12v adaptörleri 24v çevirmek

Tr Prime Gamer

Hectopat
Katılım
7 Mayıs 2021
Mesajlar
263
Makaleler
1
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Elimde bir sürü 12v adaptör var bunları seri bağlarsam 24v yapabilir miyim serimi bağlamam lazım veya böyle bir şey mümkün mü?
3 tane 12v ile doğru bağlantı yapılırsa maksimum kaç v elde ederim?
 
Peki akım değerleri farklı ise hepsi toplanıyor muydu?

Bu nasıl bağladığınıza göre değişir. Eğer hepsi seri bağlanırsa gerilimler toplanır ve en büyük akım değeri geçerli olur. Eğer hepsi paralel bağlanırsa akımlar toplanır ve en büyük gerilim değeri geçerli olur.

Mesela 12v 1A ve 12v 3A iki adaptörü seri bağlarsanız, 24v 3A elde etmiş olursunuz ama paralel bağlarsanız 12v 4A elde etmiş olursunuz.
 
DC güç kaynaklarını (pil, akü, DC adaptör, vb.) paralel bağlarsınız ve tümü eşit voltajda iseler ortak DC çıkışı tek adaptörün voltajı amperi ise üçünün sayısal toplamı veya 3X katı kadar olur. Daha farklı amper değerlerinde iseler bu amper değerlerinin ayrı ayrı toplamı kadar olur.

DC güç kaynaklarını seri bağlarsanız eğer tümü eşit voltajda ancak amper değerleri faklı ise; voltaj tek güç kaynağının, tek bir adaptörün 3 katı olur, 12 ise 36 volt olur. Ancak amper değeri "bir zincirin gücü en zayıf olan halkası kadardır" denildiği gibi seri olarak geçen akım en düşük amper veren adaptörün amper değeri kadar olur. En yüksek amper veren adaptörün amper değeri kadar olamaz.

Tüm adaptörler eşit amperlerde ve voltta iseler; seri bağlantıda bu adaptörlerden geçen amper değerleri eşit olacağından örneğin her biri 12 volt, 3 A çıkışlı iseler; 36 volt 3 A olur seri bağlı olan çıkıştaki ortak bağlantısı. Adaptörlerden birisi 3 A, 12 V diğeri 2 A, 12 V bir diğeri 5 A, 12 V çıkışlı veya amper değerleri farklı iseler üçlü seri bağlantıda ortak olarak geçen akım en düşük değer olan 2 A, 36 volt kadar olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı