AMD Ryzen 5 5600X ısınıyor

@Mustafa Karakoç ufak bile olsa hayat kurtarır, en azından stok fanın gürültüsünü çekmezsin. Ben 3300X'e Arctic 7X taktım CPB ve PBO açık ağır yüklerde bile gürültü olmuyor. Oyunlarda 68-70 derece takılıyor ki beslediği kart 6600 XT. Şahsen uzun süreler render yapılmayacaksa abartı fiyatlı sıvı soğutmalar ve kafam kadar hava soğutmaları gerekli görmüyorum.
Arctic sıvı soğutmalar nasıldır acaba? Bir çılgınlık yapıp almayı düşünüyorum :) Şu an acaip bir durumdayım. Corsair H115i RGB Platinum soğutmam bozuldu garantiye gönderdim. Göndermeden önce H150i Elite Capellix aldım. Garantiye gönderdiğim soğutmanın iadesine karar verildi. Yeni aldığım soğutucunun da pompa sesi bana biraz gürültülü geldi. Amazon'dan aldığım için 1 ay içinde iade hakkım var. Kafayı kırıp iade edip, ötekinin de iade bedelini alıp Arctic mi alsam diye düşünüyorum :)

Tabii garantiye gönderdiğim soğutmanın birebir değişimini isteme durumum da var. Stoklarda var olarak gözüküyor. 1.000 TL'ye almıştım, şimdi olmuş 2.000 TL. Para iadesine yanaşmakta pek istemiyorum.
 
Fazlasıyla iş görür üzerine rahatça CPB, PBO da açtırır.

Hocam sistemim yeni sayılır bu arada soğutucuyla gelen macunu süreyim mi işlemcideki macunu silip?
Arctic sıvı soğutmalar nasıldır acaba? Bir çılgınlık yapıp almayı düşünüyorum :) şu an acayip bir durumdayım. Corsair H115i RGB Platinum soğutmam bozuldu garantiye gönderdim. Göndermeden önce H150i Elite Capellix aldım. Garantiye gönderdiğim soğutmanın iadesine karar verildi. Yeni aldığım soğutucunun da pompa sesi bana biraz gürültülü geldi. Amazon'dan aldığım için 1 ay içinde iade hakkım var. Kafayı kırıp iade edip, ötekinin de iade bedelini alıp Arctic mi alsam diye düşünüyorum :)

Tabii garantiye gönderdiğim soğutmanın birebir değişimini isteme durumum da var. Stoklarda var olarak gözüküyor. 1.000 TL'ye almıştım, şimdi olmuş 2.000 TL. Para iadesine yanaşmakta pek istemiyorum.

Para iadesi çok sıkıntıymış hocam :)
 
Arctic sıvı soğutmalar nasıldır acaba? Bir çılgınlık yapıp almayı düşünüyorum :) Şu an acayip bir durumdayım. Corsair H115i RGB Platinum soğutmam bozuldu garantiye gönderdim. Göndermeden önce H150i Elite Capellix aldım. Garantiye gönderdiğim soğutmanın iadesine karar verildi. Yeni aldığım soğutucunun da pompa sesi bana biraz gürültülü geldi. Amazon'dan aldığım için 1 ay içinde iade hakkım var. Kafayı kırıp iade edip, ötekinin de iade bedelini alıp Arctic mi alsam diye düşünüyorum :)

Tabii garantiye gönderdiğim soğutmanın birebir değişimini isteme durumum da var. Stoklarda var olarak gözüküyor. 1.000 TL'ye almıştım, şimdi olmuş 2.000 TL. Para iadesine yanaşmakta pek istemiyorum.

Şans verilebilir neden olmasın. Arctic güzel ve kaliteli ürünler yapan bir firma diğerlerinden geri kalacağını sanmıyorum bazen rastgele atışlar en iyi sonuçları çıkarabiliyor. Örneğin son iki kartımı Sapphire Pulse seçtim kim derdi gerçekten f/p olarak harika çıksınlar. Denemeye değer.

Hocam sistemim yeni sayılır bu arada soğutucuyla gelen macunu süreyim mi işlemcideki macunu silip?

İşlemcidekini her halükarda sileceksin, o soğutucu ayrıldıktan sonra macunun işi biter. Temizlenip yenisi uygulanacak.
 
Para iadesi çok sıkıntıymış hocam :)
Aynen öyle. Adamlar güncel piyasa değerinden iade etmek yerine fatura tutarını vermeye çalışacak. Ama öyle kolayca kabul etmem tabii. Üstüne bir kat fiyat artmış, hiç insanları ne hale soktuklarının farkında değiller. Hadi benim alacak durumum var ama olmayanlar ne yapsın? Buna kesinlikle düzenleme getirmeleri şart.
Şans verilebilir neden olmasın. Arctic güzel ve kaliteli ürünler yapan bir firma diğerlerinden geri kalacağını sanmıyorum bazen rastgele atışlar en iyi sonuçları çıkarıyor. Örneğin son iki kartımı Sapphire Pulse seçtim kim derdi gerçekten f/p olarak harika çıksınlar. Denemeye değer.
Benim nedense fazla tercih edilmeyen markalara (en azından Türkiye'de) şans verme huyum var. Tercihlerim yüzünden çok pişman olduğum zamanlarda oldu, çok memnun kaldığım da.

Şimdiki soğutucu fiyatlarını göz önünde bulundurduğum da aşırı fazla geliyor bana. Şöyle 1000-1500 TL aralığında bir soğutucu alıp, geri iade alacağım paralar ile G29 direksiyon setine girişesim var. Zaten her türlü alacağım da Corsair sıvı soğutmalarına biraz kızmaya başladım. Aldığım soğutucu performansı müthiş ama pompada dip ses var. Seslere karşı aşırı duyarlı olduğum için sinirim bozuluyor.
 
Benim nedense fazla tercih edilmeyen markalara (en azından Türkiye'de) şans verme huyum var. Tercihlerim yüzünden çok pişman olduğum zamanlarda oldu, çok memnun kaldığım da.

Şahsen herkesin tercih ettiği ürünlerden uzak dururum. Çünkü Türkiye'de ne popülerse onun fiyatı uygun kalmaz, piyasada daha iyi ve yenisi olsa bile popüleri ısrarla almaya devam ederler. Bayağı bir sürü psikolojisi var.
 
Şahsen herkesin tercih ettiği ürünlerden uzak dururum. Çünkü Türkiye'de ne popülerse onun fiyatı uygun kalmaz, piyasada daha iyi ve yenisi olsa bile popüleri ısrarla almaya devam ederler. Bayağı bir sürü psikolojisi var.
Sürü psikolojisinin yanı sıra, adını duyurmayan firmaları tercih ederek daha iyi hizmet alabilecekleri akıllarına gelmiyor. Çünkü o firmalar belli bir yere gelebilmek için müşteri memnuniyetini yukarıda tutmaya çalışıyor. Bu tarafı da düşünmek lazım. Fakat bizim ülkenin ekonomik şartlarında popülerliği seçemeyen çokça insan da vardır. İllaki bir yerde başka markaları denemek zorunda kalıyorlardır.
 
Açtıgım konunun baş kımında @yolcu'nun işlemciyi eco mode önerisini yaptım ve büyük ölçüde faydasını gördüm. PUBG Ultra ayarlarda 92'yi görürken, eco modda 80'lerde gezdi. Simdilik böyle kullanmaya devam edeceğim sonrasın sıvı sogutu aldıgımda rahatlıkla kullanmaya devam edebilirim.
 
Egzoz fanın önemi dediğiniz gibi tartışılamayacak bir konu. Bunu inkar eden yoktur. Ama bu işlemci egzoz fan varken bile stok fan ile 90'lara çıkabilen bir işlemci. Bunu demek istiyorum. Anakart sorunu sadece bende değil, herkeste var diyebiliriz o zaman. Çünkü çoğu kişi bu ısınma sorununu yaşıyor. Ağır işlemci gücü gerektiren oyunları denediğiniz de ısıların bahsedilen rakamlara çıkacağını rahatlıkla göreceksiniz.

Egzoz fan en fazla 5 derece etki edecektir. Önemli bir fan ama öyle takıpta 15-20 derece sıcaklık düşmesi beklenemez. Bu aynı ısınan işlemciye macun sürerek derecelerin düşmesini ummak ile aynıdır.

İşlemcinin ne olduğu gerçekten çok önemlidir. Gücünü ve üst sınırlarını bilip ona göre kullanılması gereken soğutma donanımları seçilir. Kısıtlı alanda yapılan testler değil genel kullanım testleri önemli. Mesela siz mario oynar 80 derece alırsınız, bir başkası Days Gone oynar 95 derece alır. Anlamadığınız nokta bu aslında. İşlemciyi zorlayan program veya oyunları denemeden sorunu başka yerde arıyorsunuz. Days Gone, Horizon Zero, GoW vs. gibi işlemciye ağır binen oyunlarda 90 üstü almak kaçınılmaz.

Ayrıca stok fan ile bir sistemi kullanamamak bence de aşırı saçma. Katılıyorum. Ama Intel'in stok fanlarını aklınıza getirin. Artık koymuyorlar bile. Kimsenin o fanları kullandığını sanmıyorum modeller çok eski olmadığı sürece.

Zaten egzoz fan, soğutucudan daha uygun olduğu için önce alınıp ısıların test edilmesi lazım. Belki sizin dediğiniz çıkar, kim bilir? En azından 90 derece olan işlemciyi 85'lere çekebilir. Fakat yine de yüksek bir ısı olur.

Deneme yanılma yöntemi şart. Herkesin çözümü derdine göre farklı olabiliyor. Yalnız sizi kırdıysam özür dilerim. Ezbere konuşma kelimesinden alınmış gibi gözüküyorsunuz. Ama tek size söylemedim kesinlikle. Genele söylemiştim. Onu da belirteyim.

Hocam demek istediğim PBO'u ayarlayarak, ya da kapalı bırakarak olsun, undervolt olsun her türlü stok soğutucu ile R5 5600X'in rahatlıkla çalışabileceği, ama egzoz fansız bir sistemin, daha çok kendine zarar vereceği idi. Ben bunu anlatamadım diye düşünüyorum. Uzun bir yazı olacak daha da bakmam buraya çünkü demek istediğim şeyler pek anlaşılmıyor.

Days Gone, Horizon Zero Dawn gibi oyunlar aslında pek işlemci yoran oyunlar değil, bu oyunlarda "yüksek fpsler" alınması işlemciyi zorluyor. Asassins Creed Origins, odyssey, Watch D. Legion, Shadow of the Tomb Raider, Total War serileri, Flight SIM. 2020, Battlefield 1-4-5 (multi), Kingdom come del., Cyberpunk 2077 gibi oyunlar ağır işlemci yüküne ihtiyaç duyan oyunlar. Ne olur anlamadığım noktanın oyunlardan doğan farklı test sonuçları olduğunu söylememiş olun. Veya işlemciyi zorlayan program veya oyunları denemeden sorunu başka yerde aradığımı yanlışlıkla yazdığını vs. söyleyin, kaldı ki beni tanımıyorsunuz böyle bir şeyi nasıl söyleyebilirsiniz?

Dolar tekrar patlamadan önce yeni sistem için para biriktiren ben madencilik ve artan fiyatlar sağ olsun hala FX serisi bir işlemciyle oyun oynuyorum. Yani oyunlarda ki ağır işlem gücü ihtiyacı muhtemelen buradaki insanlardan çok beni etkiliyordur. Büyük bir Single-Player oyun bağımlısıyım ve AAA oyunlardan çok hayatta zaman ayırdığım başka bir şey yok. Ayrıca amatör video editörlüğü yapıyorum, Handbrake, Premiere Pro, After Effects, Filmora X gibi bayağı işlemci yüküne ihtiyaç duyan programlar kullanıyorum hem de her gün. Üstüne bir de düz TDP değeri bile daha fazla olan bir işlemciyi silikon kalitesinin limitine kadar zorlamış şekilde OC ile yıllardır kullanıyorum. Yani sıcaklıkların benim için ne kadar önemli olduğunu, çok uzunca süreler bununla ilgili testleri yaptığımı anlamanızı isterim. Tekrar beni tanımadan deneyimsiz olduğumu söylememenizi isterim.

Soruna gelince kasada ki sıcak hava dışarı atılmazsa bu sıcaklık zamanla kasayı zehirler, bu yüzden sıcaklık farkları istemeyeceğiniz kadar artabilir. Kaldı ki bundan tek etkilenen işlemci olmuyor, bütün kasa bileşenleri SSD'den tutun grafik kartı, MOSFET'lerden tutun kuzey-güney köprüsüne kadar etkiler. Tabii ki bu her kasada olacak diye bir şey yok, kasanın kendisi, her fan, her soğutucu aynı değil ben de 10 derece fark yaratması herkeste 1 dereceden fazla fark yaratacağı anlamına gelmiyor. Verdiğim örneği herkes aynı performansı görür diye vermedim.

Ama buna istinaden arkadaşın bu kadar fark görmeyeceğini zaten belirttim, siz ise benim arkadaşın da o kadar fark göreceğini belirttiğimi düşünmüşsünüz. PBO'ın işlemciyi ne kadar termal limit boşluğu görürse o kadar zorlayacağını (belli bir limite dayalı tabii ki bu), dolayısıyla belki 1 derece bile fark bulamayacağını ama buna rağmen kasasında yapması "gereken" ilk şeyin egzoz fanı almak, sonra işlemci soğutucusunu değiştirmek olduğunu söyledim.

Ve işlemcinin ne olduğu, anlatmak istediğim örnek için hiç mi hiç önemli değil. Bir işlemciyi bir şekilde hata payı dışında soğutabiliyorsan aynı işlemle diğerini de soğutabilirsin. Bu durumda yalnızca ne kadar etkileyeceği değişir. İstenen sonuç sıcaklıkların değişip değişmeyeceği, aynı farkta değişip değişmeyeceği değil.

Bir kısa bilgi daha eklemek isterim, Intel'in stok fanları gerçekten çok kötü ama aslen k serilerinde konmuyordu çünkü onu alacak insanın overclock yapacağı boşuna işine yaramayacak soğutucuya para vermemesi için idi. Kaldı ki Intel daha büyük bloklarla aynı tarz soğutucularda koydu eski işlemcilerine beklenen etki verilmediği ve yine kimse kullanmadığı için kaldırıldı.
 
Hocam demek istediğim PBO'u ayarlayarak, ya da kapalı bırakarak olsun, undervolt olsun her türlü stok soğutucu ile R5 5600X'in rahatlıkla çalışabileceği, ama egzoz fansız bir sistemin, daha çok kendine zarar vereceği idi. Ben bunu anlatamadım diye düşünüyorum. Uzun bir yazı olacak daha da bakmam buraya çünkü demek istediğim şeyler pek anlaşılmıyor.
Ben demek isteneni anlıyorum ama bir mantık göremiyorum. Çünkü sırf stok fanda çalışabilsin diye işlemcinin etinden sütünden yararlanamayacaksam ne anlamı kalır? PBO, undervolt vs. ayar yapıp, sistemi hesap makinesi gibi kullanmanın anlamı yok. Oyun için alınan bir işlemcinin her özelliğinden yararlanmak gerekir. İşlemcinin fabrika çıkış ayarları ne ise o şekilde stok fan ile kullanılabilmesi gerekir. Ama bu işlemci buna müsade etmiyor. Sayfalar dolusu ısınma şikayetinden de anlaşılabiliyor. İlk başta bana anakart probleminiz olabilir demiştiniz ama o zaman bütün herkesin anakart problemi var demek anlamı çıkardı. Ben de egzoz fanın önemli olmadığını söylemiyorum. Siz de bir türlü bunu anlamadınız. Çoğu ısınmanın sebebi kasa hava sirkülasyonudur zaten. İşlemci soğutucuları da bu sirkülasyona dahildir.
TDP değeri bile daha fazla olan bir işlemciyi silikon kalitesinin limitine kadar zorlamış şekilde OC ile yıllardır kullanıyorum. Yani sıcaklıkların benim için ne kadar önemli olduğunu, çok uzunca süreler bununla ilgili testleri yaptığımı anlamanızı isterim. Tekrar beni tanımadan deneyimsiz olduğumu söylememenizi isterim.
Deneyimsiz olduğunuzu söylemiyorum. Ama diğerlerinin yaşadığı ve deneyimlediği şeyleri göz ardı ettiğinizi söyleyebilirim. Yüzlerce kişinin stok fan ve egzoz fan kullanıp, kasa hava akışı sağlam olanların da 5600X ile ısınma sorunu yaşadığını kabul etmiyorsunuz. Herkesin kendine göre deneyimi oluyor. Ben de yıllarımı PC ile geçirmiş, az çok donanımlardan anlayan birisi olarak deneyimimi paylaşıyorum. Windows 95 dönemlerindeyken PC kullanmaya başladım. Hala öğrendiğimiz yüzlerce şey oluyor. Daha bugün İtopya'daydım ve 5600X'li sistem ısınmadan dolayı açılmadığından teknik servise getirildi. Yani bu sorunu yaşayan çok var. Olayı sadece egzoz fan ve stok fana bağlamadan bu işlemcinin ısındığını kabul etmek gerekiyor. Watt değerinin veya başka teknik özelliklerin bu aşamada anlamı kalmamış oluyor.
Soruna gelince kasada ki sıcak hava dışarı atılmazsa bu sıcaklık zamanla kasayı zehirler, bu yüzden sıcaklık farkları istemeyeceğiniz kadar artabilir. Kaldı ki bundan tek etkilenen işlemci olmuyor, bütün kasa bileşenleri SSD'den tutun grafik kartı, MOSFET'lerden tutun kuzey-güney köprüsüne kadar etkiler. Tabii ki bu her kasada olacak diye bir şey yok, kasanın kendisi, her fan, her soğutucu aynı değil ben de 10 derece fark yaratması herkeste 1 dereceden fazla fark yaratacağı anlamına gelmiyor. Verdiğim örneği herkes aynı performansı görür diye vermedim.
Bir diğer arkadaşa yaptığım yorumda her parçanın birbirinden etkilendiğini ben de söylemiştim. Havayı içeri hapseden kasa, nefessiz kalan insan gibidir. İç organları zarar görmeye başlar. Ama entübe edildiği zaman kendine gelir :)
PBO'ın işlemciyi ne kadar termal limit boşluğu görürse o kadar zorlayacağını (belli bir limite dayalı tabii ki bu), dolayısıyla belki 1 derece bile fark bulamayacağını ama buna rağmen kasasında yapması "gereken" ilk şeyin egzoz fanı almak, sonra işlemci soğutucusunu değiştirmek olduğunu söyledim.
Bunu zaten ben de söyledim. Herhalde yorumlarımı tam olarak okumuyorsunuz. Egzoz fanın ilk aşamada daha ucuz olduğunu ve alıp kasaya ne gibi etkiler edeceğinin test edilmesi gerektiğini söyledim. "Belki de siz haklısınızdır" dedim. Duruma göre sonraki adımın işlemci soğutucusu olduğunu söyledim. Ama asıl sorunun stok fandan kaynaklandığını belirttim. Bunun hala arkasındayım. Bana göre 80 derece üstü ısılar problemdir. 90 derece üstü alan birisi egzoz fan takıp ısıyı 85'lere düşürdü diye sorunu çözdü saymam. Çünkü soğutucuyu değiştirip sorunu kökten halletmenin yolu var. Kaldı ki egzoz fanın ısıya ne kadar etki edeceği belli değil. Kesin bir çözüm değil. Ama kasada olmazsa, olmaz bir fandır. Hele ki tek egzoz fan olarak kullanılacaksa kullanmamak akıl işi değildir. Diğer donanımları da etkilemesi kaçınılmaz.

Ve işlemcinin ne olduğu, anlatmak istediğim örnek için hiç mi hiç önemli değil. Bir işlemciyi bir şekilde hata payı dışında soğutabiliyorsan aynı işlemle diğerini de soğutabilirsin. Bu durumda yalnızca ne kadar etkileyeceği değişir. İstenen sonuç sıcaklıkların değişip değişmeyeceği, aynı farkta değişip değişmeyeceği değil.
Buna yukarıda sorun yaşayan bir arkadaşa yazdığım yorum ile cevap vereceğim. Herkesin ortamı, şartları ve kullandıkları ekipmanları farklıdır. O yüzden internetteki performans testleri değil, kendi yaşadığımız birebir deneyimler önemlidir. Herkesin deneyimi farklıdır. Hiçbirimiz aynı donanımları kullanmıyoruz. Binbir çeşit kombinasyon türü var. Bu yüzden sizin ısılar düşük olur, benim ısım yüksek olur. Veya tam tersi olur. Sonsuz faktör var yani. 10.000 tane 5600X üretilir, 5.000 tanesi birbirinden farklı performans gösterir. Silikon kalitesi vs. işleri söz konusu olur. Aynı kasa ve donanımlar kullanarak, aynı ısılar bile elde edilemeyebilir. Üretiminden tutun da, kablosuna kadar her şeyin kendi içerisinde farklılığı ve etkilendiği faktörler vardır. Örnek dahilinde bile olsa işlemcinin ne olduğu da, üretim şekli de önemlidir. Aynı işlemle işlemcileri soğutabilmek teoride doğrudur fakat pratikte başka sonuçlara yol açar. Hepsinin çipleri, özellikleri vb. diğer şeyleri farklı. Aynı işlemle soğutmaktan kasıt, tak sıvı soğutmayı soğusun ise, evet o şekilde hepsi soğur.


Konu sahibinin açtığı soruna yönelik siz de haklı olabilirsiniz, ben de. Çözüm yolunu aynı ortak fikirde buluşarak önerimizi yaptık. Önce egzoz fan alınması, duruma göre ise işlemci soğutucusu olarak belirledik. Bilgisiz biri olmadığınız belli. Kendinizce sorunun kaynağını egzoz fan olarak görüyorsunuz. Olabilir. Ben ise tam tersi stok fan diyorum. Aynı fikirlerde buluşacak halimiz yok. Zaten farklı fikirler olmasa sorunlara çözüm bulamayız. O yüzden konu sahibine birden fazla akıl verilmiş oluyor. Güzel bir şey. Görüşlerin farklı olması normal. Herkes deneyimlediği ve edindiği bilgiler doğrultusunda bir görüşe sahip oluyor. Tam olarak anlaşamasakta yararını başkaları görüyordur. Sorunun çözümünü paylaşacak olan kişi konu sahibi. Ne tür bir deneyim yaşadığını buraya yazarak, başka sorunu olanları aydınlatabilir. Bu konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum. Gereğinden fazla uzadı. O yüzden vereceğiniz karşı görüş cevabınızı yanıtlamayabilirim ama seve seve okurum. İyi forumlar.
 

Geri
Yukarı