VR'ın Geleceği (Sanal Gerçeklik)

Merhaba arkadaşlar. Bugünkü blogumda, VR’ın geleceği ile ilgili düşüncelerimi paylaşacağım.

Bildiğiniz üzere, VR teknolojisi, Half Life: Alyx’ın çıkışı ile tekrardan gündeme geldi.

Oyundan kısaca bahsetmek gerekirse, Valve yine kendisini konuşturmuş. Her Half Life oyunu bir devrim yapar derler. Aynen de öyle. Alyx’in de devrimi, VR’da oldu. Çoğu kişiye bu deneyim yetmedi bile.

Neyse, konumuza dönelim. Geleceği nasıl olur? Özellikle Half Life: Alyx’in etkisi nedir?

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki; VR hâlâ istenen seviyede gelişmedi, değil. Bundan beş yıl sonra belki daha farklı şeyler konuşacağız VR hakkında.

VR’dan beklentimizi de çok üst çıtalara koymamamız gerekir. Örnek vermek gerekirse, bir Witcher 3, Tomb Raider veya CoD gelmeyecek. VR’ın konseptini biliyoruz.
Açıkçası VR’a gelecek en iyi oyun örneği, Half Alyx gibi olur.

VR’ın eksilerinden bahsedeyim. (İleride çözülebileceğini de varsayın tabii.)
  • Çok pahalı. Yurt dışı için de geçerli bu pahalılık. 400-600 (HTC Vive 600 dolar, Playstation VR’da 400 dolar.) dolarlık bir ürünü, neden alayım ki? Gerekçeleri yeterli değil.
  • Kafaya ağır bir şey takıyoruz. İleride en azından daha küçük, taşınılabilirliğe uygun bir alet olabilir.
  • Oyunlar tam fiyattan (60 Dolar/Euro) çıkıyor. Hem 400-600 Dolarlık ürün alacağım hem de ülkemizdeki şu kura göre hesaplanmış oyunu. Oyunlar gelecekse, Valve’ın yaptığı gibi, özel bir fiyatlandırma ile gelmeli. (Half Life: Alyx, 90 TL’den çıkmıştı.)
  • Bizleri kablo ile uğraştırıyor. Çoğu kişi bu uğraşı vermek istemez. Oynarken, takılabiliriz bile.
  • Oyun çeşitliliği çok az. Half Life: Alyx gibi beş-yedi tane daha oyun olursa, belki düşündürebilir bizi. (Daha doğrusu, yurt dışındaki insanları. Bu fiyattan Türkiye’de sadece sayılı kişi alabilir.)
2. Soru: Half Life: Alyx’in çıkışının, VR üzerindeki etkisi nedir?
Half Life: Alyx ile insanlar, VR’da iyi oyunların çıkabileceğini gördü. Diğer büyük firmalar da (EA Games, Activision, CD Project Red, vb.) VR’a özel oyun çıkartabilirler. Mevcut oyunlarını, VR’a uyumlaştırabilirler. Bu konuda iyi bir örnek oldu.

Alyx, diğer VR oyunlarına kıyasla, mekaniklerini kolaylaştırmıştı. (Örneğin, bir nesnenin elimize ışınlaması. Boşuna nesnelerin yanına gitmek zorunda kalmadık. Gittiğimizde dahi, yanına yaklaşmak için birkaç adım daha atmamız gerekiyordu.) Yeni oyunlar yapılırken, bu gibi yenilikleri kullanabilirler. Kendileri de ekleme yapabilirler. Bu gibi yenilikler küçük gibi gözükür ama kritiktir. Örnek verdiğim nesnelerin elimize ışınlanmaması, oyuncuya külfetti sadece.
Star Wars’u (FPS türünde) VR’da deneyimleyebilsek, hoş olmaz mıydı sizce de?

Geleceğin teknolojisi midir?
Değildir. Bizlere farklı bir konsept ile yaklaşıyor lâkin başlı başına, yetersiz. Mobil oyunculuk gibi düşünmek gereklidir. PC/Konsol kalitesinde bir oyun çıkmaz ama bizleri içinde bulundurduğu süre kapsamında, eğlendirir.

Kısaca, Valve, Half Life: Alyx ile VR’da teknik oyunların çıkabileceğini gösterdi. Tabii; PC, konsol kalitesindeki oyunları beklemek olmaz. Çünkü VR’ın amacı bu değil; konsepti nedeniyle de uygun olabileceğini düşünmüyorum. Abartmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. “VR, ileride çöp olup, gidecek.” sözünü de doğru bulmuyorum. VR’ın ileriki yıllardaki gelişimiyle, kendine orta bir yer bulacağını düşünüyorum.
  • VR.jpg
    VR.jpg
    4,9 KB · Görüntüleme: 102

Yorumlar

VR pek bana göre değil çünkü gerçek anlamda yürüyemiyorsun bence fazla bir anlamı kalmıyor, ha ama yarış oyunlarındaki GRID ve Forza Horizon 4 gibi oyunlar için birebir.
 
Açıkçası böyle giderse birkaç yıla unutulup gidecek diye düşünüyorum. Şu an bile kullanıcı sayısı az, VR için çıkan oyunlar az, firmaların çalışması az ve bana kalırsa da pek kullanışlı ve eğlenceli bir alet değil VR.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Salih METİN
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
531
Yorumlar
3
Son güncelleme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Salih METİN adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı