Arabayı kalkışta sürerken debriyaja yarım mı basılır?

Araç dizelse yarım debriyajla kaldırabilirsin problem olmaz dizelin torku yüksek oldugundan dolayı kavrama daha rahat yapılıyor.
 
Arkadaşlar direkt anlatıyorum. Arabaya bindin vitesi bire aldın. Ben genellikle kalkışta debriaja yarım basıyorum yani köklemiyorum. Yarım basıp yavaşça çekiyorum. Gaza basıp öyle kaldırıyorum. Yaptığım doğru mudur yani illa tam mı basmamız lazım?
Kardeşim ister ilk kalkış olsun ister sürüş anındaki vites değiştirmeler olsun hepsinde debriyaja tam basmalısın. Yoksa şanzıman dişlileri paket olur.
Debriyaja tam bastın 1'e aldın, debriyajdan ayağını yavaş yavaş sakince çekerken orantılı bir şekilde sağ ayağında gaz vererek aracı kaldıracaksın.
Araç biraz ilerledikten (1-2 metre fazla değil) sonra sonra ayağını tamamen debriyajdan kaldıracaksın.
Debriyajı ayarsız kullanırsan baskı balataya zarar verirsin.
 
Debriyaja sevmediğiniz akrabanız gibi davranmanız lazım. Basarken hıncınızı alır gibi sertçe sonuna kadar basmanız lazım. Kaldırırken de duruma göre mümkün olan en kısa sürede işinizi bitirmeniz lazım.
Kalkış anında bir kaç saniye yarım debriyajda bekleyebilirsiniz ama yine de işinizi çabuk bitirmeye çalışın. Ayağınızı kaldırırken bırakın pedal ayağınızı itsin, o dengeyi öğrenmeye çalışın.
Debriyajla ne kadar uzun muhatap olursanız, kavramayı o kadar çabuk yersiniz. İşinizi görecek kadar muhatap olun.
 
Tamam işte buna yarım debriyaj kalkış deniyor. Kullanabilirsiniz bu tekniği ama balatayı daha erken bitirir. Doğrusu debriyajı bırakmadan hemen önce ayağı frenden gaza geçirip azıcık gaz takviyesiyle debriyajı tümüyle bırakmak.

Tabii gaza fazla yüklenirsen bu sefer patinaj yaparsın, arabayı tanıman, öncesinde biraz deneme yapman lazım.

Balata ömrünü ne kadar bitirir tahminen mesela normali 5 yılsa 4 yıla mı düşer.

Araç dizelse yarım debriyajla kaldırabilirsin problem olmaz dizelin torku yüksek oldugundan dolayı kavrama daha rahat yapılıyor.
Dizel
 
Evet öyle çok ciddi bir kayıp olmuyor, zaten değişen bir parça olduğu için bazı sürücüler önemsemiyor. Yine de bir aleti bir parçayı olması gerektiği gibi kullanmak lazım.

Hocam direk yarım basmak yerine tam basıp yarıma getirsem yine aynı şey mi olur bu balataya zarar verir mi? (örnek olarak debriaja bastım sonuna kadar sonra gaza falan basmadan yavaşça ortaya kadar çektim hissettiğim zaman gaza basıp debriajdan çektim yavaşça)
 

Geri
Yukarı