Almanya'da okumak

Berlin'de Frei Universitat geçen sene hiçbir öğrenciyi reddetmedi demişti Almanya'da okuyan bir arkadaşım. EA'dan 1790 yapıp gitmişti. Şu an aylık 350 euro'ya "college dorm" denen odalarda kalıyor.
 
1- Almanya'da okumak için Türkiye'de herhangi bir lisans bölümü kazanmak yeterli, nc frei bölüm seçerseniz (informatik gibi) Türkiye'de 300kdan alan mühendislik ile girebilirsiniz örneğin. (nc frei olmayan bölümler için YKS'den aldığınız sınav puanı önemli (özel formülü var hesaplayabilirsiniz)
2- Almanya yatmaya gidilecek tembelliğe gidilecek en son ülke, üniversite okumak zor, bunu Almanca okumak çok daha zor, 1 dersten 2 kere kalırsan 3. de sözlüye giriyorsun onu da geçemezsen okuldan atılıyorsun ve o bölümü bir daha hiçbir üniversitede okuyamıyorsun.
3. okurken yasal olarak 20 saat çalışma hakkınız var zaten, ayda 960 euro yapıyor, vergi vesaire kesildiğinde 800-850 civarında kalır büyük ihtmalle.
4- okurken yurtta veya wohngemeinschaft dediğimiz öğrenci evinde kalabilirsiniz, ama Almanya'da barınma gerçekten sıkıntılı olduğu için wgler bile sıra ile öğrenci alıyor maalesef ki. Ev bulmakta gerçekten zor.
5- yaşadığınız şehre göre tamamen değişebilecek bir durum, münihte 1+0 ev minimum 700-800 euro iken bu küçük şehirlerde 400 euro ortalama olarak.

Lütfen yanlış bilgi vermeyelim dostum, bizzat üniversite başvurusu yapacak biri olarak ve Almanya'da okumak için çabalayan biri olarak konuşuyorum, Almanya'da okumak için illaki boğaziçinde ODTÜ'de okumana gerek yok, alman hükümeti sadece bu okumak istediğin bölümü Türkiye'de okuyabilecek kıvamda mısın kazanabiliyor musun diye bakıyor, Almanca öğrenmek İngilizce öğrenmekten daha zor olabilir fakat İngiltere'ye gitmekte Almanya'ya gitmekten daha zor, B1 ile şartlı kabul alıp B2-C1 seviyesini Almanya'da yapan tanıdığım var. Testdaf tdn4 (C1.1) alarak her türlü bölümde (tıp harici) okunabilir. Tdn3 alarakda belli başlı bölümlerde okuyabilirsiniz (b2.2)

İlla Boğaziçi ODTÜ demedim onlar örneklerdi ama bu tür okullar diğer okullara göre işlemi daha da hızlandırabilir.
 
İlla Boğaziçi ODTÜ demedim onlar örneklerdi ama bu tür okullar diğer okullara göre işlemi daha da hızlandırabilir.
NC'li bölümler için konuşuyorum;
Üniversitelere resmi olarak bakılmıyor, ama tabii ki Sınavdan yüksek puan almanız 400+ puan üstü almanız sizin yararınıza olacaktır,
NC frei bölümlerde puanınızın hiçbir önemi yok ilk 100'daki insanda alınıyor 300kdaki insanda.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı