VA panel monitörler neden sevilmiyor?

Monitörün ayarlar kısmında OverDrive diye bir seçenek vardır ve bu ghostingi cok azaltır mesela bende güclüde ghosting görülmeyecek şekilde düşüyorkan kapalıda biraz belirginleşiyor ghosting.

Öyle bir ayar yok ki.
 
Benim monitörümde oyun ayarları kısmında bilemiyorum o zaman.

Monitörü aldıgım günden beri berbat oldugunu anladım fakat hiçbir şekilde iade kabul etmediler tamirede gelmiyorlar 1 aydır ugraşıyorum hakem heyetinden de cevap yok 2-3 haftadır.
 
Ya herkes ghostingden bahsetmiş kimse bulanıklıktan bahsetmemiş. VA'nın yavaş tepki süresi ayrıca hareket eden nesnelerin çok bulanık görünmesine neden olur. Dolayisiyla rekabetçi oyunlar için özellikle uygun fiyatlı olanlar tercih edilmemeli.

Şimdi iyi VA'da ghosting yok falan diye kendimizi kandırmayalım. Ghosting olmayan tek VA'lar Samsung'un en son nesil VA'ları, Neo G7-G8 modelleri. MiniLED VA'ların dahi total siyah süresi +20MS civarı. Ama diğer süreler iyi VA'da en son nesil hizlı bir IPS'i yakaladı. Dolayısıyla blur IPS ile benzer denebilir.

İyi VA panellerde rekabetçi dışı oyunlarda rahatsız etmeyecek kadar ghosting var demek daha doğru. Şahsen yüksek bütçede gri ve mavi siyahlar ile IPS glow yerine MiniLED VA tercih ederim. Ama bütçe buralara çıkmıyorsa IPS'den şaşmamak lazım çünkü ghosting ve blur çok fazla ucuz VA'larda.

Overdrive ile çok azaltıyor falan diyenler bakmayı bilmiyor. G3 tarzı modellerde Overdrive ile bile 70ms siyah süresi var. Daha üst modellerde de 40-50ms civarı. Siz yan yana koyup denemediğiniz için fark etmiyorsunuz. Aslında görüntü daha bulanık ve izli. Akıcılık azalıyor yani.
 
Ya herkes ghostingden bahsetmiş kimse bulanıklıktan bahsetmemiş. VA'nın yavaş tepki süresi ayrıca hareket eden nesnelerin çok bulanık görünmesine neden olur? Dolayisiyla rekabetçi oyunlar için özellikle uygun fiyatlı olanlar tercih edilmemeli.

Şimdi iyi VA'da ghosting yok falan diye kendimizi kandırmayalım. Ghosting olmayan tek VA'lar Samsung'un en son nesil VA'ları, Neo G7-G8 modelleri. MiniLED VA'ların dahi Total siyah süresi +20ms civarı. Ama diğer süreler iyi VA'da en son nesil hizlı bir IPS'i yakaladı. Dolayısıyla blur IPS ile benzer denebilir.

İyi VA panellerde rahatsız etmeyecek kadar ghosting var demek daha doğru. Şahsen yüksek bütçede gri ve mavi siyahlar yerine MiniLED VA tercih ederim. Ama bütçe buralara çıkmıyorsa IPS'den şaşmamak lazım çünkü ghosting ve blur çok fazla ucuz VA'larda.

OverDrive ile çok azaltıyor falan diyenler bakmayı bilmiyor. G3 tarzı modellerde OverDrive ile bile 70ms siyah süresi var. Daha ust modellerde de 40-50ms civarı. Siz yan yana koyup denemediğiniz için fark etmiyorsunuz. Aslında görüntü daha bulanık ve izli. Akıcılık azalıyor yani.

ASUS'dan uzak durmakta önemli.
 
flickerfree yi falan kapasam mprt yi açsam bi şekilde çözemezmiyim 180hz den 165 e falan alsam gitmezmi bu black smearin denen şey.
Flickerfree'nin bahsettiğin şeyle alakası yok. MPRT de o modelde kullanamayacsğın kadar kötü. Black smearing kalmaz ama bu sefer se kopya görüntuler olur.

Maalesef yapabileceğin bir şey yok. Siyahları azaltırsan biraz faydası olur ama renkler çok kötu olur o zaman da.


Her zaman diyorum düşük bütçede VA'dan uzak durun diye. Ancak sponsorlu inceleme yapanların para ovuşturması lazım maalesef 😅
 

Yeni konular

Geri
Yukarı