AMD FX-6300 X6 sisteme overclock nasıl yapılır?

Seyit Öktem

Kilopat
Katılım
10 Nisan 2013
Mesajlar
1.007
Makaleler
5
Yer
Sarıyer, İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhaba. İmzamda ki sistemi kullanıyorum. İşlemcime overclock yapsam daha iyi bir sonuç alır mıyım? Ramlarimin standart fabrika çıkış hızı 2133 MHz fakat biostan baktığımda 1600 MHz görünüyor. AMD işlemcilerin tam performans çalıştığı bellek frekansları 1866 MHz diye biliyorum. Neden 1600 MHz görünüyor, kendisini 1866 MHz'ye otomatik olarak çekmez mi? Bunlardan dolayı overclock konusunda rehberim olursanız çok sevinirim.

Not: Overclock ilk defa yapıyorum.
 
Bu iş için uygun anakart, işlemci ve işlemci soğutucusuna sahipsiniz.

Voltaj vererek 4,4 GHZ seviyesine stabil bir biçimde çekebilirsiniz tahminen. Performans farkını oyunlarda hissetmeyeceksiniz, daha çok gündelik işler ve programlarda farklılık yaşatır. Daha hızlı tepki verdiğini hissedebilirsiniz.
BIOS'dan RAM bellekelrin frekans hızını manuel olarak 1866 MHZ'ye çekmeniz mümkün. AMD işlemciler 1866 MHZ destekliyor, doğru.
OC konusunda bilgili olduğumu söyleyebilirim. Bende aynı seri işlemci ve anakarttan kullanıyorum, tek farkımız sıvı soğutma kullanmıyor olmam.
Şuan ben 4,4 GHZ voltajlı olarak kullanmaktayım.

Tam da bu maç için bir rehber konu hazırlamıştım, buyur :

https://www.technopat.net/forum/overclock-ve-sogutma/22172-fx-4100-4-4-ghz-overclock-rehberi.html
Yapmadan önce OC hakkında biraz bilgi almaya ihtiyacın var mı ?
 
Voltaj verme, frekans arttırma ve diğer ayarları hazırladığım rehber sayesinde zaten kolayca yapabileceksin.

OC demek Overclock demektir bildiğin gibi. Yani türkçe kaşılığı ile hız arttırma, hır aşırtma denilebilir.
Bir donanıma fazladan güç vererek daha fazla performans almaktır. Bu işlemin bilinçli kişiler tarafından yapılması gerekir.
Aksi halde çekidekler gerilimi kaldırmaz ve stabil olarak çalışmaz.

Bazı acame OC'cular işlemcisinin frekans hızını son noktasına kadar arttırıyor ancak sonrası ile hiç ilgilenmiyor.
Sadece frekans ve voltaj artışı yapmak OC demek değildir.
Prime 95 gibi işlemciyi iliklerine kadar zorlayan bir program ile test edilmelidir. İşlemcinin çedirdekleri bu yükü kaldırabilecek mi bakılması gerekir.

Örneğin ben 4,4 GHZ voltajlı olarak kullanıyorum FX 4100 işlemcimi. Ben bunu 5 GHZ'de yapabilirim ancak stabil olur mu ? Olmaz. Olmayacak ise yapmayacaksın.
Zamanla hangi frekans değerlerine hangi voltaj değerleri vermeni de öğrenirsin.
Unutmadan, her işlemci aynı değildir. Benim işlemcim şu voltaj değerlerinde stabil kalıyor diye seninki de kalacak değil. Deneyerek, test ederek voltaj vermen gerekir.
Tabi rehberde verdiğim voltaj değerleri 4,4 GHZ için uygun voltaj değerleri, stabil olmayacağını sanmıyorum.
4,2 veya 4,4'e kolayca çıkılabilir gerekli donanımlara sahip olduğunuz sürece. Ben de 4,6'ya çıkmaya çalıştım ancak olmadı :S
 
Rehberde gösterdiğim tüm ayarları bahsettiğim gibi uyguladın mı ?
Güç tasarruf seçenekleri ve otomatik hız aşırtma seçeneklerini kapattın mı ? Normal moda al EZ FLASH ekranından, saha sonra ayarları uygula.
Tabi bundan önce BIOS'u resetle, daha sonra uygula ayarları. Birde F2'ye falan basınca geçiyor mu ekranı ? Otomatik olarak reset açıyor ve bilgisayar açılmıyor mu ?
 
Rehberdeki adımları bir bir uyguladığım halde kaydedip çıktıktan sonra bilgisayar reset attı. Sonrasında kasa açıkken ekrana görüntü gelmedi, bir daha kasadaki açma tuşuna bastım açıldı fakat "overclocking failed" hatası aldım.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı