Yurt Dışında ETİ Karam Gurme: ETİ Dare ve ETİ Leil Gourmet

Esenlikler. Bu blog serisini birkaç ay önce bırakmıştım. Son zamanlarda yeniden canlandırma isteğimden de ötürü konseptte değişiklikler yaparak yeniden yazmaya karar verdim. Yenilenen konseptteki ilk girdide ETİ Karam Gurme'nin yurt dışındaki farklı varyasyonlarını inceleyeceğiz. Tüm ürünleri inceledikten sonra içeriklerinin farklılıklarını en son bir tablo halinde yazacağım.
1. Türkiye'deki ETİ Karam Gurme'nin içindekiler bilgisi, besin değerleri tablosu ve bilgilerin kaynağı
2. Romanya'daki ETİ Dare'nin içindekiler bilgisi, besin değerleri tablosu ve bilgilerin kaynağı
3. Orta Doğu ve Afrika'daki ETİ Leil Gourmet'in içindekiler bilgisi, besin değerleri tablosu ve bilgilerin kaynağı
4. Ürünlerin farklı olduğu noktalar
5. Görüşlerim
Türkiye ETİ Karam Gurme
1692458916574.png

Türkiye'deki herkesin en az bir kez yediği kiminin sevdiği kiminin sevmediği kiminin sevse de kalorisinden ya da içindekilerden dolayı yiyemediği çikolatalı gofret. Çok anlatmama gerek yok zaten herkes biliyor bu gofreti.
Gramaj: Bu çikolatalı gofret şu an 50 gramlık paketlerde satılmaktadır.
Fiyat: Şu an bu çikolatalı gofret CarrefourSA'da indirimde ve 8 TL'den 6,75 TL'ye düşmüş. Bim'de ise 7,75 TL'ye satılıyor.
İçindekiler: Kakaolu Krema(%66,2)[Bitkisel Yağ(Palm, Ayçiçek, Pamuk), Şeker, Glikoz Şurubu, Yağsız Süt Tozu, Yağı Azaltılmış Kakao Tozu(%8,6), Peynir Altı Suyu Tozu(Süt Ürünü), Kakao Kitlesi, Emülgatör(Ayçiçek Lesitini, Poligliserol Polirisinolat), Aroma Vericiler, Tuz], Bitter Çikolata(%26,4)[Kakao Kitlesi, Şeker, Bitkisel Yağ(Palm), Tereyağı(Süt Ürünü), Yağı Azaltılmış Kakao Tozu, Kakao Yağı, Emülgatör(Ayçiçek Lesitini, Poligliserol Polirisinolat), Aroma Verici(Vanilin). Kakao Kuru Maddesi En Az %53'tür.], Gofret Yaprağı(%7,4)[Buğday Unu(Gluten İçerir), Patates Nişastası, Hindistan Cevizi Yağı, Emülgatör(Ayçiçek Lesitini), Kabartıcılar(Sodyum Hidrojen Karbonat, Amonyum Hidrojen Karbonat, Sodyum Asit Pirofosfat), Tuz]
100 Gram Ürünün Besin Değerleri
Enerji2159 kJ/517 kcal
Yağ(Doymuş Yağ Dahil)28 gram
Doymuş Yağ16 gram
Karbonhidrat(Şeker Dahil)58 gram
Şeker35 gram
Lif4,6 gram
Protein5,5 gram
Tuz0,5 gram

Romanya ETİ Dare
1692459033889.png

Ekşi Sözlük'te bilinen gıda ürünleri hakkında yapılmış yorumları okumayı seviyorum. Yine böyle okurken ETİ'nin yurt dışında Karam Gurme'yi farklı bir isimle sattığını gördüm ve konuyu derinlemesine araştırmaya başladım. Araştırmalarım sonucunda Romanya ve Polonya'da ETİ Karam Gurme'nin ETİ Dare adıyla satıldığını gördüm. Paket tasarımı olarak Karam Gurme'ye benzese de aralarında azımsanmayacak kadar fark var. Görünüş olarak Türkiye'deki Karam Gurme ile birebir aynı olan bu gofretin içindekiler kısmında ufak farklılıklar var.
Gramaj: 50 gram
İçindekiler: Kakaolu Krema(%66,2), Bitter Çikolata(%26,4), Gofret Yaprağı(%7,4) İçindekiler: Şeker, Bitkisel Yağ(Palm, Ayçiçek, Pamuk, Shea), Kakao Kitlesi, Glikoz Şurubu, Yağsız Süt Tozu, Yağı Azaltılmış Kakao Tozu(%6,5), Peynir Altı Suyu Tozu(Süt), Buğday Unu(Gluten İçerir), Patates Nişastası, Tereyağı(Süt), Emülgatörler(Ayçiçek Lesitini, Poligliserin Polirisinoleat), Hindistan Cevizi Yağı, Kakao Yağı, Aroma Vericiler, Kabartıcılar(Sodyum Hidrojen Karbonat, Amonyum Hidrojen Karbonat, Sodyum Asit Pirofosfat), Tuz. Bitter Çikolata minimum %49 kakao kuru maddesi içerir.
100 Gram Ürünün Besin Değerleri
Enerji2159 kJ/517 kcal
Yağ(Doymuş Yağ Dahil)28 gram
Doymuş Yağ16 gram
Karbonhidrat(Şeker Dahil)58 gram
Şeker35 gram
Lif4,6 gram
Protein5,5 gram
Tuz0,5 gram
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Orta Doğu ve Afrika ETİ Leil Gourmet
1692459012471.png

ETİ'nin sitesinden öğrendiğim bilgiye göre Karam Gurme'nin Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde satılan varyasyonu. Paket tasarımı olarak Karam Gurme ile yazılar dışında aynı.
Gramaj: 50 gram
İçindekiler: Kakao Kreması(%66,2)[Bitkisel Yağ(Palm, Ayçiçek, Pamuk), Şeker, Glikoz Şurubu, Süt Tozu, Kakao(%9,7), Peynir Altı Suyu Tozu(Süt Ürünü), Kakao Yağı, Emülgatör(Ayçiçek Lesitini), Aroma Vericiler(Çikolata, Vanilya)], Bitter Çikolata(%26,4) [Şeker, Kakao Yağı, Kakao, Tereyağı(Süt Ürünü), Emülgatör(Ayçiçek Lesitini), Aroma Verici(Vanilin), Kakao Kuru Maddesi En Az %46], Gofret Yaprağı(%7,4) [Buğday Unu(Gluten İçerir), Nişasta, Hindistan Cevizi Yağı, Emülgatör(Ayçiçek Lesitini), Kabartıcılar(Sodyum Hidrojen Karbonat, Amonyum Hidrojen Karbonat, Sodyum Asit Pirofosfat), Tuz]
100 Gram Ürünün Besin Değerleri
Enerji2117 kJ/506 kcal
Yağ(Doymuş Yağ Dahil)27,5 gram
Doymuş Yağ17,6 gram
Karbonhidrat(Şeker Dahil)55,4 gram
Şeker37,2 gram
Lif?
Protein6,9 gram
Tuz0,4 gram

Farklılıklar
Bulabildiğim farkları aşağıda bir tablo halinde yazdım.
Eki Görüntüle 1908742Eki Görüntüle 1908750Eki Görüntüle 1908777
Palm, ayçiçek ve pamuk yağı içeriyor.Muadillerindeki yağlara ek olarak Shea yağı içeriyor.Palm, ayçiçek ve pamuk yağı içeriyor.
Kakao kremasında %8,6 kakao tozu bulunuyor.Tüm üründe %6,5 kakao tozu bulunuyor.Kakao kremasında %9,7 kakao tozu bulunuyor.
Kakao kremasında aroma vericilerin içeriği açıklanmamış.Aroma vericilerin içeriği açıklanmamış.Kakao kremasında aroma verici olarak çikolata aroma vericisi ve vanilya aroma vericisi bulunuyor.
Çikolatasındaki kakao kuru maddesi oranı en az %53.Çikolatasındaki kakao kuru maddesi oranı en az %49.Çikolatasındaki kakao kuru maddesi oranı en az %46.
Kakao kremasında emülgatör olarak ayçiçek lesitini ve poligliserol polirisinolat bulunuyor.Tüm üründe emülgatör olarak ayçiçek lesitini ve poligliserol polirisinolat bulunuyor.Kakao kremasında emülgatör olarak sadece ayçiçek lesitini bulunuyor.
100 gramı 2159 kJ/517 kcal.100 gramı 2159 kJ/517 kcal.100 gramı 2117 kJ/506 kcal.
100 gramındaki 28 gram yağın 16 gramı doymuş yağ. 100 gramındaki 28 gram yağın 16 gramı doymuş yağ.100 gramındaki 27,5 gram yağın 17,6 gramı doymuş yağ.
100 gramındaki 58 gram karbonhidratın 35 gramı şeker.100 gramındaki 58 gram karbonhidratın 35 gramı şeker.100 gramındaki 55,4 gram karbonhidratın 37,2 gramı şeker.
100 gramında 5,5 gram protein bulunuyor.100 gramında 5,5 gram protein bulunuyor.100 gramında 6,9 gram protein bulunuyor.
100 gramında 0,5 gram tuz bulunuyor.100 gramında 0,5 gram tuz bulunuyor. 100 gramında 0,4 gram tuz bulunuyor.

Görüşlerim
Açıkçası buraya ne yazmam lazım bilmiyorum. En iyisi içerik açısından bana göre en iyi ürünü yazayım. Bence ETİ Karam Gurme içlerindeki en iyi ürün gibi duruyor. Mesela içlerinde kakao kuru maddesi oranının en fazla olduğu ürün %53 ile Karam Gurme. Leil Gourmet'e göre kakao tozu oranı daha az olsa da 100 gramında daha az şeker bulundurmasıyla bence bu açığı kapatıyor. Tabi tat olarak yorum yapamayacağım çünkü Romanya ve Orta Doğu'daki ürünlerin tadını bilmiyorum.

Valla yeni konsept güzel olsa da yoruyor. Sıradaki inceleyeceğim ürün de ETİ Afet Bisküvisi olacak. Tabi normal olarak o daha kısa olacak bu yazıya göre. Buraya kadar okuyanlara teşekkür ederim.

Son incelemeler

Artıları: Yararlı gıda araştırmaları.
Eksileri: Ismarlamadın :)
İşime yaramaz diyenleri takma. Bırak besin değerlerini öğrenmeyi kitap niyetine okurum bu rehberi. Eline sağlık.
EthemErsoy88
EthemErsoy88
Teşekkür ederim.

Yorumlar

Blogda bir hata olmuş gibi duruyor. Ürünleri karşılaştırma kısmında tablonun en üstünde ürünlerin fotoğrafları bulunuyordu fakat büyük ihtimalle yaptığım bir hatadan dolayı silinmişler ve maalesef yeni fark ediyorum. Tablonun sol tarafı ETİ Karam Gurme'ye, ortası ETİ Dare'ye, sağ tarafı ETİ Leil Gourmet'e ait. Yaptığım bu hata için sizlerden özür diliyorum.
 
ETI birçok ürününü Yurt dışında Dare olarak satıyor. İngiltere ve Romanya'da çok gördüm. Onun dışında Almanya'da da bazı Türk bakkallarında var. Romanya'da o gofreti karam olduğunu bilmeden almıştık ve dört arkadaş gitmiştik ve dördümüzde karamla tadı aynı demiştik. Markadan anladık Karam olduğunu :D
 
Erasmus kapsamında Polonya'ya gittiğimizde ALDI diye bir markette görmüştüm. İlk başta şaşırdım bu bana tanıdık geliyor bir yerden dedim sonradan fark ettim Karam olduğunu lakin ismi değiştirilmişti. :D
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
EthemErsoy88
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
1.319
Yorumlar
11
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

EthemErsoy88 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı