BeamNG Detaylı Rehber Ve Bilgilendirme

Merhaba, bugüne kadar forum içinde bu oyun hakkında hiç detaylı rehber görmedim, göremedim. Aksine yanlış bilgilendirme, yanlış rehberler gördüm. Oyuna 100 saatten fazla harcamış biri olarak oyunun derinliklerine sizinle birlikte ineceğim.

BeamNG Nedir?​

Şimdi tabiiki buraya Wiki açıklaması da koyabilirdim fakat yapmayacağım. BeamNG dediğimiz oyun, Torque3D ile yaratılmış, Rigs of Rods'ın devamı niteliğindeki oyun 2015'te piyasaya sürüldü. Bir önceki oyundan farklı bir amaç edinen oyun yapımcıları, BeamNG'de sadece kaza simülasyonunu değil, açık dünya fiziğini ve araç sürmeyi harmanlayıp piyasaya sürdü. Yani, 20 derece ortama sahip bir haritada aracınız bayır çıkarken hararet yapmazken, çöl haritasında bayırda hararet yapabiliyordu. 2015'de bu gibi kült "araç kullanma" simülasyonlarını içeren özellikler ile piyasaya atıldılar. Oyun "node" dediğimiz, bizlerin oyun oynarken göremediği noktaların birbiri ile sürekli iletişimi sayesinde çok tatlı bir hal alıyor. Siz arabanızı sürerken, oyun motoru havanın sürtünme ve lastiklerin ne kadar ısınması gerektiğini arkaplanda sürekli hesaplayarak oyun esnasında 3. kullanıcıya "tepki" yaratıyor. Bunun diğer adı da gerçek zamanlı simülasyon.

Her geçen gün geliştirilmeye devam eden oyunda gözüme çarpmış bazı birkaç detayı sizlerle paylaşacağım.

BeamNG Sürüş Simülasyonundaki Detaylar​

  • Oyunda yerçekimi ve atmosfer basıncı;ortam ısısı, lastiklerin ve motor suyunun soğuma/ısınma hızına etki eder.
  • Lastik boyutunuz arabanızın çekişine etki eder. Lastik eni genişledikçe motorun tekere uyguladığı dönderme kuvveti azalır.
  • Fren balatanız ısındıkça fren kuvveti azalır. Buna rağmen fren yapmaya devam ettikçe balatanız ses çıkarmaya ve duman atmaya başlar.
  • 2023'te gelen güncelleme ile artık fren balataları ısındığında "sarımsı" efekte sahip oluyor.
  • Fren diskinizin tipi fren kuvvetine etki eder. Yarış arabalarında Off-Road tipi disk kullanmak, frenin en küçük baskıda oldukça ısı üretmesine sebep olur.
  • Araç ağırlığı, fren diskinize ve balatanıza etki eder.
  • Araç ağırlığı, şanzıman baskı balatasına etki eder.
  • Motorunuzun bir parçasını güçlendirdiğinizde diğerini de güçlendirmeniz gerekiyor. Stage 2 Turbo takıp aracın varsayılan krank milini kullanmaya devam ederseniz motor yüksek devirde yatak sarar.
  • Aracınıza kat iptali yaptığınızda siyah duman daha belirgin bir hal alır.
  • Lastiğinizin tipine göre hız yapmalısınız. 225'lik lastikler 280km/h gibi hızlarda çok ısındığı takdirde patlar.
  • Sürekli yarım debriyaj yaparsanız aracınızın baskı balatası ısınır. Isındıkça kavrama yetkisini kaybeder ve aracınız yürüyemez hale gelir.
  • Benzin deponuzun içindeki benzin aracın ağırlığına etki eder. Bir kantar spawnlayıp test edebilirsiniz.
  • Aracınızın yağ karterini bir taşa vurduğunuzda yağ eksiltmeye başlar. O haliyle kullanmaya devam ederseniz aracın yağı bitince yatak sarar.
  • Aracınız yağ yakmaya başladığında egsozdan mavi duman atar.
  • Sağ veya sol tekerlere dik açıdan bir etki geldiğinde rot ve akslarda hasar meydana gelir.
  • Dizel bir motor tercih edip, çevre ayarlarından dereceyi -30'lara düşürürseniz araç 5-6 marşta zor çalışır.
  • Aracınızın ağırlığına göre kayması veya yoldan kopması değişir. Arkanızda bir yük varsa araç yüke askıda kalır, yük tarafından kaymaya başlar. Aynı gerçekte olduğu gibi.
  • Şaft simülasyonu gerçekle birebir aynıdır. Launch control yaparken şaftı zorlarsanız, şaft atar.
  • Gerçekte olduğu gibi 4X4 ile AWD araçların aktarım organları farklı çalışıyor. Aktarım organı mapini UI kısmından aktif edebilirsiniz.
  • Aracın anlık tüketim bilgisini, radyatör fanının dönüş hızını, tekerlere kaç beygirlik güç gittiğini veya bunun ne kadarını kaybettiğini izleyebilmeniz mümkün.
  • Bütün aktarma organları, tiplerine bağlı olarak gerçekle %100 aynı şekilde oyuna entegre edilmiştir. Şok emiciler, rot kafaları arkaplanda araç gövdesiyle sürekli iletişim halindedir. Yani, sadece görüntüden ibaret değiller.

softbody_rockracer.gif

(https://www.technopat.net/sosyal/eklenti/softbody_rockracer-gif.1892596/)

BeamNG'de Ne Yapabilirim?​

En çok sorulan sorulardan birisi elbette bu. Bu oyunda ne yapabilirim?
Bu oyunda freeroam bir oyun başlatarak, kendinizce araç kullanabilir veya gerçek hayatta aklınıza gelen soruları cevaplandırabilirsiniz. Arabayı 1. viteste son devirde 10 dakika kullanırsam ne olur, 150 ile giderken geri vitese taktığımda ne olur, 1500 kiloluk 120 beygirlik günlük kullanım aracıma çok fazla ağırlık eklersem ne olur gibi soruların cevabını alabilirsiniz. Oyunda yapay zeka ile yarış etkinliklerine katılabilir, oyun içinde offroad etkinliklerinde baş gösterebilirsiniz.

Bu oyundaki mekaniklerin güzelliğini ve hissini, oyun yapımcısının bir özelliği eklerken ne kadar titiz olduğunu anca benim gibi gerçek hayatta da araba kullanan insanlar anlar. 200 ile giderken aniden frene bastığınızda ve balataları ısıttığınızda aracın tekerlerine gelen "ben şeritten çıkıyorum kardeşim, burnum yamuluyor" isteği bu oyunda da bolca karşılaşacağınız bir şey. Veya arkanıza 25 ton ağırlığa sahip bir tanker taktığınızda yapay zekanın aniden önünüze kırdığını gördüğünüzde direksiyonu sağa veya sola kırarken frene basmanız sonucunda meydana gelen "ben makaslıyorum, arkamdaki ağırlık beni fazla yitiyor kaymam gerek" hissi yine sizi mutlu edecek (gerçek hayatta olmadığı sürece) hislerden biri.

Bu oyunu 4 yıldır oynuyorum ve hala yeni gördüğüm, yeni keşfettiğim bolca şey var. Bu yıl bile oyuna o kadar güzel şeyler eklendi ki, KM sayaçları saymaya başladı. Araçların yarısından çoğuna kapı açma, kaput açma, bagaj açma gibi özellikler geldi.

BeamNG Modifikasyon Seçenekleri​

Sadece simülasyon değil demiştim, oyunda bulunan otobüsü bile modifiye edebiliyorsunuz. Yani, 1 ton araca Stage 3 turbo takıp, 250km/h hıza ulaştığınızda aracın yalpalaması ile hayatta kalma savaşı verebilirsiniz.

BeamNG Mod Seçenekleri​

Oyunda resmi ve üçüncü parti olmak üzere iki farklı mod tipi bulunuyor. Resmi modları oyun içerisinden veya oyunun resmi sitesinden indirebiliyorsunuz. Üçüncü parti siteler ise "Modland" gibi siteler.

BeamNG Mod Nasıl Kurulur​

Oyunu 1 defa açtıktan sonra Belgeler klasöründeki BeamNG klasörüne giriş yapın. Klasörün içinde "mods" isimli bir klasör var. İndirdiğiniz .zip dosyalarını içine attığınızda, mod kurulmuş oluyor. :) Mod kurmak, 10 saniye.

BeamNG Hava Sıcaklığı Nasıl Değiştirilir​

F11'e basıp, thelevelinfo yazısına tıklayın. Sağda bir pencere açılacak. temperatureCurveC'ye tıklayın ve değiştirin. Örneğin: 0 15 0 15 diyor. 15'i -10'A DEĞİŞTİRİN (HER İKİ 15'Lİ). Bunun sonucunda enter'a bastığınızda hava sıcaklığı -10 santigrat derece olacak.

BeamNG Yapay Zeka Ve Trafik​

AI özelliği, Yapay Zekanın bir veya daha fazla aracı devralmasına ve birkaç farklı mod kullanarak sürmesine olanak tanır.

Yapay zeka etkinleştirme​

AI'ya farklı şekillerde erişilebilir ve etkinleştirilebilir:

  • Radyal Menü
  • AI Kontrol Uygulaması
  • Trafik Uygulaması

Radyal Menü​

Radyal Menü, AI özelliklerinin çoğuna erişmenin en kolay yolunu sunar.
Bu menü, kenar çubuğu varsayılan olarak tuşuyla açıldığında görünecektir ESC.
Ardından AI düğmesine gidin ve oradan tüm AI modları ilgili kısım tıklanarak etkinleştirilebilir.

ai_radial.gif

Chase, Flee, Follow Me, Random gibi modlar, oyuncununki hariç mevcut tüm araçlara uygulanacaktır.
Chase: AI araçlar sizi yakalamaya çalışır.
Flee: AI araçlar sizden kaçar.
Follow me: AI araçlar sizi takip eder.
Random: Oyun AI'ye bu modlardan herhangi birini atar.

BeamNG Oyun Modları​

Senaryolar​

Senaryolar küçük, sınırlı görev haritalarıdır. Genellikle harita başına bir görev. BeamNG.drive ekibi tarafından oluşturulan komut dosyaları, haritanın köşesindeki BeamNG.drive simgesi aracılığıyla bulunabilir. Senaryolar ayrıca karmaşıklıklarına göre en basitinden en zoruna doğru bölünmüştür. Benzin istasyonuna yakıtsız gidebilir misin? Veya dik bir uçurumdan yavaşça inmek mi? Her şey size ve yeteneklerinize bağlıdır. En basit senaryo zorluklarıyla başlamanızı öneririz. Bunu yaparken oyunla tanışacak ve arabanın kontrolünde ustalaşacaksınız. Basit senaryolardan karmaşık senaryolara geçtikçe kendinizi geliştireceksiniz ve bunların çoğu, onları olabildiğince doğru ve hızlı bir şekilde temizlemeniz için sizi motive edecek.

Otobüs modu​

Bu modda kendinizi bir otobüs şoförü gibi hissedebilirsiniz! Ancak bazı rotalar oldukça karmaşık olabileceğinden bunu hafife almayın. Örneğin, otobüslerin normalde almayacağı bir sürü keskin açıyı almakla görevlendirilebilirsiniz. Ayrıca kısa caddelerde veya dik yokuşlarda denge kurabilir ve manevra yapabilirsiniz. Bu, sürüş şekliyle çok farklı hissettiren bir araca binmenin harika bir yolu!

Serbest dolaşım​

Tam özgürlük. Arabanızı uygun gördüğünüz gibi özelleştirebilirsiniz. Bu, olabildiğince sınırsızdır, bu yüzden arabanızla ve etrafınızdaki oyun içi dünyayla denemeler yaptığınızdan emin olun!

Lightrunner​

Bu, BeamNG.drive'da sunulan en benzersiz modlardan biridir. Burada olağan fizik yasaları geçerlidir, ancak yerden yüksektesiniz ve dönüşler neredeyse dikey gitmenize neden olabilir!

Zaman denemeleri​

Burada her şey kendinle yarışmakla ilgili. Dilerseniz sonuçlarınızı her zaman forumda veya discord'da oyuncularla paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte, bazı arabaların daha yumuşak yol tutuşu gerektirdiğini ve ani hızlanmanın kaymaya neden olabileceğini unutmayın.

BeamNG Kullanıcı Arayüzü​

Evet, belki de oyunu acemi olarak oynayan kişilerin haberi bile olmadığı bölüm. Bu bölüm hakkında sizlere bir şeyler anlatabilmem gerçekten çok zor. Fakat özetlemeye çalışayım.

ui_apps.png

Benim gibi deneysel takibi seven insanlar vardır. Oyunda varsayılan olarak gelen 50'den fazla UI modunu arayüze ekleyebiliyorsunuz.
ui_appEdit.gif


Ne demek istiyorum? Siz aracın sadece kaç kmh hızla gittiğini değil, bir de şanzıman detaylarını, motor gücü/tork grafiğini görmek istiyorsunuz. Bunu 2 tıkta ekleyebiliyorsunuz. Yukarıda görmüş olduğunuz menüyü açmak için ESC>Kullanıcı Arayüzü ardından sol üstteki "+" tuşuna basmanız yetiyor. Bütün işlem bittikten sonra yeşil buton ile ayarları kaydediyorsunuz. Yine yukarıda görmüş olduğunuz, büyültme küçültme işlemleri için de aynısını yapmanız yeterli.

BeamNG Ayarlar Nasıl Olmalı?​

Kontrol ve oynanış ayarları bu oyunda çok önemli. Örnek olarak direksiyon yardımını kapatırsanız oyundan daha fazla zevk alırsınız, varsayılan şanzıman modunu arcade yerine realistic yapabilirsiniz. Kontrol ayarlarında W, A, S, D ayarını yapmayı unutmayın. İlk indirdiğinizde yön tuşları ile otomatik viteste oynuyorsunuz. Yani, oyundaki arcade şanzıman modu tuşsuz bir şekilde oyunun vitesi kendi atma olayı. Realistic yaptığınızda vites kontrolü size geçiyor, bunun kısayolu Q.
Node yönetimi ayarını Ctrl'den başka bir tuşa almanızı öneririm çünkü oyun oynarken sizi rahatsız edebilir.

Shift ve Ctrl'yi vites yükseltme, küçültme, Capslock tuşunu ise debriyaj olarak ayarlayabilirsiniz.

BeamNG İşe Yarar Kısa Yollar​

CTRL-R: Aracı bulunduğu konumda yeniler ve lokasyonu kaydeder.
Tab: Birden fazla araç spawnladıysanız, onlar arasında geçiş yaparsınız.
R: En son kaydedilmiş lokasyonda aracı yeniler.
P: Gaza bastığınızda kendini bırakmayan el freni.
Space: Gaz veya fren tepkilerinde tutmayı bırakan el freni.
CTRL-E: Araba menüsü.
CTRL-W: Modifiye menüsü. Ek olarak menünün en sağındaki "SAVE" yazısı ile araç yapılandırmasını kaydedebilirsiniz.
ALT-N: Sis lambası.
F: Araçtan çıkabilirsiniz, binebilirsiniz.
Ctrl: Node yönetimi diyebileceğimiz şeyi tetikler. Biraz detaylı bir mevzudur, ileride belki anlatırım.
N: Düz farlar.
Ctrl+Shift+I --> Oyuncunun aracı için AI trafiğini açar. Yani, ekranda sürmüş olduğunuz arabayı yapay zekaya devredersiniz.
Shift+C --> Serbest kamera
F7 --> Aracı sıfırlar. Bunun yararlı olduğu kısım, eğer boş kameradaysanız, F7'ye basmak oyuncunun arabasını kameranın bulunduğu yere ışınlayacaktır.
Home --> Aracı ayarlanan ana konuma ışınlar
Ekle --> Aracı sıfırlar. Bu işin sevdiğim yanı, eklemeyi basılı tutarsanız araç konumunu geri sarabilmeniz.
Ctrl+Home --> Aracın ana konumunu ayarlar.
Alt+Sol Ok Tuşu --> Ağır çekim, 2 kat daha yavaş.
Alt+Sağ Ok Tuşu --> Zamanı hızlandırır (1x hızda üst sınır)
Ctrl+Shift+H --> Rastgele lastiği patlatır.
Ctrl+Shift+T --> Rastgele trafik oluşturur.
Ctrl+Shift+D --> Günün zamanı değişir.
Ctrl+Q --> Sürüş modları değişir. Şanzımanda Sport ve D gibi modlar arasında geçiş yapar. Aracında ESP modu değişir.

BeamNG Tüyolar​

Tab tuşu ile araçlar arasında geçiş yapmadan önce hangi tuşa basıyorsanız, bir önceki araçta o tuş basılı kalır. Yani, W'ye basıp Tab'a basarsanız, önceki aracınız tam gaz ilerlemeye devam edecektir.

Oyunu eskisi kadar oynayamadığım için tüyoyu şimdilik 1 tane tutayım. Okuduğunuz için teşekkürler.

Son incelemeler

Artıları: Güzel işte :)
Eksileri: Yok
Eline sağlık hocam.
  • Muhteşem
İfadeler: die
Artıları: Ayrıntılı
Gerçekten ayrıntılı bir rehber/bilgilendirme yazısı olmuş. Elinize sağlık.
  • Muhteşem
İfadeler: die

Yorumlar

İncelemen için gerçekten çok teşekkür ederim. BeamNG'nin ülkemizde gerçekten görmesi gerektiği değeri görmediğini düşünüyorum. YouTube'da Türk bir eleman var, adam Türkçe yapacağı içeriği Google Translate'den okuduğu bir cümleyle İngilizce yaparak milyonlar izleniyor, hatta belki de binlerce dolar para kaldırıyor. Şu devirde zenginlerin hepsi matrix'in açığını bulanlardan oluşuyor :D
 
İncelemen için gerçekten çok teşekkür ederim. BeamNG'nin ülkemizde gerçekten görmesi gerektiği değeri görmediğini düşünüyorum.
Evet, kesinlikle. Geçen kuzenim ikinci el direksiyon seti aldı ve birinci sahibini ayarları için aramıştık. Adam BeamNG'yi görünce bu oyun ne, grafikler ne, bu kaza yapma oyunu değil mi gibisinden şeyler sordu. BeamNG yerine ETS2 oynayacakmışız daha çok sararmış. :)
 
BeamNG muhteşem bir oyundur, tartışmasız. Her şeyin simülasyonu olduğu için harika bir deneyim sunuyor. Süspansiyon simülasyonu harika, yol tutuş dinamiklerini çok güzel hissettiriyor. Tek eksiği sanırsam lastik sıcaklık simülasyonu yok, bir de optimizasyon sorunu var. Onun dışında kusursuz, piyasanın en iyi araç oyunu tartışmasız. Fakat potansiyeli dopamin sömürücü Shorts videoları ve kaza videoları oyunun itibarını mahvediyor, oyunu kaza yapma oyunu olarak tanımlayan bir kitle var fakat BeamNG'nin mekanikleri ve fizikleri kaza yapmaktan ibaret değil.
 
  • Beğen
İfadeler: die
BeamNG muhteşem bir oyundur, tartışmasız. Her şeyin simülasyonu olduğu için harika bir deneyim sunuyor. Süspansiyon simülasyonu harika, yol tutuş dinamiklerini çok güzel hissettiriyor. Tek eksiği sanırsam lastik sıcaklık simülasyonu yok, bir de optimizasyon sorunu var. Onun dışında kusursuz, piyasanın en iyi araç oyunu tartışmasız. Fakat potansiyeli dopamin sömürücü Shorts videoları ve kaza videoları oyunun itibarını mahvediyor, oyunu kaza yapma oyunu olarak tanımlayan bir kitle var fakat BeamNG'nin mekanikleri ve fizikleri kaza yapmaktan ibaret değil.
Lastik ısı/ağırlık izlengeci de var lastik aşırı ısındığında patlıyor. Yani lastiğin ısısı ve kaç kilo ağırlığa maruz kaldığını izleyebiliyorsunuz. Evet, Shorts videoları sanki oyunu sadece kaza yapma oyunuymuş gibi sergiliyor. :(
 
Lastik ısı/ağırlık izlengeci de var lastik aşırı ısındığında patlıyor. Yani lastiğin ısısı ve kaç kilo ağırlığa maruz kaldığını izleyebiliyorsunuz. Evet, Shorts videoları sanki oyunu sadece kaza yapma oyunuymuş gibi sergiliyor. :(
Hocam lastiğin deforme olması değil de yol tutuşuna etkisi demek istedim, yarış sporlarında pilotlar zigzag çizer ya; onun gibi. Aynı şeyden mi bahsediyoruz çok derin bir bilgi birikimine sahip değilim?
 
Hocam konuyu kaydettim. Bende oynuyorum oyunu ve çok güzel bir oyun bence. Hiç bilmediğim şeyleri anlattınız, ellerinize sağlık.
 
  • Beğen
İfadeler: die
CTRL basılı tutup fareyi araç üzerine getirince yeşil noktalar çıkıyor bunlara tıklayıp basılı tuttuğumuzda aracı tutmuş oluyor ve mouse yi nereye götürürsek araçda oraya fırlıyor çok hızlı yaptığımızda kaput bagaj gibi yerler kopuyor bunu söylemeyi unutmuşsunuz. :D
 
CTRL basılı tutup fareyi araç üzerine getirince yeşil noktalar çıkıyor bunlara tıklayıp basılı tuttuğumuzda aracı tutmuş oluyor ve mouse yi nereye götürürsek araçda oraya fırlıyor çok hızlı yaptığımızda kaput bagaj gibi yerler kopuyor bunu söylemeyi unutmuşsunuz. :D
Bahsettiğiniz şey yazıda geçiyor. Yine de teşekkürler açıkladığınız için.
Ctrl: Node yönetimi diyebileceğimiz şeyi tetikler. Biraz detaylı bir mevzudur, ileride belki anlatırım.
 
Açık konuşmak gerekirse, oyun gerçekten güzel fakat yediği zamlardan sonra pek alınası değil.
 
BeamNG muhteşem bir oyundur, tartışmasız. Her şeyin simülasyonu olduğu için harika bir deneyim sunuyor. Süspansiyon simülasyonu harika, yol tutuş dinamiklerini çok güzel hissettiriyor. Tek eksiği sanırsam lastik sıcaklık simülasyonu yok, bir de optimizasyon sorunu var. Onun dışında kusursuz, piyasanın en iyi araç oyunu tartışmasız. Fakat potansiyeli dopamin sömürücü Shorts videoları ve kaza videoları oyunun itibarını mahvediyor, oyunu kaza yapma oyunu olarak tanımlayan bir kitle var fakat BeamNG'nin mekanikleri ve fizikleri kaza yapmaktan ibaret değil.

Bu oyun gerçekten lisanslanırsa bir de iyi haritalar eklenirse, güncellemekte lazım animasyonları harika olur.
 
Bu oyuna ETS 2'deki konvoy için olan çevrimiçi menü gibi menü eklenirse arkadaşlarımızla oynamaktan masa başından kalmayız. O derece eğlenceli olur.
 
Bu oyunda ekstra senaryo modu nasıl yüklerim? Mesela tır yolda gidiyor arabayla onun altından falan geçmeye çalışacagiz?
 
Bu oyunda ekstra senaryo modu nasıl yüklerim? Mesela tır yolda gidiyor arabayla onun altından falan geçmeye çalışacagiz?
Bunu ben senaryo ile yapmıyordum. Kazaya uygun bir yol bulup oraya bir araç spawnlayın. Ardından aracı AI'ye atayın. Eğer AI yerine kendiniz kontrol etmek isterseniz, araca tam gaz verdikten sonra tab tuşuna basın. Gaz takılı kalacak, böylece diğer arabayla virajda bekleyebilir veya tam diğer araç geçerken önüne atlatabilirsiniz. Eğer AI'ye atarsanız, yapmanız gereken hız sabitleme kullanarak, go butonuna basmanız. Yol boyunca düzgünce o yoldan gidecek.

Fakat burada önemli olan kamera işlerini ayarlamanız. BeamNG'de gömülü kayıtla entegreli kamera yönetim sistemi var. Kayıt başladıktan sonra yarattığınız sıralamaya göre kamera açıları sırayla değişebiliyor.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
die
Okuma süresi
7 dakika okuma
Görüntüleme
2.844
Yorumlar
18
İncelemeler
2
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız
Değerlendirme
5,00 yıldız 3 değerlendirme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

die adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı