No Way Home'a Kadar Tüm Spider-Man Filmleri

Spider-Man No Way Home'u izlemek isteyen ancak daha önce hiçbir Spider-Man filmini izlememiş arkadaşlar için bunu hazırlamak istedim. Umarım işinize yarar.

Bir gezi olarak laboratuvara giden liseli Peter Parker aşık olduğu Mary Jane Watson'ın fotoğrafını çekerken eline düşen 15 süper örümcekten birinin elinde gezindiğini fark etmez. Süper örümcek Peter'i ısırır ve gözden kaybolur. Bir şey olmayacağını düşünen Peter Parker başına geleceklerden habersizdir. Örümcek hislerini ilk kullandığı an olan yemekhane sahnesiyle beraber kapı komşusu ve aynı zamanda aşık olduğu kızı etkilemeyi başarır.
1639854751918.png



Ve eline yapışan çatal, yanlışlıkla attığı ağ ile artık normal olmadığını anlamıştır. Bunu değerlendirerek para kazanmak ister. 3 dakika boyunca rakibi karşısında ayakta kalabilirse 3 bin dolar teklif edilmiştir. Örümcek hisleriyle rakibini 2 dakikada yere sermiştir ancak hak ettiği para yerine "I missed the part where that's my problem." cevabını almıştır. Bunun üzerine bir hırsız paraları çalmıştır ve Peter onu durdurma şansı var iken durdurmamıştır. Ve kendisine verilen cevabı parası çalınan kafes dövüşü düzenleyicisine iade etmiştir. Parayı çalan hırsız Ben Amca'sının ölmesine sebep olunca önemli bir karakter gelişimi yaşanmıştır. Artık sadece kendi sorunlarına değil. Dünya'daki herkesin sorunlarına yardımcı olmalıydı.

Etkilememesine rağmen nasıl örümcek adam olduğunu anlatmak istedim. Şimdi devam ediyoruz.

Spider Man 1'deki düşmanı Oscorp şirketinin başında olan kişi Norman Osborn'un ta kendisidir. Yaptığı bir deneyde içine kötü ruh (karanlık yanı) sokmuştur. Karanlık yanı Osborn'un korkak gözlerinin derinliklerinde her şeyi gözlemledikten sonra ortaya çıkar ve gerisinde bırakacağı yıkımı gözetmeksizin bütün zalimlikleri yapar. Osborn kontrolü ele aldığında ise olan hiçbir şeyi hatırlamaz. Green Goblin (bundan sonra Osborn'un karanlık yanına böyle sesleneceğim.) kötülüğünün yanında zekidir de. Örümcek adama John Jonah Jameson gibi habercilerin manşet olmak için yaptıkları kötü haberler aracılığıyla "İnsanlara yaptığın iyiliklere rağmen hepsi senden nefret ediyor." mesajını vererek yanına çekmeye çalışmıştır. Bunu başaramayan Green Goblin örümcek adamı MJ ile tehdit ederek tuzağa çeker. Örümcek adam MJ'i kurtardıktan sonra Green Goblin ve örümcek adam arasında çetin bir savaş gerçekleşir. Savaşta normalde öndeyken MJ hakkında tehdit savurarak örümcek adamın rage kilidini açtığı için kaybeder. Son şans olarak Osborn numarası yaparak örümcek adamı sinsice sırtından bıçaklamaya çalışır ancak nafile. Örümcek hisleri örümcek adamı kurtarır, Green Goblin ise kendi bıçağıyla ölür. Norman Osborn'un çocuğu olan Harry Osborn bunu örümcek adama ödetmeye and içmiştir.
1639859849821.png



Spiderman 2'ye geçelim.

Spider man 2'nin ana kötüsü Dr. Otto Octavious'dur (İsmini yazarken bile ağlayasım geliyor.) Dr. Otto Octavious Harry Osborn'un yatırımıyla kendisine gelişmiş kollar ve füzyon bazlı yeni bir enerji kaynağı üretmiştir. Bu gelişmiş kolların kontrolünden çıkmaması için kendine bir çip yerleştirmiştir. Artık her şey hazırdır. Ancak bu enerji kaynağında bir terslik oluşmuş ve tüm metalleri çekmeye başlamıştır. Aynı zamanda Doktorun çipinin işlevini de tersine çevirmiştir. Artık o kolları değil, kollar onu kontrol ediyordu. Böylelikle ana kötü olmuştur. Bu sırada bunalımları yüzünden güçlerini yitiren Peter Parker kötü günler yaşamaktadır. Doktor tarafından belki de örümcek adam olmamalısın cevabını alınca Ben Amca ile konuşur gibi olur "Büyük Güçle birlikte büyük sorumluluk gelir."...


Normalde direkt son savaşa geçecektim ama bu fotoğrafı koymasam olmazdı. Bu tren savaşını izlemeni öneririm. Çok iyidir.
1639858154040.png



Son sahnede kolların yönlendirmesiyle beraber makineyi tekrardan yapan Dr. Octopus MJ'yi de kaçırmıştır. Örümcek adam makinenin fişini güçlükle de olsa çekmiştir. Her şeyin bitmesi gerekirken hiçbir şey olmamıştır. Makine hala tüm hızla metalleri içine çekmeye devam ediyordu. Kaba kuvvetten vazgeçip Dr. Octopus ile maskesini çıkarıp konuşmayı denemiştir. Onu ikna etmiştir. Ama makineyi durdurmanın tek bir yolu vardır. Dr. Octopus'un kendini veda etmesi. Makine ile beraber suyun derinliklerinde kaybolmuştur. Bu sırada orada olan MJ örümcek adamın Peter olduğunu öğrenmiştir. İkisi de birbirine aşıktır ancak karşısına her zaman düşmanlar çıkacağını bilen örümcek adam bir kişinin hayatının daha kendisi yüzünden tehlikeye girmesini istemediği için birlikte olmayı reddetmek zorundadır...
1639858937395.png



Spider man 3

Açıkçası bu kadar çok yazı yazmanın verdiği yorgunluk ve en az hatırladığım film olmasından dolayı bu diğerlerine göre kısa olabilir.

Babasının ölümünden örümcek adamı tutan Harry Osborn'un öfkesi örümcek adamın en yakın arkadaşı olduğunu öğrenmesine rağmen dinmemiştir. Örümcek adam ile kapışır. Peter'a Green Goblin bombalarından fırlatır ancak kendisine geri atılır ve yüzünün yarısı yanar.

Venom adı verilen simbiyotik Peter'a yapışır. Peter bu simbiyotik yüzünden çok kötü ve gıcık biri olmuştur. Artık dost canlısı değildir. Arkadaşları bile onu tanıyamaz olmuştur. Bunu fark etmesi geç olmuştur ancak fark etmiştir. Bunu çıkarmanın tek yolunun ses veya ateş olduğunu öğrenen Peter bir saat kulesinin tepesinde çanı çalarak simbiyotiği kendisinden çıkarmayı başarır. Kendisinden çıkan simbiyotik daha önce kamerasını kırdığı bir gazeteciye (Eddie Brock) yapışır.

Kızını korumaktan başka bir amacı olmayan bir kız babası kum adam ile venom ittifak yapar. Örümcek adam son savaşta tek bir düşmana karşı değil, venom ve kum adama karşı savaşmak zorundadır. Hem Venom hem kum adam kendisini perişan hale getirmiştir. Hiçbir umut kalmamışken Harry Osborn yardıma gelmiştir. Artık objektif bir bakış açısından bakmayı öğrendiği için örümcek adama yardım etmiştir. Kum adamı su ile alt ettikten sonra geriye Venom kalmıştır ancak Harry Osborn örümcek adamın hayatını kurtarmak için venomun bıçaklarına kendini siper etmiş ve Peter Parker'in kollarında kahramanca ölmüştür.

Son sahnede ise kum adam ile duygusal bir yüzleşme (konuşma) gerçekleşiyor. Aslında Ben Amca'yı öldüren kurşun kum adamın silahından patlamış...

Sıra TASM serilerinde.

TASM 1
Gittiği gezide sürüden ayrılan Peter Parker girmemesi gereken bir gizli deney odasına girmiştir. Örümcek ile insanın uyumluluğunun araştırıldığı bir oda. Bu odadan çıkan örümceklerden biri Tobey'de de olduğu gibi Andrew'in Peter'ını da ısırmıştır. Bu arada bu Peter Parker MJ'ye değil, Gwen Stacy'ye aşıktır. Asıl konuya girmeden önce, bu filmde de aynı Tobey'de olduğu gibi başkasının sorunlarına el atmadığı için Peter'in Ben Amca'sı ölüyor. Yine aynı şekil yani. Bu sefer marketteki hırsız koşarken Ben Amca durdurmaya çalışıyor. O sırada silah patlıyor.

Bu filmin ana kötüsü Peter'in babasının iş arkadaşı olan Dr. Connor'dır. Bir kolunu kaybetmiştir. Bu yüzden bunu çıkarmaya çalışmaktadır. Bunu da kertenkele-insan birleşimiyle yapmaya çalışmıştır. Her ne kadar herkes bunun kötü bir fikir olduğunu kendisine söylemiş olsa da artık tek kol yaşamak istememektedir. Kendisine kertenkele birleşimini sağlayacak aşıyı enjekte etmiştir. Gerçekten de kolu çıkmıştır. Ancak zaman geçtikçe kötü hissetmeye başlamıştır. Ve sonunda tamamen dev bir kertenkeleye dönüşür. Ama bu onun için kötü bir şey değildi. Aksine, zavallı insanlardan daha hızlı ve çevikti. Bu yüzden tüm Dünya'yı kertenkele yapmak istemişti. En yüksek binalardan birine kertenkele uyumluluğunu sağlayacak sıvıyı dağıtacak bir sistem yapmıştır.

Bölümü burada kesip bununla eş zamanlı olarak gerçekleşen Peter'in aşk hayatını anlatacağım.

Bu Peter Parker Tobey'inkine göre aşk hayatında daha atılgandır. Öyle ki ailesiyle yemek bile yemiştir. Gwen'in babası polisti. Yemekte Gwen'in babasıyla örümcek adamın polislerin içine burnunu mu soktuğu yoksa yardımcı mı olduğu hakkında bir tartışma dönmüştür. Ancak çok büyük bir gerginlik oluşmamıştır. Bu tartışmadan sonra biraz hava almak isteyen Peter balkona çıkmıştır. Yanına gelen Gwen'e dayanamayıp Peter olduğunu romantik bir sahneyle söylemiştir.
1639862139401.png




Şimdi devam ediyoruz.

Tüm Dünya'yı kertenkeleye çevirecek olan sistemin çalışacağı gece Gwen'in babası da oradaydı. Sonuçta bir polisti. Sistemin çalışmasına çok az bir süre kalmıştı. Ama örümcek adam kertenkele ile oyalanıyordu. O sırada Gwen'in babası pompalı ile gelip kertenkeleyi oyalamaya başladı ve örümcek adam sistemi son saniyede durdurdu. Ve hazırlamış oldukları ilacı koyarak Dr. Connors'ı da iyileştirdiler. Ancak ne yazık ki bu sırada pompalı bir biyolojik silahı yavaşlatmaktan öteye gidemezdi. Gwen'in babası ağır yaralanmıştı. Gwen'in babasının son nefeslerinde bile tek düşündüğü şey kızının güvenliğiydi. Kızının örümcek adam ile birlikte olursa tehlikede olacağını biliyordu. Bu yüzden Peter'a kızından uzak duracağına dair söz verdirtti. Ancak Gwen bundan habersizdi. İkili arasında çok dramatik sahneler gerçekleşti.
1639862576497.png



TASM 2

Andrew ve Gwen arasındaki ilişki hala çıkmazdaydı. Dramatik sahneler devam ediyordu. Taa ki Andrew öğretmeninin " Tutamayacağın sözler verme Peter." sözünün üzerine Gwen'in arkasına oturarak "En iyileri de onlar oluyor ama." demesine kadar. Bu sırada örümcek adamlığa devam eden Peter'ın sorunları vardır. En yakın arkadaşı olan Harry Osborn babasının ölümüne sebep olan hastalığa yakalanmıştır ve tek ilacının örümcek adamın kanı olduğuna inanmaktadır. Örümcek adam ise onu öldüreceğini düşünüyor. Bu yüzden en yakın arkadaşının ölümünü seyretmekten başka çaresi yoktur. Harry ise örümcek adama karşı kin toplamıştır ve Green Goblin olmuştur.

Diğer bir yandan ise Max isimli bir adam Osborn şirketinde çalışmaktadır. Her gün işine gelip gitmesine rağmen ne bir selam diyerek gününü neşelendiren biri vardır ne de halini hatrını soran. Her gün işine gider, bir şeyleri tamir eder ve evine döner. Bir gün yılan balıklı sudan enerji üreten bir sistem bozulmuştur. Onu tamir ederken ayağı kayar ve yılan balıklarının içine düşer. Böylece elektroya dönüşmüş olur.

İlk önce elektro ile kapışırlar. Elektro, şebeke olan her yerde özgürce hareket edebilir. Bu yüzden yakalaması çok zordur. Örümcek adamı çarparak kül haline çevirmek üzereyken Gwen'in yardımı sayesinde elektroya fazla şarj yüklenir ve yok olur.

Bu sırada sevinç ile kutlama yaparken maskesini çıkarmış Peter'i ve Gwen'i gören Harry gelir ve kendisine örümcek adamın kanını vermeyi reddeden kişinin en yakın arkadaşının ta kendisi olduğunu görür. Sinir katsayısı iyice artar. "Sen benden bir şeyi aldın, şimdi ben de senden bir şeyi alacağım." diyerek Gwen'i kaçırıp yükselir. Bunun ikisi arasında olduğunu, Gwen'in bir alakası olmadığını anlatmaya çalışan Andrew Gwen'i bırakmasını ister. Green Goblin Gwen'i tam anlamıyla bırakır. Bir ağ yardımıyla onu kurtarmayı başarır ancak her an kopabilecek riskli bir ağdır. Gwen'i kurtarmaya odaklanmış Peter Harry tarafından boğularak öldürülmek üzereydi. Kurtulmanın tek yolu dişliyi hareket ettirmekti ancak unuttuğu bir şey vardı. Hareket ettireceği dişlinin ağın kopmasına sebep olacağıydı. Dişliyi hareket ettirmiş ve Green Goblini alt etmişti. Gwen düşmeye başlamıştı. Ona bir ağ fırlatarak tutmaya çalışmıştı, tuttu da. Ancak yarattığı gerginlik dolayısıyla yere düşmemiş olsa da yaşayamamıştı. Her Gwen'i bu işe bulaştırdığında Gwen'in babası gözünün önüne gelen Peter, artık kabuslarında da Gwen'in babasını görmektedir.
1639864048414.png



Çok güzel kızdı, yazık oldu.

Örümcek Adam: Eve Dönüş

Film diğerlerinin aksine Peter'in ısırılması ile değil, zaten örümcek adam olmuş Peter'in ergen ergen yaşadığı her şeyi videoya almasıyla başlıyor. Tony Stark'ın yanında yani. Okul hayatında ise okulundaki MJ'e aşık. Okulundaki Flash adlı kişi ise örümcek adamı hayranı ancak tabii ki kimse onun örümcek adam olduğunu bilmiyor. Taa ki Ned adlı en yakın arkadaşının odasında olduğunu bilmeden örümcek adamlık yapmasına kadar. Ned Peter'in örümcek adam olduğunu öğrenmiştir ancak başka kimseye söylememiştir. Bu sırada örümcek adamlık hayatında ise sürekli bankalar soyan bir çetenin peşindedir. Yine bir gün onları kovalarken bu filmin ana kötüsü olan Vulture devreye girmiştir. Tony Stark ise gelip sürekli Peter'i kurtarıyordur ancak aslında kendisi gelmiyor, zırhını gönderiyordu. Peter ise bundan bıkmıştır. Peter mahallenin dostu örümcek adamdan fazlası olmak isterken Tony Stark bunun tehlikeli olduğunu düşünüyordu. Ama Peter kararlıydı. Kötüler başka şehre gittiği için çıkmış olduğu geziye geri girerek peşlerinden gitmeye karar vermiştir. Orada ise Vulture ve ekibi bir gemiyi harap etmiştir. Peter ise ne gemiyi kurtarabilecek gibi duruyordu ne de içindeki insanları. Yine gelip Tony Stark günü kurtardı. Vulture ile son karşılaşmada ise örümcek adam onu alt ederek kendini kanıtlamıştır. Tony Stark ona bir yenilmezler üyesi olmayı ve demir örümcek adam kıyafetini vermeyi teklif etmiştir ama Peter mahallenin dostu örümcek adam olarak kalmaya karar vermiştir.
Bu arada MJ ile Peter arasında pek bir şey geçmiyor bu filmde. Sadece MJ sürekli Peter'in hareketlerini gözlemliyor.
1639911268103.png



İzlemediğim için sahneleri izleye izleye yazdım o yüzden biraz kötü olmuş olabilir ancak etkisi de yok zaten. Diğerlerini yazmışken 1 film de eksik kalmasın diye yazayım dedim.

Örümcek Adam: Evden Uzak

Bu film Tony Stark'ın ölümünden sonra geçmekte. Tony Stark kendisine EDITH adlı bir gözlük bırakmıştır.

Bu filmde ilk kötüler elementals'lardır. Yani ateş, su gibi elementlerden oluşan dev şeyler. Dünya'nın belirli bir bölgesinde belirli bir saatte ortaya çıkıp yıkım yapan şeyler. Örümcek adam bunu kendi başına durduramazdı ancak Tony Stark da artık yoktu. Mysterio adlı yeni bir süper kahraman filme geldi. Kendisi diğer evrenlerden gelmiş ve kendi evrenini elementals adlı düşmanlara kaybetmişti. Bu yüzden elementals'ların nerede ve ne zaman çıkacağını bilen ve nasıl savaşılacağını bilen tek kişiydi. Diğer 3 element bu ikiliye yenilmiştir ancak en güçlü element kalmıştır: Ateş. Bu element Dünya Çekirdeği'nden enerji çekip tüm Dünya'yı hızlıca yiyebilecek güce sahip. Bu güce ulaşmak üzereyken Mysterio kahramanlık yapıp canını tehlikeye atıp onu durdurmaya çalışmış ve başarmıştır da. Bu yüzden Peter Mysterio'nun EDITH adlı gözlüğü kendisinden daha fazla hak ettiğini düşünerek Mysterio'ya vermiştir.
1639911752412.png



Artık okul gezisinin tadını çıkarmak isteyen Peter, akşam MJ ile ufak bir yürüyüşe çıkar. Peter seveceğini itiraf edecek iken MJ onun örümcek adam olduğunu zaten bildiğini söyler ve kanıt olarak da örümcek adam eğer sınıfımızdan biri olmasaydı buraya gelmiş olmazdı der ve üstüne ağ olan bir tane drone çıkarır. Drone'a göz atarken olaylar aydınlanmaya başlar. Aslında tüm elementler bir ilüzyondan ibaretti ve Mysterio'nun oyunuydu. Peter'in gözlüğü verdiği Mysterio...
1639912569318.png



Bunu Nick Fury'e anlatmak isterken kendisini bir ilüzyonun daha içinde bulur ve tren ile yabancı bir ülkeye gider perişan halde. Happy oradan kendisini alır ve gerçek Nick Fury'e ulaşıp "Bu sörf tahtası sizin mi" gibi bir şey der.(Tam hatırlamıyorum.) Mysterio Nick Fury'i de tuzağa düşürecekken Happy'nin verdiği mesaj sayesinde Mysterio'nun bir hain olduğunu bilerek önlemini almıştır. Artık son savaş vaktiydi. Örümcek adam ile Mysterio karşı karşıya. Mysterio drone'ları ile ona saldırmıştır ancak nafile. Örümcek hisleri sayesinde hepsinden kurtulup Mysterio'yu alt etmiştir. Mysterio kendi silahıyla ölmüştür. İlüzyon yoktu. Her şey bitmiş iken haberlerde John Jonah Jameson'a gelen bir video haberlere çıkar. Mysterio Örümcek adamın gerçek kimliğini açıklıyor. After Credit'te ise Peter'in konuştuğu Nick Fury ve yardımcısının aslında bir Skull olduğunu ve Nick Fury'nin 1 senedir Skull'lar ile bir uzay gemisinde olduğu ortaya çıkar.
1639913159777.png

Yorumlar

Hocam Skulllar kötüler mi?
Evet Skull denilen ırk Captain Marvel'in solo filminin ana kötüleridir. İstedikleri her şeyin DNA'sını bile kopyalayıp o gibi görünebilirler. Ama hatırladığım kadarıyla bu Nick Fury ve yardımcısının anlaştığı iki Skull iyi olanlardandı. Nick Fury de zaten gemide tutsak bir şekilde değil, keyif yaparak duruyordu. Arada sırada rapor da alıyordu. Zaten Mysterio'nun kötü olduğunu Happy haber verene kadar anlayamamasının sebebi gerçek Nick Fury olmamasıydı. Gerçek Nick Fury olsa iki dakikada paket ederdi.
 
Cidden emek verilmiş ve bence çok da güzel bir yazı olmuş. Ama ne olursa olsun Tobey Maguire'lı Spider Man üçlüsünün yerine hiçbirini koyamıyorum ya. Çocuktuk onu izlediğimizde o yüzden sanırım. Spider Man dedin mi ilk üç film sadece...
 
Cidden emek verilmiş ve bence çok da güzel bir yazı olmuş. Ama ne olursa olsun Tobey Maguire'lı Spider Man üçlüsünün yerine hiçbirini koyamıyorum ya. Çocuktuk onu izlediğimizde o yüzden sanırım. Spider Man dedin mi ilk üç film sadece...
Ben de Tobey ile büyüdüm. Çocuklukta yaşanan şeylerin ayrı bir yeri oluyor.( Çocukken Metin2 oynuyordum mesela, onun da bende ayrı yeri vardır.) Ancak Tobey'in filmlerinin senelerine göre çok kaliteli filmler olduğu inkar edilemez bir gerçek. Bu arada övgünüz için teşekkürler.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
TakatimKalmadı
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
1.361
Yorumlar
4
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı