4800 MHz 19 CL RAM kiti mi yoksa 3600 MHz 16 CL RAM kiti mi?

Batuhan Gün

Decapat
Katılım
26 Ekim 2021
Mesajlar
95
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Üniversite Öğrencisi
Bildiğimiz gibi AMD Ryzen serisinin yeni işlemcileri RAM'lerimizin MHz değeri ne kadar yüksek ise o kadar iyi performans veriyor. Bu sebepten ötürü anakartım desteklediği için yüksek MHz'li RAM takmak istiyorum. Hem CL değer düşük hem MHz değeri Yüksek olan RAM'ler çok pahalı olduğu için sormak istedim. 16CL RAM ile 19 CL RAM arasında çok fazla bir gecikme yaşanır mı veya CL değeri yüksek RAM'in MHz değeri CL'den daha önemli olabilir mi?
 
Bildiğimiz gibi AMD Ryzen serisinin yeni işlemcileri RAM'lerimizin MHz değeri ne kadar yüksek ise o kadar iyi performans veriyor.
Bu olay tam olarak öyle değil. Hatta Ryzen işlemcinin mimarisine göre değişiyor. Mesela Zen+ bir işlemcide 3600 sınırken Zen3 bir işlemcide 3933-4000'e kadar rahatlıkla çıkabiliyorsun.
 
4800 MHz ile 3600 MHz arasında hatırı sayılır fark varken CL değerlerine takılmayın. O kadar hissedilmiyor. Kimse oturup bunun farkını oyunda veya başka bir şeyde anlamıyor. 4800 uygunsa alın derim.
İşlemcinin 5. nesil olduğunu farz ederek Zen3 mimari bir işlemciyle 3933MHz zor görür. Üstünde tam performans alamaz, stabil olmaz, mavi ekran yiyebilir .
 
Ben olsam DDR5 çıkmışken bundan 1 yıl sonra kimsenin yüzüne bakmayacağı DDR4 belleklere servet gömmezdim.
DDR4 çıkalı kaç sene oldu ona rağmen hala tonlarca DDR3 kullanıcısı var. Burası Türkiye maalesef :D DDR5 çıktı diye herkes tak diye geçmeyecek o yüzden DDR4 alınır hala.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı