobil 200, minibüs ve otobüs 250, kamyon 450, tır 500 lira. Giriş ve çıkış noktalarına ve araçların dingil sayısına göre fiyatlarda oynama olabilir. Bu fiyatlar Çanakkale giriş gelibolu güney çıkış içindir. Detaylı fiyatlar için Bakınız. evet en can alıcı kısma gelelim. Köprüden geçiş 6 dakika sürüyor. Feribotla bu 25 dakika. Köprü ile geçiş yaptığınızda trafik, feribot bekleme, feribota araç yükleme ve indirme gibi zaman alıcı bir çok eylemi ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Bunun yanında yaz aylarında özellikle feribotlarda yığılmalar vs çok fazla oluyor. Köprüde bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Güncel fiyatları da göz önüne alırsak iki ulaşım aracının arasında dağlar kadar fiyat farkı da bulunmuyor. Birilerini vs eleştirmek güzeldir. Hem eleştirilen kişinin hatalarını düzeltmeye yardımcı olursunuz, hem de insanın kendi ufku genişler. Fakat eleştiri yaparken çok sığ düşünürseniz, sadece kendi egolarınızı tatmin etmekle yetinirsiniz. Bu ülkeye herhangi bir hükümet veya parti Belediyesi bir çivi dahi çakıyorsa oturup çamur atmak yerine tebrik etmemiz gerekir. Kendi imkanları ve gücü itibari ile çalışmış deriz. Bizim asıl eleştirmemiz gereken konular yapılanlar değil yapılmayanlardır. Tam bir şaheser olan bu köprünün yapılıp yapılmaması konusu, belki en son konuşulacak konulardandır veya konuşmaya bile gerek yoktur. Devlet ticari bir organizasyon değildir. Vatandaşı gibi oturup dükkan bekleyemez. Bunun zararını kamuda olan birçok hizmet sektöründe gördük. Örnek vereyim bunlardan sadece biri Tedaş... Devletin elindeyken üç günde arıza çözülürdü. Şu an birkaç saat içinde sorunu hallediyorlar. Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesi yatırımlarının büyük kısmını özel sektöre yaptırır. Sözün özü hizmet eden başımızın tacıdır. İdeolojisi, dini, ırkı çok önemli değil.
 
İş gereği arada bir köprünün altından geçiyoruz ve tek seferde beş araçtan fazla saydığımı hatırlamıyorum. Gestaş zammının bile kolay kolay köprüye yönlendireceğini sanmıyorum.
 
Şimdi olaya bu bakımdan bakarsan, bu hizmetleri kısa vadeli düşündüğün için bu sonuca çıkmış olursun. Örnek verelim. Mesela eski düzen feribot ile geçişlerde kaynak vererek gösteriyorum. Kamyon 295 lira, otobüs 310 lira, otomobil 135 lira, küçük motor 30 lira ücrete sahip. Bu fiyatlara feribot bekleme, sıraya girme, araç yükleme ve indirmede eklenirse belki sıradan vatandaş için sadece vakit kaybı olabilir fakat işletmeler için özellikle otobüs ve kamyon, tırlar için büyük para ve zaman kaybı demek. Daha detaylı fiyat için bakınız. peki aynı sistemle köprü fiyatlarını da yazalım. Otomobil 200, minibüs ve otobüs 250, kamyon 450, tır 500 lira. Giriş ve çıkış noktalarına ve araçların dingil sayısına göre fiyatlarda oynama olabilir. Bu fiyatlar Çanakkale giriş gelibolu güney çıkış içindir. Detaylı fiyatlar için Bakınız. evet en can alıcı kısma gelelim. Köprüden geçiş 6 dakika sürüyor. Feribotla bu 25 dakika. Köprü ile geçiş yaptığınızda trafik, feribot bekleme, feribota araç yükleme ve indirme gibi zaman alıcı birçok eylemi ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Bunun yanında yaz aylarında özellikle feribotlarda yığılmalar vs çok fazla oluyor. Köprüde bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Güncel fiyatları da göz önüne alırsak iki ulaşım aracının arasında dağlar kadar fiyat farkı da bulunmuyor. Birilerini vs eleştirmek güzeldir. Hem eleştirilen kişinin hatalarını düzeltmeye yardımcı olursunuz, hem de insanın kendi ufku genişler. Fakat eleştiri yaparken çok sığ düşünürseniz, sadece kendi egolarınızı tatmin etmekle yetinirsiniz. Bu ülkeye herhangi bir hükümet veya parti Belediyesi bir çivi dahi çakıyorsa oturup çamur atmak yerine tebrik etmemiz gerekir. Kendi imkanları ve gücü itibari ile çalışmış deriz. Bizim asıl eleştirmemiz gereken konular yapılanlar değil yapılmayanlardır. Tam bir şaheser olan bu köprünün yapılıp yapılmaması konusu, belki en son konuşulacak konulardandır veya konuşmaya bile gerek yoktur. Devlet ticari bir organizasyon değildir. Vatandaşı gibi oturup dükkan bekleyemez. Bunun zararını kamuda olan birçok hizmet sektöründe gördük. Örnek vereyim bunlardan sadece biri tedaş... Devletin elindeyken üç günde arıza çözülürdü. Şu an birkaç saat içinde sorunu hallediyorlar. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesi yatırımlarının büyük kısmını özel sektöre yaptırır. Sözün özü hizmet eden başımızın tacıdır. İdeolojisi, dini, ırkı çok önemli değil.

Güzel ve kaliteli bir düşünce.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Limosed
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
688
Yorumlar
11
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Limosed adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı