abi macos çok stabil ya.gif



Macintosh bilgisayara virüs veya kötü amaçlı yazılım bulaşabilir. Bu nedenle sorunun kısa yanıtı, evettir. Ancak, bir Apple Macintosh bilgisayarına Microsoft Windows bilgisayarına kıyasla bulaşma olasılığı daha düşüktür. Bazen Apple ürünlerinin virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı aşırı güvenlikli olduğu söylenir, ne yazık ki bu doğru değildir. MacBook'lar, iMac'ler ve Mac Mini'lerin tümüne virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar bulaşabilir. Bilgisayar korsanları da bunlara başarıyla saldırı gerçekleştirebilir.

Neden Windows'a nazaran daha az virüs üretiliyor?

Bunun temel nedeni, siber suçluların pazarın büyük bölümünü oluşturdukları ve bu nedenle daha fazla fırsat sundukları için çabalarının çoğunu Windows makineleri için kötü amaçlı yazılım oluşturmaya odaklamış olmalarıdır. Bununla birlikte, Mac'in pazar payının artmasıyla birlikte siber suçlular, çabalarını giderek daha fazla Apple'a odaklamaktadır. Siber suçlular, çoğunluk neredeyse oraya göre hareket eder.

Mac'in tarihsel olarak bazı nedenlerden dolayı güvenli ve emniyetli olduğu düşünülmüştür. Son yıllarda bu, üstte söylediğimiz gibi, önemli ölçüde değişti. Malwarebytes, 2019'daki ''Kötü Amaçlı Yazılımların Durumu'' hakkındaki raporunda, "2018'e göre yüzde 400'ün üzerinde bir artışla Mac tehditlerinin genel yaygınlığında önemli bir artış" gördüğünü söyledi.

2015 yılında Bitdefender'ın kıdemli e-tehdit analisti Bogdan Botezatu'nun "Mac OS X yazılımının tüm Windows sürümlerinin toplamından daha yüksek riskli güvenlik açıkları var" dediği aktarıldı. Bu açıklamaya ve görünen gerçeğe rağmen, Mac bilgisayarlara hâlâ Windows bilgisayarlardan çok daha az virüs bulaşıyor.

Genel olarak sıralayacak olursak, Apple Macintosh bilgisayarlarda Windows bilgisayarlar kadar virüs olmamasının bazı nedenleri:


  • Mart 2001'de macOS X ile başlayarak Macintosh işletim sistemleri, BSD çekirdeğinin bir çatalı olan "Darwin" üzerine kuruludur.
  • Bilgisayar virüsü yazarlarının çoğu, IBM platformuna ve Microsoft Windows'a daha aşinadır; bu, bu platform için bir virüs oluşturmalarının onlar için daha kolay olduğu anlamına gelir.
  • Virüsler veya diğer kötü amaçlı yazılımlar oluşturmak için kullanılan araçların, komut dosyalarının ve kodların çoğu Microsoft Windows için tasarlanmıştır.
  • Virüslerin hedeflerinin çoğu, bilgi ve para çalmak veya ortalığı kasıp kavurmak amacıyla hükümetler ve işletmelerdir. Devlet kurumları ve işletmeler tarafından kullanılan bilgisayarların çoğunda Windows işletim sistemi bulunur ve bu da çoğu virüsün Mac'ler yerine Windows bilgisayarları hedef almasına neden olur.

Büyük çapta hangi kötü yazılımlar dağıtıldı?

  • Flashback malware - Nisan 2012'de 600.000'den fazla Apple bilgisayarına bulaştı. Hesap oturum açma kimlik bilgileri de dahil olmak üzere kullanıcının kişisel bilgilerini çalmak için tasarlanmıştır.
  • OSX/KitM.A virüsü - Mayıs 2013'te az sayıda Apple bilgisayarına bulaştı. Bir kullanıcının masaüstünün ekran görüntülerini almak ve çeşitli web sitelerinden birine yüklemek için tasarlanmıştır.
  • OSX.PROTON - 2017'de binlerce Apple bilgisayarına bulaştı. macOS Anahtar Zinciri uygulamasına erişerek kullanıcının hesap kimlik bilgilerini çalmak için tasarlanmıştır.
  • OSX/MaMi - Ocak 2018'de birkaç bin veya daha fazla Apple bilgisayarına bulaştı. Bir kişinin bir bilgisayarın İnternet trafiğini görüntülemesine izin vermek için tasarlanmıştır, buna "snooping" de denir.

launch-mac-apps-wide.png

Yazılım ve eklenti tehditleri

macOS, birçok Windows sürümünden daha güvenli olsa da İnternet'e bağlanan ek yazılımlar, eklentiler ve eklentiler güvenlik açıklarına neden olabilir. Bir Mac bilgisayara saldırmanın en yaygın yolu Adobe Reader, Flash ve Java gibi üçüncü taraf tarayıcı ve tarayıcı eklentileridir. Bugün, çoğu Mac kullanıcısı bilgisayarda bu eklentileri yüklemiş ve etkinleştirmiştir.

Ek güvenlik tehditleri

Mac kullanıcıları yine de truva atlarının, kimlik avı dolandırıcılıklarının ve çevrimiçi dolandırıcılığın kurbanı olabilir. Bir Mac bilgisayar kullanıcısıysanız, yine de çevrimiçiyken güvenliğin nasıl sağlanacağı konusunda bilgi sahibi olmanızı öneririz. %100 güvenli bilgisayar diye bir şey yoktur. Mac, Windows ve hatta Linux bilgisayarların tümüne virüs veya başka kötü amaçlı yazılımlar bulaşabilir.

Kaynaklar:
1) ComputerHope
2) Vikipedi
3) Kaspersky - BitDefender

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
Oğuzhan T
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
931
Yorumlar
4
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

Oğuzhan T adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı